O insula vulcanica + un cabrio = o saptamana perfecta in Paradis!


Gran Canaria este a treia insula ca marime din arhipelagul Insuelor Canare, dupa Tenerife si Fuerteventura. Si probabil a doua ca faima dupa Tenarife. Este situara in Oceanul Atlantic, langa coasta Africii si desi administrativ este parte din Europa, geografic este total diferita. Este o insula absolut superba, care are de toate, de la munti inalti  si vai, la plaje pe zeci de km si desert. Natura este ceva fantastic pe insula, abundenta de vegetatie este incredila, nu cred ca am vazut un loc pe insula care sa nu imi placa. Si la asta se adauga si vremea, care este perfecta tot anul. In ianuarie nu scade sub 19 grade, vara nu trece de 30 de grade.

Sora ei mai mare, Tenerife, este mai cunoscuta din punct de vedere turistic, cunoscuta mai ales pentru parcurile cu animale si vulcanul Teide, si sigur este si acela un loc deosebit, dar eu vreau sa va conving sa mergeti in Gran Canaria! Ne-am indragostit definitiv de locul acela si am regretat tare mult ca am plecat acasa.

Poate a fost si contextul, a fost un concediu neasteptat si neplanificat, de fapt a fost cel mai tare cadou surpriza pe care l-am primit vreodata, plus faptul ca a fost primul concediu dupa multa vreme fara copii. Nu ma intelegeti gresit, iubesc sa calatoresc cu copii, dar clar fara ei ai mai putine griji. Si clar, data viitoare in Gran Canaria ii iau si pe ei. Pentru ca sigur trebuie sa mai fie o data viitoare.

 

Noi am stat 8 nopti, adica 7 zile pline in care am umblat non-stop, dar a meritat din plin. Cred ca ne-am fi trebuit inca o zi ca sa zicem ca am bifat tot ce era de vazut neaparat. Si poate inca o zi sa mergem si cu ferry in Teneife. Una peste alta, cred ca vacanta ideala acolo ar fi de 2 saptamani, ca sa iti mai tragi si sufletul. Si sa inchiriati un cabrio, daca e un loc unde merita sa inchiriezi o masina decapotabila, acesta este Gran Canaria! Toata insula este un munte spectaculos!

 

Dar hai sa vedem ce este de vazut si de facut!

Galdar


Incep cu Galdar pentru ca acolo am stat noi. Este primul si ultimul loc pe care l-am vizitat pe insula. Galdar este un oras in partea de nord a insulei si este prima captiala a Gran Canariei. Tot un orasel mic ramane, dar se vede ca a jucat un rol in istoria insulei: are primaria intr-o cladire istorica, are un teatru si avea chiar si un cazinou. Altfel oraselul are vreo 20.000 de locuitori si ca turist te intereseaza o zona compusa din piata principala si cateva stradute adiacente. Adica vreo jumatate de ora de mers pe jos ca sa vizitezi tot.

Daca ajungi in cursul diminetii, poti sa intrii in Primarie sa vezi salonul oficial si in curtea interioara cel mai batran arbore dragon de pe insula, estimat a avea 300 de ani. Plus teatrul care este lipit de primarie. Si bineinteles Catedrala, care se afla evident, in piata principala.

Mai este si o piata (alimentara) destul de veche, care este des intalnita ca recomandare in ghidurile turistice, dar nu pot spune ca m-a impresionat, nici ca arhitectura, nici ca marfa oferita.

Noi nu am mai avut timp, dar orasul are un muzeu arheologic impresionant. La Cueva Pintada. Primii locuitori ai insulei traiau in pestari sapate in munte, si una din cele mai bine pastrate pesteri a fost transformata in muzeu. De fapt au construit muzeul peste ea. Conform review-urilor, dar si recomandarilor localnicilor, merita o vizita. http://www.cuevapintada.com/

 

Si daca ajungeti acolo la pranz sau cina, neaparat trebuie sa mancati la "Asador Casa Luis". Noua ne-a placut tot ce am mancat acolo, dar porcul iberic la gratar a fost fantastic. Si trebuie sa incercati si "gofio" un fel de piure din faina tipica locala. Plus locatia, plus patronul foarte amabil. Am fost acolo in prima seara si ne-am intors special in ultima. 

