Portugalia centrala - kilometrii de plaja cu valuri mari si dune de nisip, dar si multa istorie si cultura


Cel mai mult in Portugalia m-a fascinat oceanul! Valurile imense, zgomotul apei, plaje lungi de kilometrii, flux si reflux. Toata coasta intre Porto si Lisabona este absolut spectaculoasa!. Sute de plaje una mai frumoasa ca alta. Si in interiorul tarii sunt multe de vazut: manastiri, cetati, sate de munte, orase pline de cultura si multe altele, dar pentru mine nimic nu se compara cu oceanul. Nu asi mai fi plecat de acolo!

Traseul nostru e fost de la nord spre sud si asa sunt si povestite mai jos locurile prin care am umblat.

Costa Nova


Prima oprire dupa Porto, a fost in Costa Nova, unde am avut si cazarea cateva nopti. Costa Nova este o statiune deosebita din doua puncte de vedere. In primul rand este o fasie ingusta de pamant, care are pe o parte plaja la ocean si pe cealalta parte laguna Aveiro. Asa ca, la distanta de  cateva minute de mers pe jos, ai  peisaje cu totul diferite.

Plaja in Costa Nova este spectaculoasa, cred ca o sa repet asta de multe ori...De la capatul cel mai indepartat unde este Farul, pana la celalat capat al localitatii sunt ceva mai mult de 4 km de plaja. Imensa, lata, cu nisip super fin si valuri. Nu am vazut nicaieri valuri ca in Portugalia. Si pe toata lungimea plajei sunt dune mari de nisip, iar peste ele podete de lemn pe care sa te plimbi, pentru ca dunele sunt arie naturala protejata. 4 Km de podete peste dune daca vrei sa te relaxezi. Una dintre cele mai frumoase locuri de promenada pe care le-am vazut. Mi s-a parut grozav sa poti sa iesi in fiecare dimineata la plimbare pe malul oceanului. 

Pe partea cealalta a localitatii este laguna. O laguna cu apa mixta, sarata si dulce, si ea afectata destul de mult de flux si reflux. Cand este reflux, apa se retrage atat de mult, incat poti vedea localnici care se duc sa culeaga scoici din nisip pe distante de sute de metrii. 

Dar ceea ce diferentiaza Costa Nova de alte localitati, sunt casele tipice in dungi de pe partea dinspre laguna. Partea veche a satului de pescari este o adevarata expozitie de case in aer liber. Sunt atat de frumoase unele, parca nu iti vine sa crezi ca sunt adevarate. Absolut supere, nu se poate sa ajungi in partea aceasta de Portugalia si sa nu vizitezi Costa Nova!

Daca vreti sa va plimbati un pic prin zona, puteti sa faceti un tur cu masina in jurul lagunei Aveiro, sunt ceva mai putin de 100 de km, cam o ora si jumatate, dar peisajul este foarte frumos si puteti sa faceti si opriri pe drum, de exemplu in Torreira unde in port puteti sa admirati barcutele tipice ale pescarilor, sau in Sao Jacinto. Si ca sa nu faceti drumul inapoi, din Sao Jacinto luati ferry pana vis a vis in Aveiro teoretic, dar practic ajungeti in capatul Costei Nova. Orarul il gasiti pe site-ul www.aveirobus.pt pentru ca ferry este inclus in transportul public din Aveiro.

Nu pot sa nu aduc vorba un pic despre mancare :). Ca peste tot pe coasta Portugaliei, pestele si fructele de mare sunt alimentul preferat al zonei. Am nimerit de Paste si efectiv am avut parte de munti de fructe de mare :). 

O oprire obligatorie in Costa Nova este Restaurante Costa Nova, o marisquiera tipica, adica un restaurant unde se servesc preponderent fructe de mare si peste. Am fost de 2 ori in cele 5 zile cat am stat in Costa Nova si tot asi mai fi mers :). Intamplator aici am gasit si faimoasele "percebes", niste fructe de mare pe care le cautasem in Cantabria si nu le gasisem. Initial am fost super incantata, pentru ca citisem niste review-uri grozave, dar m-am dezumflat repede ca nu mi-au placut deloc. Asa ca va recomand sa ramaneti la fructele de mare clasice, care aici sunt delicioase!

