Amandine


Amandinele sunt prajiturile mele preferate. Ciocolata peste ciocolata si niste esente de rom. Deci da, prajiturile mele preferate. Cu toate astea, cele pe care le fac eu sunt asa si asa. De fat ele sunt delicioase: crema excelenta, blat pufos si foarte, foarte insiropat, dar.....nu stiu sa fac glazura tipica a amandinelor, asa ca ale mele arata dubios. Sau nu arata a amandine. Asta este, o sa mai tot incerc pentru ca de bune sunt foarte bune si imi plac la nebunie!

INGREDIENTE:

 

SIROP:  500ml apa

              200g zahar

              2 pliculete capucino

              ½ sticulta esenta de rom

CREMA:   2 galbenusuri

                 150g zahar pudra

                 1 pachet si jumatate unt

                 50g cacao

                 ½ sticulta esenta de rom

BLAT:   6 oua

             200g zahar

             100ml apa

             50g cacao

             200g faina

             1 pliculet praf de copt

GLAZURA:   150g ciocolata cu lapte

 

                      150g frisca lichida

MOD DE  PREPARARE

 

Pentru sirop se pun 200 gr de zahar intr-o cratita cu apa si se lasa sa fiarba 10 min. In cratita puneti intai apa si apoi zaharul (nu cum am facut eu aici in poza :)) Se adauga capucino, se mai da in cateva clocote si se ia de pe foc. Se adauga esenta de rom si se lasa la racit. Trebuie sa fie racit complet cand se foloseste, chiar e ok sa il puneti putin la firgider, pentru a fi siguri ca nu topeste crema.

 

 

Pentru blat, se separa albusurile celor 6 oua de galbenusuri. Se amesteca galbenusurile cu 200 g zahar si 100ml apa si se mixeaza pana se topeste zaharul. Se bat spuma tare albusurile si apoi se toarna peste ele compozitia de galbenusuri si se mixeaza. Se adauga treptat faina amestecata cu cacao si praf de copt si se amesteca usor cu o lingura de sus in jos

Se toarna compizitia in tava si se coace la foc mediu (150 grade), timp de 30-40 min. Cand este gata se scoate, se lasa la racit si se taie blatul in doua sau 3 felii.

 

Pentru crema se pun intr-un vas untul (moale), galbenusurile, zaharul pudra si cacaoa. Se mixeaza foarte bine pana se omognizeaza crema. La sfarsit se adauga esenta de rom. Din belsug :)

 

  

Asamblare: se insiropeaza foarte bine blaturile (foarte bine - adica o tona de sirop, sa musteasca blautile) si apoi se umplu cu crema. Este foarte important ca atat blaturile, cat si siropul sa fie reci, pentru a nu se topi crema. Se lasa la frigider cateva ore.

  

 

Se portioneaza amandina si se acopera cu galzura facuta din ganache de ciocolata. Asta pentru ca eu nu stiu sa fac glazura aia tipa de amandine, dar o sa revin si cu aia vreodata :).