Mini clatite germane


O alta forma de a face clatite! Super usor de facut, delicioase si spectaculoase! Compozitia se face in robotul de bucatarie, si se coc in tava de briose. Sunt pline de unt topit si sunt foarte practice pentru ca poti face 12 odata, asa ca treaba merge repede. In plus, poti sa faci aluatul seara, il mai amesteci un pic dimineata si il bagi la cuptor.

INGREDIENTE:

150 gr faina

250 ml lapte

50 gr zahar

100 gr unt

sare

4 oua

esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE:

 

Nimic mai simplu :)). Toate ingredientele, in afara de unt, se pun in blender si se mixeaza pana se omogenizeaza. Sau puteti folosi un mixer vertical, sau un mixer normal, sau orice altceva ca sa amestecati ingredientele.

Cuptorul se incinge la 220 grade C si se introduce in el o tava de briose (pentru 12 bucati) goala, sa se incinga. Untul se taie in 12 cubulete. Se scoate tava de briose din cuptor, se pune in fiecare forma un cub de unt, care va incepe sa se topeasca in contact cu tava fierbinte. Se toarna deasupra aluatul in cele 12 forme, in mod egal, chiar daca untul inca nu s-a topit. Formele nu trebuiesc umplute mai mult de 2/3.

Se introduce tava la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Clatitele se vor umfla foarte tare, vor iesi in afara formei si vor fi mari, pufoase si delicioase de la untul topit.

Sfat: puneti tava de briose pe o tava mai mare sau puneti o tava a cuptorului mai jos. Este posibil sa dea pe dinafara din forma si sa curga picaturi de unt in cuptor. Si o sa aveti bonus un fum gros in toata bucataria :))

Se lasa un minut sa se raceasca si se scot cu grija din forma. 

Daca va place, puteti sa le pudrati cu zahar farin si apoi sa le mancati cu ce doriti.

 

Ca alternativa de coacere, in loc sa folosti o tava de briose pentru a obtine 12 clatite mici, puteti sa folositi o tava si sa obtineti p singura clatita mare.

Eu folosesc un vas dreptunghiular de jena, pentru ca este mai inalt si nu se lipeste clatita de el.

Se coace la fel, adica se incinge vasul in cuptor, se pune untul taiat cubulete care incepe sa se topeasca in contact cu vasul si apoi se toarna compoztia si se coace. La fel, puneti vasul pe o tava a cuptorului ca nu cumva sa curga grasime in cuptor.

Ca diferente, in loc de 100 de gr de unt, puneti doar 50-60 de gr in tava. Altfel va iesi un pic prea grasa clatita. Si cresteti timpul de coacere. Eu le coc 10 minute la 220 grade, apoi reduc temperatura la 190-200 gr C si mai coc inca 10-12 minute. 

Daca le coaceti doar 15 minute, ca pe cele mici, fundul clatitei va avea o textura ca de clafoutis, sau de budinca mai mai tare. Depinde cum va place.