O alta recomandare este Restaurante Clube de Vela da Costa Nova, alta gen de restaurant, foarte elegant dar nu scortos, si cu mancare absolut delicioasa. 

Si mai zic despre cazare si gata. Daca vreodata ajungeti aici, va recomand aceasta casa, Villa Rafa. O casa tipica Costa Nova, cu dungile regulamentare :). Apartamentul nostru ocupa tot etajul 1, cu 2 dormitoare, sufragerie, bucatarie si baie, iar la etajul 2 mai era un apartament mai mic, cu 1 singur dormitor. Dar pozitia era perfecta, la 2 pasi de plaja si de laguna, iar casa in interior era absolut superba, parca era scoasa dintr-o revista. Plus ca era dotata cu absolut tot ce ti-ai putea dori, inclusiv pentru o sedere mai lunga. 

https://www.booking.com/hotel/pt/villa-rafa-gafanha-encarnacao-costa-nova.ro.html 

Aveiro


Aveiro este una dintre principalele atractii turisitice ale Portugaliei. Un orasel micut in laguna Aveiro, un fel de Venetie a Portugaliei datorita canalelor care il strabat, a devenit in utima perioada un oras preponderent turistic. Intr-adevar este un orasel foarte frumos, foarte colorat, dar parca un pic prea turistic. Si ghidul pe care l-am avut in turul cu barca ne spunea ca a devenit al doilea cel mai scump oras dupa Lisabona, ceea ce este incredibil pentru un oras atat de mic, si nimic nu mai exista in oras in afara de turism. Piata de peste s-a transformat in centru de restaurante, salinele sunt aproape toate inchise, depozitele tipice de sare nu mai exista etc. Dar turisti vin din belsug.

Jumatate de zi este suficienta in oras. Ai nevoie de maxim 2 ore pe jos ca sa il strabati in toate directiile, traversand multele poduri peste canale. Dar este o plimbare foarte frumoasa. Si daca va place dulcele in exces, incercati dulcele tipic local, ovos moles, un fel de vafa in forma de ou umpluta cu o crema de galbenusuri extrem de dulce. Lesinator de dulce. De fapt cam toate deserturile din regiune se fac cu zeci de galbenusuri si sunt gretos de dulci. 

Si daca tot sunteti aici, faceti si o plimbare cu faimoasele Moliceiros, barcile tipice zonei, frumos pictate, care te plimba aproape o ora pe cele 6 canale ale orasului. Chiar este un mod placut de a admira arhitectura orasului, si celelalte zeci de barci pe langa care treci, dar si o ocazie foarte buna sa aflii macar putin despre Aveiro. Sunt o gramada de puncte de imbarcare in orasel, nu numai cele de langa podul principal si pretul este acelasi peste tot, 13 euro pentru o plimbare de 45 de minute.

Si ceva deosebit: toate podurile pietonale de peste canalul din zona centrala aveau balustradele acoperite de mii de panglici colorate. Cam cum e cu lacatele pe podurile din Paris. Fiecare culoare de panglica are o semnificatie anume: dragoste, noroc, sanatate, bani etc. si poti sa cumperi panglici de la standurile de langa poduri, iti scrii numele pe ele si le legi pe pod si cica ti se indeplineste dorinta :). Nu stiu daca se indeplineste, dar este fun si podurile arata superb.