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g1064347-d15690386-Reviews-Asador_Casa_Luis-Galdar_Gran_Canaria_Canary_Islands.html

Micile orasele din interiorul insulei - Santa Brigida - Vega de San Mateo - Teror - Firgas - Moya


Prima zi pe insula, a fost un tur de forta prin toate micile orasele pitoresti din interiorul insulei. Am inceput cu ele pentru ca era duminica, si duminica este zi de piata in toate aceste orasele. Si noi eram in cautarea unor ingrediente locale. Mie imi plac la nebunie pietele locale, tarabele cu fructe, standurile cu branza artizanala...tot ce presupune o piata. Asa ca am inceput concediul hotarati sa venim acasa cu plasa plina. 

Si adevarul este ca in Canare fructele mai ales sunt spectaculoase. Este insula plantatiilor de banane, care cred ca acoepra un sfert din insula, plus papaya, mango, avocado, citrice, maracuya si cate si mai cate.

Santa Brigita

Trebuie spus ca drumurile intre aceste orasele sunt absolut fantastice, cu peisaje de vis. Este o placere si numai sa conduci de colo-colo. Santa Brigita in sine este un orasel mic de tot, in care am oprit pentru piata. Piata insa nu s-a dovedit ceva spectaculos, ba din contra. Daca tot am oprit acolo, am facut si o mica tura prin oras si am gasit o piateta mica, super amenjata pentru ca era un festival ceva si cam atat. Sincer si daca nu ajuneam acolo, nu era o tragedie :)

Si daca tot eram acolo, am mai umblat nitel prin zona sa gasim "Drago de Pino Santo" - cel mai mare arbore dragon de pe insula. L-am gasit pana la urma, de fapt, l-am zarit, pentru ca este pe o rapa si nu poti sa ajungi la el. Doar poti sa il admiri de pe soseaua de vis-a-vis. Este mare intr-adevar. Arborele dragon este tipic pentru Gran Canaria.

Vega de San Mateo

A urmat la rand Vega de San Mateo, un orasel situat fix in centrul insulei. Nici acesta nu ne-a impresionat foarte tare. O piata draguta, o biserica si intr-adevar o piata mult mai mare, din care evident nu am plecat cu mana goala :)). Dar cam asta e tot. Dpdv turistic nu pot spune ca prezinta prea mare interes.

Teror

Asta a fost primul oras cu adevrat pitores peste care am dat. Este un orasel mic, dar are o catedrala foarte frumoasa si o strasa pietonala in centrul orasului cu case tipice cu balcoane spectaculoase. Locul asta chiar ne-a placut. Si se vede ca este mai turistic. Sunt multe terase si restaurante, magazinase etc. Ca toate oraselele lor insa, este mic, cu strazi inguste si in panta si super aglomerat si imposibil de parcat.

Un pont insa, care il stim de la gazda noastra, dupa ce treci de centru si te gandesti cu groaza ca nu o sa ai unde lasa masina, gasesti o parcare publica subterana aici: Av. de Nestor Alamo, 1, 35330 Teror, Las Palmas, Spain - daca ajungeti aici, o sa imi multumiti pentru informatia asta :)

Si inca o sugestie: trebuie sa incercati chorizo de Teror, care nu este un carnat obisnuit, ci o pasta din carne de carnt cruda servita pe paine. Absolut delicios!

Firgas

Pe langa celelalte orasele, Firgas are ceva deosebit. Are o apa curgatoare prin centru. Cred ca este cam singurul rau din Gran Canaria. Asa ca are o strada principala cu o serie de fantani amenjate foarte frumoase, un complez gen muzeu cu o moara de apa si cam atat. Dar merita o oprire pentru strada principala. Inclusiv sunt reprezentate 3D din piatra toate insulele Canare si asa iti dai seama ce releif spectaculos au.

Moya

Asta a fost ultima oprire a zilei, cand eram deja semi-terminati. Dar ne-am oprit totusi. Si in Moya este acelasi lucru: o strada principala pietonala, cu case tipice insulei si in capat o catedrala. Era insa sarbatoare in oras si toate balcoanele caselor erau super decorate, asa ca am avut ce vedea.

