Prajitura cu foi cu bulion


O prajitura de post surprinzatoare si absolut delicioasa. Cand auzi prajitura cu bulion nu prea stii la ce sa te astepti, dar bulionul este doar ca lichid in blat si rezultatul este nemaipomenit. Plus ca este una dintre cele mai bune prajituri de post. Se topeste in gura!

INGREDIENTE:

 

85 gr ulei

160 gr suc de rosii

100 gr zahar

400-500 gr faina (aproximativ)

amoniac

sare

esenta de rom

MOD DE PREPARARE:

 

Toate ingredientele in afara de faina se mixeaza bine pana se obtine o pasta omogena. Se adauga faina putin cate putin mixand pana se incorporeaza. Cand incepe sa se intareasca se pune coca pe blat si se mai adauga faina framantand cu pana pana se obtine un alut elastic care nu se mai lipeste de blat sau de maini.

Se imparte aluatul in 4 si se intind 4 foi direct pe hartie de copt. Se decupeaza cu marginea detasabila a tavii in care se va monta prajitura si apoi se muta pe o tava direct cu hartia de copt. Se coc la 150 gr C timp de 10-12 minute.

Crema


INGREDIENTE:

 

1 litru apa

100 gr zahar

200 gr gris

200 gr margarina

zeama si coaja de la o lamaie

sare

gem de prune (de preferat)

MOD DE PREPARARE:

 

Apa se pune pe foc ci zaharul si un praf de sare. Se toarna si grisul cate putin si se fierbe amestecand incontinu ca sa nu se prinda si sa nu faca cocoloase. Cand grisul este fiert se ia de pe foc si se incorporeaza margarina si coaja si zeama de lamaie. Se acopera cu folie la contact si se lasa sa se raceasca.

Daca nu vreti sa fie de post, puteti sa inlocuiti apa cu lapte si margarina cu unt. Va fi si mai gustoasa crema.

De asemenea, in varianta de post puteti sa inlocuiti apa cu lapte de cocos so margarina cu unt de cocos si sa daugati si niste cocos ras. Mi se pare ca varianta cu cocos se cam indeparteaza de traditia prajiturii, dar depinde de gustul fiecaruia.

Asamblare


Se pune o foaie [e fundul tavii, apoi jumatate din crema intinsa uniform, inca o foaie, gem de prune (in poze nu e de prune ca nu am avut), a treia foaie, restul de crema si ultima foaie. Se infasoara bine in folie de plastic si se lasa la frigider peste noapte.

A doua zi se scoate din tava, se taie marginile ca sa arate frumos si se portioneaza. Se poate pudra cu zahar praf.