Mata National do Bussaco


Sa ne indepartam putin de ocean si sa descoperim si interiorul Portigaliei. Mata National de Bussaco, in traducere padurea Bussaco, este un obiectiv turistic mai putin cunoscut, dar absolut spectaculos. Padurea nu este o padure oarecare, este un fel de padure tropicala, plantata in mijlocul tarii de maicutele care locuiau la manastirea din centrul padurii. Acum manstirea este abandonata, dar padurea ramane in continuare si merita vizitata. Toata zona este inchisa, sunt mai multe porti de intrare si pe jos si cu masina si cateva puncte de parcare amenajate in interior. Se plateste o taxa de intrare, dar este mica. Va puteti petrece aici o zi intreaga pentru ca sunt kilometrii de poteci amenajate in padure, sau doar 1-2 ore ca sa va faceti o impresie. In orice caz nu ratati Palatul Bussaco transformat in hotel, Fonte Fria, si multele "miradouros". Si padurea in sine care juri ca este o padure magica cu zane si vrajitoare. Vegetatia chiar este de padure tropicala. Noi am ajuns aici in singura zi cu ploaie din concediu. Dar ploaie torentiala si ceata de nu vedeai la 10m :). Si tot am rezistat vreo 2 ore desi ne-am udat fleasca si "peisajul" de sus de la Cruz Alta a fost inexistent, eram intr-un nor. Sigur aici vreau sa mai ajung vreodata ca sa vad padurea si pe soare.

Si dupa padure, puteti sa faceti o oprire in Lusso, oraselul termal de la marginea padurii. Este un orasel micut, cochet, poti sa te plimbi 15-20 de minute pe strada principala si sa arunci o privire in zona de bai termale. Probabil vara este cautat tocmai datorita acestor bai. Si daca vrei ceva grozav la pranz, restaurantul Laurencos este oprirea perfecta. Mancare tipica zonei, absolut delicioasa, inclusiv capra gatita excelent si cateva optiuni delicioase la desert. 

Satele de sist (Aldeias do Xisto)


Tot din categoria "altceva" sunt satele de sist din zona centrala a Portugaliei. Sunt sate de munte cu toate cladirile construite in totalitate din sist, adica din piatra. Sunt zeci de sate de sist in zona, multe foarte izolate, dar cateva au devenit puncte de atractie turistica. Pe langa sate in sine, merita insa sa veniti aici pentru ca zona este incredibil de frumoasa. Satele sunt in munte si ca sa ajungeti la ele sunt drumuri prin padure, numai de serpentine, dar cu peisaje care merita efortul.

Noi am venit dinspre Lousa spre Talasnal si inapoi in Lousa, dar am urcat pe o parte si am coborat pe alta. Ca sa nimerim cum am vrut pe drumurile de munte, am cautat de Google barul Louzanpark, care nu are nicio relevanta, dar asa nimeresti pe drumul care trebuie.

Prima oprire a fost Casal Nuevo, un sat micut pe langa care trece drumul principal. Lasi masina sus in drum si cobor prin satuc care atunci cand am fost noi era total parasit, nicio miscare. Era o casa de inchiriat pentru turisti si inca vreo 2 care teoretic pareau locuite, in rest niciun semn de viata. Interesant de umblat prin satul fantoma :).

Talasnal este cel mai cunoscut dintre satele de sist. Se vede ca este un obiectiv turistic, are o parcare mare la intrare, casele multe sunt de inchiriat, sunt baruri si 1-2 restaurante, niste suveniruri etc. Si el este foarte mic, dar are farmec si merita o vizita. Cine stie, poate ar fi interesant si de petrecut o noapte aici, e atat de liniste si aerul atat de curat, iar peisajele sunt incredibile indiferent unde te uiti. 

Ca sa va intoarceti pe partea cealalta spre Lousa, puneti ca punct intermediar Candal, un alt satuc pe langa care trece drumul principal. Si acesta parea putin mai animat, dar noi ne-am oprit doar putin in drum sa facem cateva poze.

Si dupa ce treceti de Candal, daca va uitati in stanga peste vale, o sa vedeti sus pe varful muntelui satul Talasnal, vazut din cealalta parte. Si un pic mai jos puteti sa va opriti sa admirati de sus Castelul Lousa. Sau puteti chiar sa il si vizitati daca vreti. Noi nu am avut timp de data asta.

Coimbra


Dupa atata ocean si padure, trebuia sa ne mai apropiem si de civilizatie :). Plus ca nu poti sa ratezi Coimbra daca vizitezi Portugalia. Aici este cea mai veche universitate din Portugalia si una dintre cele mai vechi din lume, fondata in 1290. Partea veche a orasului, dominata de cladirile Universitatii, este situata pe un deal, asa ca pregatiti-va de urcat :). 