In plus, in spatele catedralei este o promendata pe marginea muntelui cu o vedere spectaculoasa. Macar pentru imaginea asta si tot merita sa te opresti o ora in Moya.

La iesirea din oras, este si o padure de dafini in care poti sa faci o drumetie. Pentru ca suntem curiosi, si neobositi :))), am gasit si padurea si dafinii. Miroseau foarte frumos. Am plecat si pe poteca, dar dupa vreo cativa metrii am renuntat ca era prea aventuros pentru sfarsitul unei zile foarte lungi. Ne chema piscina de acasa :)).

Arucas


Arucas este un orasel ceva mai mare, cu mai multe lucruri de facut si de vazut. Este cam dublu fata de Galdar. Prima data am fost tot in ziua in care am vazut si orasele anterioare, dar apoi am mai revenit de vreo doua ori.

Primul lucru pe care il observi cand te apropii de Arucas este catedrala. Vezi un orasel mic, alb, cu o catedrala mare si neagra in mijloc. Cumva disprportionat de mare si de neagra fara de oras. Nu am reusit sa o vedem decat pe exterior, pentru ca am fost de 3 ori pana acolo si de fiecare data am gasit-o inchisa. Ori in pauza de pranz, ori in dimineata care se facea curat. Poate asa a fost sa fie, trebuie sa ne mai intoarcem aici. Dar chiar si o vizita doar pe la exterior este impresionanta.

Si daca tot esti aici, mai sunt cateva stradute pietonale cu terase si magazine si un parc dragut. Plus inca un arbore dragon secular in curtea interioara a Centrului Cultural din oras.

Fabrica de rom

Asta este atractia principala a orasului, dupa noi. Romul cu miere este specialitatea insulei si este absolut delicios. Iar vizita la fabrica este si mai delicioasa. Fabrica este micuta si se face la fiecare jumatate de ora un tur organizar care iti prezinta procesul de fabricatie si depozitele cu butoaie. Apoi ai incus in pret o degustare a rom-urilor produse de ei. In sensul ca sunt 10 sticle pe bar, si un teanc de pahare si bei cat vrei :)). Tinand cont ca este doar 3.5 euro vizita, chiar merita. Chiar si eu am baut de mai multi bani la sfrasit! Plus sirurile alea de butoaie....si mirosul lor....si romul cu miere...clar mi-e dor de romul cu miere.

Jardin de la Marquesa

O alta vizita obligatorie in Arucas este Jardin de la Marquesa. Este un domeniu privat, cu o vila care nu se viziteaza, si cu un parc in jur, amenajat ca un fel de gradina botanica. Se plateste o taxa la intrare, dar merita vizita. Gradinile sunt absolut superbe, iar cand am fost noi nu mai era nimeni. Iar la iesire este amenajata si o zona cu fructe, unde te plimbi printre banani si papaya. Mi-a palacut foarte mult acest loc

Montana Arucas

Si o ultima sugestie, langa oras este un munte, de fapt un fel de deal mai mare, in varful caruia este un mirador de unde este o proveliste frumoasa asupra insulei si mai ales asupra capitalei, Las Palmas.

GC-200


Am zis sa continuam in forta si sa punem zilele grele la inceputul concediului, plus ca vroiam sa ne bucuram de masina decapotabila, asa ca a doua zi  am inceput cu un drum spectaculos: GC-200. Acesta este un drum de coasta, considerat printre cele mai periculoase din Spania. Vorbim de cateva zeci de km de serpentine pe marginea prapastiei....dar peisajul...WOW nimic nu se compara cu peisajul de aici. Sincer nu pot spune ca mi s-a parut foarte periculos atat timp car il abordezi cu prudenta, dar este un drum dificil. De fapt. cam in toata Gran Canaria trebuie sa iti placa cu adevarat sa conduci. Daca esti sofer de duminica, clar o sa fie un chin. Si sa nu ai rau de inaltime! De fapt, probabil ca acum nu mai este un drum atat de periculos pentru ca, de fapt, poti sa parcurgi doar maxim jumatate din el. Pentru cealalta jumatate s-a construit un tunel si un drum expres mai in interior si drumul de coasta este complet inchis datorita pericoleleor.

