Foccacia cu maia


Focaccia este o paine italieneasca delicioasa, cu gust pregnant de ulei de maslione, aromata cu ierburi dupa gustul fiecaruia. Este o reteta foarte usor de facut, care nu presupune etape multe si complicate. Si in combinatie cu maia este cu atat mai delicioasa :).

INGREDIENTE:

 

400 ml apa

300 gr maia hranita

10 gr sare

600-700 gr faina

ulei de masline

Fata de alte retete de paine cu maia, aceasta are putine etape si este usor de facut. Doar rabdare sa ai, ca dureaza un pic :)

Intr-un vas mare se pun 400 ml de apa, se adauga 300 gr maia aflata in punctul maxim de crestere si se amesteca. Se adauga apoi aproximativ 500 gr de faina si sarea si se amesteca cu o spatula pana se omogenizeaza. Se mai adauga faina, intai aprox 100 gr si apoi inca 100 gr pentru a se obtine un aluat nu foarte dens, destul de lipicios,  dar care sa isi mentina totusi forma.

Bila de aluat se pun in castron, se acopera si se lasa sa creasca timp de 6-8 ore, pana isi dubleaza volumul, cel putin. Vara, cand e cald in bucatarie mergem mai repede.

Dupa ce isi dubleaza volumul, se stropeste cu putin ulei de masline si de dezumfla aducand marginile spre interior. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se stropeste si aceasta cu ulei si se pune aluatul in tava. Se intinde cu mana pana la marginile tavii. Se acopera tava si se lasa din noi la dospit timp de 3-4 ore (mai putin vara).

Dupa a doua crestere, se fac gropite in aluat cu degetele si se presara cu sare mare si eventual cu rozmarin/busuioc/cimbru etc.

Se coace in cuptorul preincalzit la 200 de grade C, timp de aproximativ 25 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet inainte de a se taia.