Cea mai frumoasa imagine a orasului este de pe malul raului Mondego, din dreptul podului Santa Clara. Aici este si o zona in care gasiti fara problele locuri de parcare de-a lungul cheiului, dar atentie ca trebuie sa aveti monede pentru aparatul de taxare. In niciun caz nu va aventurati cu masina in partea veche a orasului.

Partea veche a orasului nu este mare, sunt cateva strazi in mare parte pietonale care urca de la rau spre Catedrala Veche (Se Velha) si spre Catedrala Noua (Se Nova). Stradutele sunt pline de baruri, restaurante si magazine, pline de turisti si, cum spuneam, la deal. Este o incantare daca o iei de sus in jos, mai putin in sens invers. Daca aveti timp, vizitati in interior ambele catedrale, merita, mai ales Se Velha unde se viziteaza si catedrala in sine, dar si manastirea. Iar la Se Nova, intrarea este simbolica, 1 euro.

Si bineinteles trebuie sa vizitati Universitatea. Va recomand sa va cumparati biletele online, pentru ca la Biblioteca Juanina intrarea este pe ore si daca nu luati bilete in avans riscati sa nu gasiti locuri libere in ziua in care ajungeti acolo. https://visit.uc.pt/en/info este site-ul pentru cumpararea biletelor si aici puteti sa alegeti dintre mai multe variante, pentru ca puteti sa vizitati mai multe cladiri. Noi am ales varianta care includea Biblioteca Juanina, Palatul, Capela, Laboratorul de chimie si gradina botanica. Noi am fost cam pe fuga, am avut doar jumatate de zi in Coimbra, dar daca aveti timp, va recomand sa ii alocati o zi intreaga. 

Vizita la Universitate dureaza niste ore cu totul, pentru ca sunt multe de vazut si trebuie mers de la o cladire la alta. Dar merita. Biblioteca Juanina (singurul loc unde nu puteti face poze) se spune ca este cea mai frumoasa biblioteca din lume si intr-adevar este spectaculoasa. Palatul si Capela sunt foarte frumoase, iar Laboratul de chimie are, pe langa aula veche si un mic muzeu de stiinta foarte interesant pentru copii. Plus gradina botanica care este de fapt un parc destul de mare.

Estrada Atlantica


Si....ne-am intors la ocean! In drumul nostru de la o cazare la alta, din Costa Nova spre Nazare, o parte a drumului am facut-o pe malul oceanului. Mai exat pe Estrada Atlantica, un drum panoramic de aproape 60 km, care leaga statiunile de pe coasta. Este in primul rand un drum care il parcurgi pentru peisaje si ca sa te opresti din loc in loc sa admiri plajele si oceanul. Drumul strabate zeci de km de dune si are portiuni unde este perfect drept in fata. Din pacate, pe toata lungimea lui se vad efectele dezastruoase ale incendiilor din ultimii ani, hectare intregi de resturi de padure carbonizata.

Prima oprire: plaja Pedrogao. O plaja imensa, la fel de frumoasa ca cea din Costa Nova. Pentru niste imagini de vis va recomand sa parcati in parcarea din capatul de sud al statiunii, de unde puteti sa admirati plaje cat vedeti cu ochii si sa coborati la zona stancoasa de langa parcare. Plaja de aici seamana cu cea din nordul Spaniei de la Izturun.

Urmatoarea oprire: Farol Penedo da Saudade. Farul in sine nu este o mare atractie, dar opriti si mergeti pe poteca din spatele farului pana la malul oceanului. Wow, o sa ramaneti cu gura cascata! 

Si ultima oprire: Paredes Panoramic Boardwalk. Este una din multele zone cu podete pentru promenada construite peste dune, aici insa este diferit pentru ca podetele sunt sus deasupra oceanului si dunele sunt acoperite de vegetatie. Este ca o plimbare prin padure, dar in acelasi timp pe malul oceanului.