Noi am pornit dinspre Agaete si ne-am bucurat de peisajele fabuloase. Daca ai timp poti sa te opresti la Bar Perdono care, dupa pozele de pe pereti, este acolo de cand s-a facut drumul. Plus ca acolo am baut cel mai bun suc de portocale din Gran Canaria. Si daca ai si mai mult timp, ceea ce noi nu am avut, din spatele barului porneste o poteca pe care poti sa faci o drumetie pana la Charco Azul, un lac de un albastru fabulos.

Dupa ce treci de partea moderinizata a drumui, in capatul celalalt poti sa te intorci cativa km pe drumul vechi, doar ca sa ajungi pana la Mirador del Balcon. Un punct de observatie de unde poti admira tarmul stancos al insulei. Privelistile sunt ansolut fabuloase. Este un punct in care trebuie sa ajungeti neaparat.

Barranco de la Aldea


RDaca este un cuvant care imi vine in minte cand spun Gran Canaria, acesta este BARRANCO. Peste tot este un barranco, adica o vale in munte. Si fiecare este diferita. Ca peisal, ca si cliema sau orice. Prin Barranco de la Aldea merge un drumul dintre Aldea de San Nicholas, la capatul lui GC-200, pana la Artenara, un mic orasel in interiorul insulei. 

Iar drumul este inimaginalbil de frumos. Este un barranco cu peisaj lunar, cu versanti de munte fara vegetatie, rape inspaimantatoare, dar este o exerienta fabuloasa. Imi doresc sa il mai fac inca o data! Vorbim de 25 km pe care ii faci in minim o ora, numai pe pante si serpentine, unde trebuie sa claxonezi cand intrii in curba, pentru ca nu vezi daca vine cineva din partea cealalta si drumul pe alocuri nu este de 2 masini. Dar asfaltul este impecabil si nu iti da un sentiment de nesiguranta. 

A fost primul barranco pe care l-am experimentat si clar ne-a ramas in memorie.

Artenara


Si daca reusesti sa ajungi pana la capatul drumului, ajungi in Artenara, un mic oras aflat in interiorul insulei. Noi am ajus a ora pranzului, cand era o caldura ingrozitoare si eram deja epuizati de drum, asa ca aveam un singur lucru de facut: sa mancam. 

Si daca ajungi aici, iti recomand un restaurant mititel, numit La Esquina, care serveste mancare de casa delicoasa si are mesele pe o terasa cu un peisal fabulos. https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187472-d3963330-Reviews-Restaurante_La_Esquina-Las_Palmas_de_Gran_Canaria_Gran_Canaria_Canary_Islands.html

Artenara in sine nu mi se pare un obiectiv turistic de neratat, ceea ce te aduce aici este drumul prin Barranco de la Aldea sau drumul catre Roque Nublo. Dar daca tot ajungi aici, poti sa vizitezi muzeul Casas Cuevas de Artenara. Si aici este o zona in care locuitorii insulei traiau in pesteri, inclusiv in timpurile recente si acesta este un muzeu care descrie viata in astfel de locuinte. De altfel si locuintele actuale ale satenilor din Artenara sunt construite tot ingropate in munte si sunt locuite.

Roque Nublo


Daca va uitati in pozele de mai sus cu panorama, se vede un mot mic de piatra: acela este Roque Nublo. Este o stanca pe un minte in mijlocul insulei si este un simbol spre care se indreapta toata lumea. Teoretic nu trebuia sa fie prea grau. Jumatate de ora de mers de la parcare pana la stanca. Cu promisiunea unor peisaje fabuloase de la cei 1800 m altitudine unde se afla.

Realitatea a fost putin diferita, insa :)). Drumul de fapt este cam de o ora si pe alocuri este cam abrupt, mai ales in ultima parte. Tinand cont ca am prins si o zi calduroasa si ca noi eram in forma fizica 0, am ca renuntat unul care unul :)). Singurul care a ajuns pana acolo a fost George, ca trebuia sa se duca cineva sa spele rusinea grupului. Si a zis ca a meritiat efortul!

Pico de la Nieves


Acesta este cel mai incalt varf din Gran Canaria, putin peste 1900 m. Iar pe asta l-am cucerit cu placere, pentru ca mergi cu masina pana acolo :)). Da, am fost foarte puturosi in concediul asta. Si de aici, peisajul este fantastic! Plus ca este destul de aproape de Roque Nublo. Daca ajungeti in zona, merita sa va duceti la amandoua.

