Dobrogea de Nord


O plimbare de o zi in nordul Dobrogei este o alternativa excelenta pentru o zi petrecuta la mare. Desi o sa vezi mai mult lacuri decat marea, zona de la nord de Constanta este absolut superba. Poate nu e cea mai buna alegere in toiul verii, dar primavara sau toamna va veti bucura de frumusetea incredibila a locurilor.

Cetatea Histria


Pornind de la sud spre nord, adica de la Constanta spre Babadag, prima oprire este Cetatea Histria. Drumul pana acolo este foarte bun, de fapt in toata zona drumurile sunt excelente. Ultimii km, printre lacuri sunt foarte frumosi. Odata ajunsi la Histria aveti 2 obiective pe care le puteti vizita si separat: muzeul si sit-ul arheologic, ruinele Cetatii Histria.

Muzeul are o multime de artefacte si o multime de informatii pentru curiosi. Plus ca intr-o zi de vara este si o ocazie rata in zona de putina umbra. Macar odata merita sa intrati in muzeu, chiar daca poate nu sunteti pasionati de arheologie.

In afara muzeului, ruinele cetatii se intind pe o suprafata considerabila. Veniti cu pantofi comozi si chef de mers. Chiar si vara, nu va recomand sandale. Si apropos de vara, tineti cont ca nu e niciun copacel pe acolo, sincer primavara sau toamna sunt alegeri mult mai bune. Daca va plac ruinele, o sa va placa aici.

Biserica ingropata din Istria


Nu departe de cetate, in satul Istria, se gaseste o biserica ingropata, construita in 1860 de comunitatea bulgareasca din zona. Biserica este partial ingropata pentru ca in perioada respectiva zona era inca sub ocupatie otomana si una dintre reguli era ca biserica sa nu fie mai inalta decat geamia din zona.

Biserica a fost renovata cu fonduri europene, are chiar  si un mic muzeu si merita o oprire daca sunteti in zona. Este o domana care are cheia bisericii si daca nu o gasiti acolo, puteti sa sunati la numarul de telefon afisat la intrare.

Capul Dolasman si Cetatea Argamum


Un obiectiv mai putin cunoscut, in apropiere de Jurilovca, este Capul Dolosman. Un promotoriu intre lacurile Golovita si Razim, este o zona in care se simte ca te apropii de delta, nu mai vezi marea, dar lacurile imense ofera un peisaj fantastic. 

Drumul este asfaltat perfect pana aproape de Cap, la un moment dat asfaltul se termina, de acolo mai puteti sa mergeti cu masina inca vreo 200 de m, lasati masina si mai aveti de mers pana la lac doar 5-7 minute. Iar pe partea stanga este un deal mititel in varful caruia se afla ruinele cetatii Argamum. Nu sunt amenajate sau puse in valoare, dar locul este absolut superb, cu o panorama fantastica din varful dealului.

Cetatea Enisala


Dupa 2 cetati antice, urmeaza una mai "tanara" - Enisala. Ultima data fusesesm la Enisala in urma cu vreo 15 ani cand era o pragina si am mers cu masina pe un drum de tractoare pana acolo. Acum gasiti un drum perfect, parcare si un obiectiv complet renovat. Cetatea in sine nu este mare, dar pare impunatoare vazuta de departe in varf de deal. Si merita sa o vizitati macar pentru peisajul fabulos de jur imprejur. De sus, vezi o mare de stuf auriu care din departare seamana cu o plaja imensa.