Nazare


Nazare a fost cel mai asteptat moment al concediului :). Ati auzit de valurile din Nazare? Nazare este una din plajele cele mai cunoscute pentru surf din lume. Aici au loc competitii de nivel mondial si, uneori valurile depasesc 20m. Este o anomalie geologica, un fel de crater pe fundul marii care duce la formarea acestor valuri uriase intr-un anumit loc. Nu am avut noi noroc sa nimerim valuri de 20 de m, dar tot au fost cele mai mari valuri pe care le-am vazut vreodata.

Nazare are 2 zone, partea de sus de pe stanca si partea de jos de la mare.

Orasul de sus, este zona veche construita chiar pe marginea stancii, cu o priveslite fabuloasa asupra oceanului. Aici puteti sa vizitati catedrala, Santuário de Nossa Senhora da Nazaré, piata din fata ei care este zona comerciala pentru turisiti, adica suveniruri, si mai ales sa admirati privelistea de la Miradouro do Suberco. 

De aici continuati drumul spre Forte de São Miguel Arcanjo, un mic fort deasupra marii si unul dintre cele mai bune privelisti asupra valurilor. Fortul are si un mic muzeu al surf-ului si taxa de vizitare. Pana la fort este mai putin de 1 km, dar este la vale cand te duci spre fort, ceea ce e super. Doar ca la intoarcere nu mai e asa fun :). Pentru lenesti, ca noi, de la fort pana sus poti sa iesi un tuk-tulk pentru doar 2 euro/persoana. Merita din plin! Peisajul puteti sa il vedeti si de pe drum, dar totusi merita vizitati si fortul, doar ca este foarte aglomerat

Si daca tot vorbim de valurile din Nazare, un loc excelent pentru a le vedea este, de fapt, plaja de la baza fortului, Praia do Norte, pe cealalta parte a orasului. De sus sunt maxim 10 minute de mers cu masina, parcati pe marginea plajei si ...enjoy! M-asi muta acolo pe plaja :)

Si daca avem orasul de sus, avem si orasul de jos. Orasul de jos este vechiul sat de pescari care acum este o statiune in toata regula.

Orasul se intinde de-a lungul unei plaje imense, in forma de scoica, are o promenada pe marginea plajei cu terase si magazine si cam toate caldirile cu vedere la mare sunt de inchiriat pentru turisti. Doua lucruri sunt interesant de vazut pe plaja. "Muzeul" de barci traditionale, reconditionate si expuse pe plaja si mai ales zona unde se pune pestele la uscat. Nazare este un sat traditional de pescari, iar specialitatea locala este pestele sarat uscat la soare. Iar pe plaja sunt inca plasele unde se usuca pestele, un adevarat spectacol!

Ca sa ajungeti de sus jos si invers, evident luati masina, noi asa am facut, de cateva ori, sau puteti sa folositi cele cateva mii de scari, sau sa luati funicularul care face legatura intre cele 2 zone ale orasului. Din pacate, era in renovare cand am fost noi, dar sincer este o idee buna sa il folositi.

O alta sugestie in Nazare este Aki-d'el-Mar Marisqueira, un restaurant nepretentios cu o selectie fabuloasa de fructe de mare. Trebuie sa incercati o cataplana de fructe de mare si niste crab cu maioneza.

Si a doua recomandare este cazarea noastra, Casa do Mar - Sea House. https://www.booking.com/hotel/pt/casa-do-mar-sea-house.ro.html. O casa absolut superba, cu 4 dormitoare, fix pe malul marii. Practic pe nisip :)

Alcobaca, Batalha si Tomar


Toate cele 3 manastiri sunt incluse in patrimoniul Unesco si toate au ceva deosebit care le face unice si demne de o vizita. Inclusiv biletul de intrate il puteti cumpara online combinat pentru cele 3. O zi le acopera pe toate sau 2 jumatati din zile separate, noi asa am facut: Tomar intr-o dupa-amiaza si Alcobaca si Batalha intr-o dimineata.

Alcobaca este situata in zona centrala a micului orasel cu acelasi nume. Este usor de gasit si are la intrare o parcare amenajata, care insa in sezon probabil este destul de neincapatoare. 

