Pateuri cu mere


Unii le spun trigoane, unii pateuri, altii placinte, pot fi cu mere, sau cu branza, sau cu dovleac etc. Sunt usor si rapid de facut si sunt deliciose. Si este una din acele retete care salveaza pachetul de foi de placinta cumparat acum un an si uitat in congelator, sau merele pe care nu mai vrea nimeni sa le manance :))

INGREDIENTE:

1 pachet foi de placinta

200 gr zahar

2-2.5 kg de mere 

zeama de la 1 lamaie

scortisoara

ulei pentru uns foile

Ingredientele de mai sus sunt pentru un pachet intreg de foi de placinta, adica aproximativ 26-28 de pateuri. Este foarte usor sa imparti reteta pe jumatate si sa folosesti doar jumatate de pachet de foi intr-o tava mai mica. Tai tot teancul de foi pe jumatate, acolo unde au fost indoite si obtii o portie mai mica. Cu cealalta jumatate poti sa faci placinta cu iaurt.

 

Eu prefer foile proaspete in fata celor congelate. Adica cele pe care le gasiti la frigidere. Se rup mai putin si sunt mai usor de manevrat. Daca folositi foi congelate, chiar daca le decongelati incet, in frigider, peste noapte, tot se vor rupe mai usor. Cele proaspete sunt mult mai usor de manevrat.

 

MOD DE PREPARARE:

 

Intai se pergateste umplutura de mere. Se curata merele de coaja si se dau prin razatoarea mare. Se obin aproximativ 1.5 kg de mar ras. Se pune putin ulei intr-o cratita si se calesc merele rase impreuna ca zeama de lamaie, zaharul si scortisoara. Nu trebuie sa stea mult pe foc, doar 5-10 minute, cat sa isi lase zeama. Se lasa apoi sa se raceasca compozitia. Eu le las la scurs intr-o sita pentru ca o umplutura prea apoasa strica textura foilor de placita. Vor fi moi, nu crocante. Si o sa obsrvati ca se scurge multa zeama din merele calite. Zahar puteti sa puneti mai mult sau mai putin, in functie de preferinte si de felul merelor.

 

Pachetul de foi de placinta se taie pe jumatate acolo unde au fost indoite. Fiecare jumatate de foaie de indoaie pe lung si se unge cu ulei pe partea pe care se pun merele. Se pun apoi o lingura de compozitie intr-un colt si se formeaza trigoane dupa modelul din pozele de mai jos. Practic fiecare trigon se face dintr-o jumatate de foaie indoita in doua. Puteti sa mai taiati inca o data foile si sa folisiti doar un sfert de foaie penru fiecare pateu, dar mie mi se pare ca sunt prea subtiri si pleznesc la copt.

 

Dupa ce formati toate pateurile, le puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le ungeti pe deasupra cu ulei si le dati la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aproximativ 20 de minute. Se fac repede.

Dupa ce le scoateti din cuptor puteti sa le lasati sa se raceasca descoperite sau acoperite cu o carpa de bucatarie. Eu le acoper ca sa nu se usuce prea tare si sa crape foile de deasupra. 

Update: februarie 2020