Caldera de Bandana


Daca Tenerife are impunatorul vulcan Teide, Gran Canaria are doar un crater mititel numit Caldera de Bandana. Este situat in zona Tafira, si desi suna exotic sa te plimbi pe marginea unui vulcan, nu este chiar asa :)). Vulcanul este stins de mult, iar craterul seamana mai mult cu o vale inverzita, pe fundul careia odata a fost o finca. Un olandez nebun a venit aici si si-a facut casa in valea craterului. Acum este un punct de observatie langa, de unde peisajul este frumos si ce poti sa mai faci este sa parcurgi toata circumferinta craterului pe jos, este o poteca, sau sa cobori pana jos (dar va trebui sa si urci inapoi). Niciuna din cele 2 variante nu ne-a tentat, asa ca ne-am multumit cu privelistea.

Ingenio


Plecand de la Caldera spre Barranco de Guayadeque, stiam ca trecem prin Ingenio si citisem noi undeva pe net ca in acest oras sunt multe ateliere de paine artizanala si ca este unul care face cea mai buna paine, premiata la nu stiu cate concursuri etc. Asa ca am zis ca trebuie sa gasim brutaria. Si noi cand ne propunem ceva, reusim, numai ca nu a fost chiar asa spectaculos cum ne-am imaginat initial.

Ingenio este un oras mititel, cu strazi mici, inguste, pietruite si in panta. Cam asa sunt toate orasele din Gran Canaria. Si Google Maps nu iti spune daca iti incape masina pe strada respectiva :)). A incaput pana la urma, dar cu greu. Am gasit si brutaria, care de fapt era o camera intr-o curte unde coceau un singur sortiment de chifle pe care le cumparai direct de la brutar. Poate nu suntem noi cunoscatori, dar ni s-au parut niste chifle destul de obsinuite. Oprirea de jumatate de ora prin orasel a fost insa draguta. Am vazut tot felul de case si stradute tipice canare.

Barranco de Guayadeque


Si iar am ajuns intr-un barranco. Barranco de Guayadeque este total diferit de Aldea. Daca in Aldea am vazut stanci si prapastii spectaculoase tot drumul, aici am gasit un barranco verde, cu vegetatie luxurianta. Puteai sa juri ca esti in Jurrasic Park, exact cu impresia asta am ramas, ma tot uitam sa vad de unde apare dinozaurul :)).

"Tema" in Guayadeque sunt tot locuintele din pisteri are primilor locuitori ai insului. Chiar la intrarea in barranco este un muzeu care prezinta istoria si obiceiurile populatiei bastinase. Lunea este inchis, asa ca programati vizita aici in alta zi, pentru ca este interesant si deloc aglomerat.

Si apoi continuam drumul prin Barranco. Acesta este un drum pe care trebuie sa il faceti dus-intors. In Capatul drumului este micuta localitate Guayadeque, dar de acolo drumul nu merge mai departe. Distanta nu este mare insa, si drumul este increditbil de frumos.

In Guayadeque este un restaurant, daca ajungeti la ora pranzului, sau chiar doua parca si poti sa faci o plimbare prin sat, este un singur drum circular care iti ia vreo jumatate de ora. Toate casele de aici sunt tipice zone, sapate in stanca. Doar fatada este la exterior. In mijloc exista si o casa muzeu cu un mic magazinas, de unde am cumparat miere de cactus. A fost cea mai buna miere pe care am mancat-o vreodata, dar din pacate dupa aia nu am mai gasit in nicun magazin.

Am vazut si vreo 2 case care se inchiriau in regim Airbnb probabil, ceea ce mi s-a parunt interesant. Ar fi o experienta. Plus inca cateva camere pe care le amenejam acum in scop turistic.

Playa del Ingles


Si am ajuns si noi in sfarsit la o plaja! Faimoasa Playa del Ingles! 75% din cei care au fost in Gran Canaria au fost in Playa del Ingels. Doar in Playa del Ingles! Gran Canaria este o destinatie foarte populara pentru nemti, austrieci si britanici, care de la aeroport merg direct aici si apoi in la aeroport si gata! Au fost in Gran Canaria!