Biserica in sine este gratuita, dar pentru manastire aveti nevoie de bilet. Merita insa vizita pentru ca manstirea este impresionanta ca marime si ca decor. Ceea ce iese in evidenta, printre altele, este bucataria manastirii si mai ales hornul imens am gratarului. Nu am vazut asa ceva niciodata. Si aici impresioneaza salile imense si curtile interioare si mai ales sculptura in piatra. Este incredibil ce au putut sa faca oamenii in vremea aceea doar cu mana. 

Urmatoarea oprire a fost Batalha. Preferata mea dintre cele 3. Cred ca si turistic este cea mai populara dintre cele 3, in primul rand dupa parcarea imensa construita lanaga manastire si numarul de grupuri de turisti de la intrare. Batalha este toata fascinanta: biserica, curtile interioare, totul, dar mai ales detaliile sculptate in piatra. Peste tot sunt motive florale din piatra. Nu este un coltisor care sa nu fie decorat. Incredibil cate detalii sunt sculptate peste tot.

Si cele mai impresionate sunt Capelele neterminate, care de fapt nu au fost neterminate ci asa a fost planul, sa ramana neacoperite. Cea mai fascinanta manastire din cate am vazut prin Europa. Daca ar trebui sa aleg doar una din cele 3 pentru o vizita, probabil aceasta ar fi. Dar totusi incercati sa va faceti timp pentru toate 3.

Ultima pe lista (doar alfabetic) este Tomar - Convento de Christo. Tomar este cea mai masiva dintre cele 3. Manstirea si ruinele castelului sunt foarte mari, plus curtea din spate, inseamna mult de mers si mult de vizitat. Ceea ce impresioneaza cel mai mult la Tomar este capela circulara, ceva ce nu am vazut nicaieri in alta parte. In plus, Tomar are 6 sau 7 curti interioare, unele par dintr-un peisaj post-apocaliptic, altele sunt pline de arbusti si copaci. Turul nu are un traseu chiar fix asa ca practic tot dai dintr-o curte in alta si nu iti prea dai seama daca ai mai fost pe acolo sau nu, si tot timpul esti putin confuz asupra locatiei tale :). Dar este impresionanta. La final, intrati si in curtea din spate unde sunt gradinile castelului si zidurile inconjuratoare. Si daca vreti puteti sa faceti inclusiv un circuit pe ziduri.

Si apropos de tehnologia vremurilor de atunci, Tomar avea propriul apeduct, Aqueduto do Convento de Cristo, prin care aducea apa de la cativa km departare. Apeduct care exista si astazi si il puteti vedea daca mergeti cativa km cu masina. Merita din plin micul ocol, este spectaculos, inclusiv puteti sa va suiti pe el daca nu aveti rau de inaltime.

Si nu parasiti zona pana nu incercati o churasquerie, un restaurant traditional bazat pe gratar. Noi am avut aici cea mai mare surpriza pozitiva din punct de vedere mancare. Pe drumul dintre ALcobaca si Batalha am oprit intr-un sat la Churrasqueira Ze Dos Frangos, un local chiar pentru localnici, plin de muncitori veniti la pranz, nimeni nu vorbea engleza si nu puteai sa platesti decat cash. Dar ne-am inteles excelent dand din maini si am degustat cele  2 feluri de mancare pe care le aveau. Ori jumatate de pui la gratar, ori coaste la gratar. Si, surpriza! O portie de mancare (fie pui, fie coaste), costa 10 euro si includea carnea cu cartofi prajiti si orez, o salata verde, paine, suc sau vin, cafea si desert. Totul 10 euro. Am ramas cu gura cascata!

Fatima


Initial Fatima nu a fost pe lista mea de "must see' dar pentru ca era foarte aproape de Tomar, am facut si acolo o oprire. Am opinii contradictorii fata de Fatima. Nu discut aspectul religios al locului, asta depinde de fiecare, turistic insa banuiesc ca odata ar trebui sa vezi si Fatima. Biserica in sine este mare dar nu ceva nemaintalnit, piata in fata bisericii este absolut imensa si daca ai noroc sa nu fie aglomerat (cand am fost noi nu era aproape nimeni) este de experimentat o data. E totusi ceva aparte. In rest, in jurul bisericii sunt numai hoteluri pentru pelerini, parcari cat vezi cu ochii mai aproape sau mai departe si zeci de magazine de suveniruri religioase. 

