Cinnamon Rolls


Cinnamon Rolls sunt un deliciu! Incrediil de buni, si calzi si reci, fragezi si cu gust puternic de scortisoara, sunt absolut dementiali. Mie imi plac la micul dejun. Si se poat face seara si lasa la dospit in frigider peste noapte, iar dimineata doar sa ii coaceti. Sunt intr-adevar un mic dejun deosebit pentru un inceput de weekend in forta!

INGREDIENTE:

 

ALUAT:

1 plic de drojdie activa (10 gr)

180 ml lapte

55 gr zahar

60 ml apa caldura

esenta de vanilie

1 ou

sare

55 gr unt topit

500 gr faina

55 gr unt topit pt uns

 

 

MOD DE PREPARARE:

 

Intr-un castron se amesteca apa calduta cu o lingura de zahar, se presara drojdia si se lasa sa se activeze timp de 5 min. Puteti folosi si drojdie uscata si drojdie proaspata. Eu o prefer pe cea proaspata, dar nu o am intotdeauna la indemana.

In bolul de la mixer, prevazut cu carligul de framantat, se pun laptele, oul, sarea, zaharul si untul topit. Se amesteca usor si se adauga jumatate din cantitatea de faina si amestecul de drojdie, apoi esenta de vanilie, se amesteca pana se incorporeaza faina, la viteza mica, si apoi se adauga treptat si restul de faina. Se mareste viteza la mediu si se framanta timp de 5-7 min.

Se unge un castron cu ulei vegetal, se scoate aluatul din mixer, i se da forma rotunda, se pune in castron, se unge cu ulei si se lasa la crescut 1-2 ore, acoperit cu folie alimentara, intr-un loc cald.

Separat se amesteca zaharul brun cu zaharul alb si scortisoara si se lasa deoparte.

 

UMPLUTURA:

75 gr unt moale

150 gr zahar bun

50 gr zahar alb

2 lingurite de scortisoara

                                                                                                                               GLAZURA:

60 gr crema de branza

1 lingura unt moale

150 gr zahar pudra

esenta de vanilie

 

3-4 linguri de lapte

Cand aluatul si-a dublat  volumul, se rastorna pe o suprafata presarata cu faina, se desumfla si se intinde cu mana sau cu sucitorul pana capata froma unui dreptunghi de aproximativ 25x40 cm.

Untul moale se intinde peste tot aluatul si apoi se presara unifor amestecul de zahar si scortisoara. Si cand spun unt moale, tineti cont ca trebuie sa fie foarte moale. Il puteti pune la microunde care 10 secunde pana atinge consistenta dorita (fara insa sa ajunga sa se topeasca). Se ruleaza aluatul pe latura lunga si capatul se unge cu putina apa pentru a se lipi. Nu trebuie sa va chinuiti sa rulati foarte strans pentru ca oricum  o sa creasca din nou aluatul.

Se taie capetele ruloului si se imparte in 16 felii egale. Daca vreti ca rulourile sa fie mai "inalte" atunci taiati doar in 12 felii egale. 

O tava de aproximativ 35x25 cm se unge bine cu unt si se aseaza in ea feliile taiate. Se acopera tava cu folie alimentara si se lasa din nou la crescut intr-un loc cald aproximativ 1 ora. Sau se poate lasa la dospit in frigider peste noapte. Daca tava este mai mica (cum este in imaginea de mai jos) atunci rulourile vor credte mai mult in sus si vor fi mai inghesuite. daca folositi o tava mai mare un pic, lasati putin spatiu intre ele sa aiba loc sa mai creasca).

Dupa ce au crescut rulourile se ung cu unt topit si se coc aproximativ 30 de min in cuptorul preincalzit la 180 grade.

 

Pentru glazura se mixeaza impreuna toate ingredientele mai putin laptele. Dupa ce amestecul se omogenizeaza se adauga cate o lingura de lapte pana se obtine consistenta de glazura. Glazura se toarna peste rulourile fierbinti. Evident ca puteti sa nu folositi glazura, dar mie mi se pare ca aceasta este partea cea mai buna :)

Update: mai 2024