Este zona lor cea mai turistica, sudul insulei, unde sunt statiuni cu mii de hoteluri mari si mici, construite si pe orizontala si pe veriticala. Sunt statiuni frumoase, dar nu reprezinta Gran Canaria in sine, arat la fel ca toate celelalte din alte zone ale Europei. Am fost, am vazut si lucruri frumoase, dar mi se pare pacat sa stai aici pe insula. Nu despre asta este Gran Canaria.

Playa del Ingles in sine este o plaja foarte lunga, cu nisip fin, bine amenajata cu sezloanje si tot ce ai nevoie. Are o promenada draguta de-a lungul ei, din care jumtate consta intr-o mare alee plina pe stanga si pe dreapta de restaurante care fac reclama doar la english breakfast cu sunca si fasole si la deutche wurst. Si bere.Si cam atat. Si este plin de nemti si englezi ziua oaresicum mai treji, seara probabil beti. Mult prea turistic pentru gustul nostru si fara niciun iz de autenticitate.

Dunele din Maspalomas


Asta a fost motivul pentru care am venit pana aici. Intre Playa del Ingels si Meloneras este o zona naturala de dune de nisip. Din alea adevarate, ca in Sahara. cred ca este singura astfel de zona din Europa. Eu zic ca este un must see al insulei. Se vad foarte bine de sus si cand te apropii cu avionul de insula. Dar si de jos sunt spectaculoase. In partea de sus a zonei este o promenada pietonala intre Playa del Ingles si Meloneras de unde le poti admira in toata splendoarea.

Si de pe promenara poti sa cobori sa te plimbi pe dune sau chiar sa le traversezi ca sa ajungi la plajele din dreptul lor. Distanta nu este enorma, probabil o faci in 30-60 de minute, depinde de unde pleci, atentie insa ca ai de urcat si coborat si pe nisip de urca greu. Plus ca vara este inrozitor de cald in zona si nisipul extrem de fierbinte. Noi am coborat doar 50 de metrii de la alee si desi aveam sandale, tot mi-am ars un deget de la picior. Probabil ca sunt ok de traversat seara sau in sezonul mai rece. Dar senzatia este extraordinara. Este altfel de nisip parca, nu te simti ca pe plaja.

Si o recomandare daca aveti un buget mai consistent :)). Chiar in dreptul dunelor este un hotel absolut fabulos, cu camere cu vedere spre dune. Daca castigam la loto, data viitoare in Gran Canaria stam si acolo! https://www.santamonicasuiteshotel.com/en/

Meloneras


Meloneras este de cealalta parte a dunelor Maspalomas. Este tot a statiune pentru turisti, dar cu totul altfel decat Playa del Ingles. Aici vine lumea buna. Se vede dupa hoteluri, restaurante, lumea care se plimba pe promenada! Sunt si cateva hoteluri in cladiri istorice, adevarate conace. Plaja este mica si cu pietre, dar o plimbare pe promenada este o placere si o cu totul alta experienta decat de cealalta parte a dunelor.

Si daca sunteti in zona, faceti o plimbare pana la farul Maspalomas si opriti-va in drum sa mancati o inchetata la Pinguino. Inghetata este absolut fabuloasa!

Jardin Canario


Tot in zona Tafira, pe unde este si Caldera de Bandana, se gaseste si gradina botanica Jardin Canario. Este o gradina botanica foarte mare si cu begetatie impresioananta. Nu am vazut niciodata cactusi atat de mari in car sa fie practic copaci. Intrarea este gratuita, dar daca vreti sa o vizitati temeinic, trebuie sa va rezervati o zi intraga si sa fiti in forma. In afara de partea de jos de la intrare, pe care am vizitat-o noi, restul gradinii se intinde in sus pe un deal, asa ca este mult de urcat si de umblat. Daca nu aveti atata timp sau chef, vreo 2 ore de umblat in partea de jos sunt suficiente.

