Mousse de ciocolata


Daca iti place ciocolata, sunt putine dulciuri mai satisfacatoare decat un mousse de ciocolata delicios! Daca nu iti place ciocolata....pacat! :). Mousse-ul de ciocolata este decadent, usor, delicios si cel mai important, usor de preparat. In plus este o reteta excelenta pentru a salva galbenusurile ramase de la bezele, Pavlova sau alta reteta care foloseste doar albusiri.

Tinand cont ca ciocolata este elemntul principal, calitatea mousse-ului este direct proportionala cu calitatea ciocolatei folosite. Deci nu va zgarciti :)

INGREDIENTE:

 

250 gr ciocolata neagra

125 gr unt

6 galbenusuri

75 gr zahar

esenta de vanilie

350 ml firsca lichida

 

DECOR:

frisca / ciocolata rasa / zmeura etc

 

MOD DE PREPARARE:

 

Cam toata reteta se face la bain-marie. Adica puneti ingredientele intr-un vas de sticla termorezistent, sau de metal si il asezati deasupra unei cratite cu putina apa care fierbe. Important este ca vasul sa stea fix pe cratita pentru a nu se pierde caldura si apa din cratita sa nu atinga fundul vasului. Acesta se va incalzi de la aburi, nu de la apa care fierbe in cratita. Este cea mai "blanda metoda" de a incalzi ingredientele. Daca le puneti intr-o cratita direct pe foc (chiar si foarte mic), se va arde.

Intal puneti la bain-marie ciocolata impreuna cu untul si amestecati pana cand ambele ingrediente sunt complet topite si compozitia este omogena. Lasati deoparte si puneti la bain-marie galbenusurile impreuna cu zaharul. Amstecati pana cand zaharul se topeste si compozitia ajunge la 70 gr C (masurat cu termometrul). Incorporati apoi esenta de vanilie in crema de galbenusuri.

Separat bateti frisca, dar nu foarte tare. Nu este pentru decorat, ci pentru amestecat in mousee. Daca va doriti un mousse mai dulce, puteti sa adaugati putin zahar pudra in frisca. Eu nu consider necesar, dar nici nu ma omor dupa dulce.

Amestecati cu un tel ciocolata topita cu galbenusurile pana se omogenieaza si dupa ce compozitia ajunge la temperatura camerei adaugati in etape frisca batuta si incorporati-o cu o paleta. Nu adaugati frisca peste compozitia calda, asteptati sa sa raceasca!

 

Mousse-ul se toarna in pahare sau cupe, sau in ce doriti voi si se tine cateva ore la frigider. Il ornati dupa preferinta cu frisca, zmeura, ciocolara rasa, toate 3, sau orice altceva.