Briose cu vanilie


Briosele cu vanilie sunt cele mai simple tipuri de briosa folosite ca baza pentru cupcakes.Sunt sunte de retete pentru ele, aceasta este una destul de usor de facut, si se otine o briosa destul de usoara, gustoasa si foarte versatila. Puteti sa puneti diverse arome direct in aluat (de ex esenta de rom, portocala sau cafea in loc de vanilie, puteti sa inlocuiti 1-2 linguri de faina cu aceiasi cantiate de cacao, puteti sa adaugati in compozieti fructe uscate sau proasepete etc.

Iar pentru produsul final puteti sa umpleti briosa cu orice va trece prin cap si sa ii adaugati o crema cu aroma de ce vreti voi si o trasfoarmati complet de fiecare data.

INGREDIENTE (18 briose mari):

 

250 gr unt

400 gr zahar

4 oua

400 gr faina

250 ml lapte

esenta de vanilie

praf de copt 

sare

MOD DE PREPARARE:

 

In vasul de la mixer se pune untul la temperatura camerei taiat cubulete si se mixeaza cu paleta pana devine o crema omogena. Se adauga zaharul si se mixeaza la viteza mare pana cand zaharul incepe sa se topeasca. Se incorporeaza vanilie si apoi oualele unul cate unul, mixand dupa fiecare pentru a se incorpora. Este inportant ca in aceasta faza compiztia sa fie bine mixata.

Sarea si praful de copt se ameteca cu faina.

Peste compozitia de unt si oua se adauga jumatate din cantitatea de faina si se mixeaza doar pana se incorporeaza, apoi se adauga jumatate din lapte si se incoporeaza, restul de faina si la final restul de lapte. Dupa ce se incepe sa se adauge faina se mixeaza doar cat este necesar pentru a incorpora ingredientele adaugate. Daca se mixeaza preamult se va obtine o briosa prea densa.

Densitatea aluatului se regleaza usor cu un pic de lapte sau de faina, daca este cazul.

Compozitia se toarna in forme de briose, fara a depasi 3/4 din vaolumul acestora.

Se coc briosele la 180 gr C timp de 25 minute, apoi se lasa s se raceasca complet pe un gratar.

Daca se fac mini-briose, timpul de coacere trebuie redus cam la 18-20 de minute.

Cam toate briosele fac un mot la copt, asa ca daca vreti sa le puneti frosting deasupra, cel mai bine este sa taiat un capac desupra briosei, ca sa fie dreapta.

Sunt metode si de a obtine briose mai frumoase, fara acest mot, scazand putin temperatura de coacere si marind timpul. Dar trebuie sa experimentati aici si sa le urmariti cu atentie. Tinand cont ca oricul el acopar cu crema, eu prefer sa le nivelez dupa coacere. Daca insa le acoperiti cu fondat si vreti sa obtineti un dom perfect, atunci trebuie sa incercati sa le coaceti la temeratura mai mica.

De asemenea, puteti sa le scoatie o parte din miez si sa le umpleti cu ceva. Puteti sa le scobiti cu o lingurita pentru asta, eu am un dispozitiv de plastic care face asta. 

Si puteti sa umpleti briosa astfel cu ganache, gem, lemon curd, caramel etc. Cam orice va place, in functie de ce fel de aroma doriti sa obtineti in final. Mai jos sunt unplute cu lemon curd si cu gem de fructe

Si pentru ca sunt cupcakes si nu muffins :), trebuie sa le punem si frostig desupra. Si aici posibilitatile sunt nelimitate. Mai jos aveti varianta ceam ami simpla - briosa simpla cu crema de unt americana, umpluta cu lemon curd si desupra cu bezea arsa cu arzatorul si lamaie glasata, respectiv umpluta cu gem de fructe si desupra cu crema de unt elvetiana cu fruncte de padure. Dar serios, combinatiile de arome, umpluturi si creme sunt nelimitate folosing aceiasi briosa simpla ca baza.