Ca sa va faceti o idee despre ce este vorba, puteti sa verificati aici http://www.jardincanario.org

Cenobio de Valeron


Cenobio de Valeron este un sit arheologic unde puteti vizita niste pesteri antice in care traiau primii locuitori ai insulei. Sit-ul in sine iti ia maxim 15 minute sa il vizitezi, in ghiduri scrie cam o ora, dar asta doar daca citesti toate placutele in toate limbile de mai multe ori :)). Nu este chiar atat de impresionant pe cat pare in ghiduri, dar este impresionant drumul pana acolo, adica prin Barranco de Valeron si ideea in sine: unde au putut sa isi faca asezamantul oamenii de pe vremea aceea. Si oare ce dusmani aveau de s-au cocotat tocmai in varful unui munte ca sa louiasca.

Piscinele naturale


Pe partea de nord a insulei, se gasesc asa numitele "piscinas naturales". Sunt zone stancoase care formeaza un perimetru inchis in care intra apa Atlanticului. Pe alocuri au fost puse scari sau pasarele de ciment intre stanci, ca sa faciliteze accesul, dar ele sunt formatiuni naturale. Apa este rece si agitata in Gran Canaria, mai ales pe zona de nord, pentru ca vorbim totusi de Oceanul Atalantic. Asa ca aceste zone sunt mai protejate si este mai usor sa inoti in ele. Desi chiar in in iulie apa pare rece, merita sa iti faci curaj pentru ca este o placere sa inoti in ele. Mai ales intr-o zi calduroasa. Tineti cont insa ca pot fi destul de aglomerate in sezon, iar zona in care iti poti pune prosopul si lucrurile afara este e obicei ciment, fara alte facilitati.

Noi am incercat 3 dintre ele.

 

Charcos del Puertillo (Banaderos)

Situate in Punta de Banaderos, aceasta a fost prima noastra intalnire cu piscinele naturale. Le-am descoperit pentru ca ne-am luat dupa numarul mare de masini parcate langa ele, ne-am gandit ca trebuie sa fie ceva acolo. In general, nu pera am vazut turisti la piscine, doar foarte multi localnici. Clar cei cere se duc in hotelurile all inclusive din sud nu ajung aici. Si este pacat. 

Apa era superba si puteai sa treci dintr-o piscina in alta, pe o suprafata destul de mare. Cred ca astea au fost cele mai mari ca suprafata din cele 3 zone pe care le-am vizitat. In afara de un restuarant insa, nu gaseai nimic amanejat, gen WC, sau dus etc. Dar merita oprirea.

Si obligatoriu trebuie sa iti iei papuci de apa. Sunt numai stanci si fara este destul de greu si periculos. Oricum trebuie sa ai grija pe unde calci, pentru ca toate stancile sunt acoperite de alge si aluneca.

Daca vrei plaja clasica, putin mai incolo este Playa el Portillo, ajungi pe jos intre cele 2, dar este tot o plaja micuta si cu pietre.

El Agujero si Boca Barranco

Acesta sunt 2 piscine apropiate, aflate in dreptul Galdarului, adica acolo unde am stat noi. 

La El Agujero, am fost foar in plimbare. Este o piscina naturala perfect dreptunghiulara, aflata in dreptul unei stradute pietonale cu case aflate chiar pe malul marii. Unele dintre ele de inchiriat. Aici chiar ca am vazut numai localnici si zona mult mai putin aglomerata. Peisajul stancos este absolut superb.

Putin mai incolo de El Agujero, se afla Boca Barranco. Acolo este o plaja clasica cu nisip si alaturi o piscina naturala. Aici ne-am dat seama ce inseamna flux si reflux. Prima data cand am ajuns acolo in plimbare am putu sa merg pe pasarela cimentata dinspre ocean ca sa fac poze. A doua oara, cand ne-am dus sa inotam, pasarela era mult sub apa :))

Si aici am facut o baie buna, mai aglomerat decat El Agujero, dar tot putina lume.

Las Salinas

Las Salinas sunt piscinele naturale din Agaete. Odata ajuns in orsasel sunt indiatoare peste tot. Daca te iei dupa google maps, te duce cu masina pana acolo, dar pe un drum neasfaltat. Am vazut ca ajung masini, dar nu am incercat. Poti insa sa lasi masina in Agaete, ori in parcarea din port, ori in parcarile improvizate pe terenurile virane si sa mergi pe jos. Sunt cateva minute de mers. 

