Crema de unt elvetiana


Aceasta este crema mea de unt preferata. Fata de varianta americana, varianta elvetiana a cremei de unt contine si oua, ceea ce o face un pic mai complicat de preparat, ceva mai instabila (se inmoaie mai usor la temperatura camerei) dar este infinit mai gustoasa, nu este atat de dulce, are o textura fina si matasaosa, este incredibil de buna, poti sa mananci cu lingura direct din castron. Si este buna pentru decorat. Dataorita texturii fine si stralucitoare arata mai elegant decat crema de unt si la frigider se intareste si mentine perfect forma decorului. De aceea inainte sa serviti briosele sa le lasati macar 15 minute la temeratura camerei.

INGREDIENTE:

 

3 albusuri

125 gr zahar

200-220 gr unt

sare

esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE:

 

Crema de unt elvetiana este bezea obtinuta dupa metoda elvetiana la care se adauga unt la temperatura camerei. Pare complicata, dar nu este o meroda grea de a obtine bezea perfecta.

Intr-un vas de jena sau metallic se amesteca albusurile cu zaharul. Se pun la bain marie si se amesteca incontinuu pana cand compozitia se incalzeste si zaharul se topeste (aprox 62-64 grade C - temeratura la care oul nu mai este considerat crud si este bun pentru consum). Atentie: apa de la bain marie nu trebuie sa atinga fundul vasului cu albusuri!

Compozitia se rastoarna in bolul mixerului si se mixeaza la viteaza mare pana devine o bezea tare si lucuiasa. La un mixer puternic dureaza aprox 8-10 min. La un mixer normal de mana dureaza aprox. 15 min. Continuand mixarea se adauga praful de sare si untul moale (la temp camerei) taiat cubulete. Se adauga cate un cubulet pe rand. La final se incorporeaza si esenta de vanilie

Dupa adaugarea untului bezeaua pare ca se branzeste putin si se desumfla, dar continuati mixarea si la un moment dat isi va reveni si se va transforma in crema.

 

Evident si la acest tip de crema se poate schimba gustul adaugand gem de fructe, caramel, ganache de ciocolata, caramel etc. Mai jos este varianta cu gem de fructe si cea cu caramel.

Si mai jos sunt niste exemple de cum puteti decora cu acest tip de crema.