Unt de casa


Nu mi-a trecut niciodata prin cap, pana acum, ca asi putea face unt in casa. Sincer, nu aveam nicio idee cum se face untul. Pana am dat intamplator peste un video pe youtube in care cineva mixa smantana lichida si obtinea unt. Si am zis: nu se poate asa ceva....nu ai cum sa obtii unt atat de usor....nu merge. 

Primul drum la magazin mi-am luat o cutie de smantana lichida pentru gatit si am incercat. Si in 10 minute maxim avea cel mai bun unt pe care l-am mancat vreodata :) Chiar este chiar asa de usor!

 

MOD DE PREPARARE:

Capitol de ingrediente nici nu am, ca este un singur ingredient: smantana lichida, pentru gatit sau pentru frisca. Important este sa fie din lapte, evident nu merge cu vegetala! Si sa fie grasa. % ideal de grasime ar fi 38-40%, eu insa nu am reusit sa gasesc decat cu 32%. dar chiar si asa a mers perfect.

Turnati toata smantana in mixer, puneti telul si bateti la viteza medie-mare timp de vreo 4-5 minute. Initial o sa obtineti frisca, continuati si o sa vedeti ca incepe sa se separe. De aici in colo fie aveti un bol de mixer cu capac, fie acoperiti cu o carpa de bucatarie. Cu cat se separa mai mult, cu atat o sa stropeasca mai mult. Practic partea solida (untul) se separa de partea lichida (buttermilk).

Dupa cateva minute, cand s-a separat untul, scurgeti lichidul printr-o sita. Nu il aruncati. Este ceea ce americanii numesc buttermilk. Noi in folosim lapte batut in schimb, nu e chiar lapte batut, dar daca aveti retete americane care necesita "buttermilk" puteti folosi acest lichid.

Puneti din nou untul in bolul mixerului si adaugati peste un pahar cu apa rece. Forarte rece, din congelator.Si mai mixati putin. Apa foarte rece va mai inchega untul si va scoate si restul de "buttermilk" din el.

Strecurati din nou (de data asta aruncati lichidul ramas) si stoarceti bine, fie in mana, fie intr-un tifon curat. Si gata untul.

Puteti sa il sarati sau sa ii adaugati tot felul de arome amestecand bine. Sau sa faceti o varianta dulce cu zahar, coaja de portocala etc.

Este incredibil de bun. Pastrati-l intr-un vas acoperit si savurati ca atare sau folositi in retete. Am citit ca ar tine pana la 6-8 saptamani. La noi nu tine mai mult de 1-2 ca se termina :)

Ca si "eficienta" din 1L de smantana am obtinut 300 gr unt si 500 ml buttermilk. 1L de smantana a costat 18 ron, deci 200 gr de unt ar fi 12 ron, adica chiar mai putin decat costa un unt foarte bun in supermarket.