Pe de o parte este un loc spiritual, pe de alta parte este comert 100%. Dar dupa cum ziceam. O data macar trebuie sa opresti si aici daca esti in zona.

Obidos


Ultima oprire a noastra in Portugalia si cel mai sudic punct in care am ajuns. Obidos este o mica cetate transformata intr-un fel de Mecca al turistilor. Este destul de aproape de Lisabona, probabil de aceea si interesul atat de mare. Cetatea este toata pietonala, adica cele 2 strazi din care e formata. Sunt parcari amenajate la intrare.

Dupa cum spuneam, e destul de mica, o strada principala plina de magazine si restaurante si inca putin pe lateral. Este foarte frumos, asa ca intr-o poveste, dar este mica si foarte aglomerata. 

Zidurile cetatii sunt accesibile cam pe toata portiunea, numai ca este ca o poteca ingusta pe sus fara parapet. Noi nu am avut curaj sa ne plimbam pe acolo.

Tipic cetatii sunt guinja, adica un fel de visinata. Cel mai frecvent se serveste in paharute mici de ciocolata. Inghiti si visinata si mesteci si paharul :).

La final, cateva concluzii


Una peste alta, Portugalia a fost o surpriza foarte placuta. Nu ca ma asteptam la ceva rau, dar am fost mult mai spectaculos decat ma asteptam. Mi-a placut foarte mult, ne-am simtit foarte bine si asi reveni oricand cu placere. M-asi muta acolo la pensie :).

Noi am zburat in Porto si de acolo am coborat pana in Nazare, si apoi am revenit in Porto. Am stat 1 noapte in Porto, 5 in Costa Nova si 2 in Nazare. Practic o saptamana in zona centrala si a fost ok. Poate trebuia sa impartim noptile 4 cu 3 in loc de 5 cu 2, dar locatiile au fost bine alese. Distantantele nu sunt foarte mari de parcurs si reteaua de drumuri este excelenta.

Vorbind de drumuri, sistemul lor de taxare este ciudat. Pe autostrazile mari sunt bariere unde sunt si ghisee pentru platit pe loc, dar pe drumurile expres sunt sisteme care te scaneaza din loc in loc. Si ori ai un dispozitiv inregistrat montat pe masina, ori trebuie sa platesti in 48h la o posta. Ceea ce este un cosmar. Cam toate masinile inchiriate au deja dispozitiv si iti trimit la final nota de plata. Dar verificati ca sa fiti siguri si in niciun caz nu luati masina fata acel dispozitiv.

Apropos de masina, noi am inchiriat prin Rentalcars.com, cam 400 de euro clasa economica pentru 8 zile. Inclusiv full casco. Ei sunt insa un agregator de oferte si masina a fost inchiriata de la OK Mobility. Sincer am citit review-uri de groaza despre ei pe net, sigur adevarate, dar noi nu am avut probleme si totul a decurs ok. 

Ca impresie generala, Portugalia este superba, lumea este prietenoasa peste tot, drumurile sunt foarte bune, preturile sunt printre cele mai mici din Europa, chiar este o destinatie care merita. Plus parcari super ieftine, cu 1 euro stateai vreo 3 ore si, ceea ce nu gasesti mai pe nicaieri prin Europa, peste tot WC-uri publice super curate si gratis.

Am reusit sa facem cam tot ce ne-am propus. In partea dinspre Aveiro mai aveam pe lista Passadiços do Paiva Trailhead, o zona de munte amenajata cu podete, iar inspre Nazare asi fi vrut sa ajungem si in Peniche, dar nu a mai fost timp.

In concluzie: recomand Portugalia din toata inima. Si noua ne-au mai ramas de facut Lisabona si Algarve si poate si nordul vreodata, mai sus de Porto. Plus ca sa nu uitam ca tot Portugalia sunt si Madeira si Insulele Azore!