Aici am gasit ceva un pic mai amenajat. Adica exista un bar si WC-uri. Astea au fost piscinele care mia-u placut cel mai mult. Si daca mergeai in plimbare un pic mai incolo de piscina, era o zona de stanci absout fabuloasa. Mie asa imi place marea, cu stanci, nu cu plaja. Asi fi ramas in locul acela!

Statiunile din Sue-Vestul insulei


In partea e SVE a insulei, de la Maspalomas pana la Mogan, sunt o serie de golfulete cu plaje superbe si in fiecare golfulet s-a construit cate o statiune. Adica s-au inghesuit randuri interegi de hoteluri, pe verticala, cocotate pe versanti. Este o imagine interesanta :)). Si atat de diferita de restul insulei. Clar asta este zona turistica. E adevarat ca statiunile arata bine. dar parca sunt prea multe, s-a construit pe fiecare bucatica de pamant disponibila, parca a disparut natura.

Sunt multe statiunie cu plaje si peisaje superbe: Arguineguin, Anfi del Mar, Puerto Rico, Amadores, Taurito, Mogan si altele. Aici gasiti hoteluri de lux, cluburi all-inclusive, toata gama de sporturi nautice, restaurante pe toate gusturile si buzunarele, viata de noapte si cam tot ce gasesti intr-o statiune de la mare. Dar fara farmecul autentic al insulei. Noi am vizitat 3 dintre ele

Puerto Rico

Suna exotic! Noi am ajuns aici pentru ca am vrut sa facem o plimbare pe mare sa vedem delfinii. Bine, reclama sune ca putem sa vedem si balene etc. In realitate vezi delfini. Dar a fost o croaziera placuta, marea linistita, multi, multi delfini care se jucau in jurul barcii. A fost o experienta frumoasa si o recomand tuturor. Sunt multe oferte, majoritatea insa nu le gasesti pe net. Noi am mers cu cel de la Spirit of The Sea. Pentru ca am putut sa rezervam online ca sa nu avem surprize. In port erau multe alte barci care faceau acelasi lucru, dar noi veneam din partea cealalta a insulei si chiar vroiam sa gasimi ceva unde poti face rezervare din timp.

https://www.dolphinwhale.co.uk/?_ga=2.128439758.395402511.1564836376-696303754.1564836376

Si statiunea in sine este frumusica, adica plaja. Din portul de unde pleaca barcile pentru delfini, poti sa mergi pe jos pana la plaja alaturata care este mare si cu nisip. Plus o zona gen faleza, pe care sunt sezloange de inchiriat. 

Noi nu am ramas, pentru ca am vrut sa ajunegem in urmatoarea statiune, Playa de Amadores, care este una dintre cele mai faimoase plaje ale insulei. Poti sa iei masina, este cativa km mai incolo, sau poti sa mergi pe jos. Este facuta o promenada de vreo 2-3 km pe malul marii care leaga cle 2 statiuni intre ele. Este construita pe marginea stancii, deasupra oceanului si este spectaculoasa.

Playa de Amadores

Cred ca este cea mai frumoasa plaja pe care am vazut-o noi pe insula. Nu este locul care ne-a placut cel mai mult, dar ca plaja, este intr-adevar deosebita. Peisaj superb, un golf perfect in forma de scoica, nisip al si fin, apa mica si turcoaz. Foarte frumos. Plus o faleza intreaga de restaurante cu vedere la mare. Ca statiune, este intr-adevar frumoasa. Parca nu asi sta aici, dar daca mai ajungem in Gran Canaria i-asi mai face o vizita.

Puerto de Mogan

Ultima oprire pe coasta de SE a fost Puerto de Mogan. Asta este unul din locurile care mi-au ramas in amintire si care cred ca intra pe lista de Top 3 din Gran Canaria. Este o mica statiune construita de la zero, dupa un plan arhitectural clar, are strazi drepte si perpendiculare, exact ca o foaie de matematica si toate casele sunt la fel, construite in acelasi stil, doar cu culori diferite. Totul este turistic. Case de inchiriat, restaurante, magazine si portul pentru iahturi. Si canale ca la Venetia si poduri peste canale. Si flori catarate pe case. Incrdibile florile! Mi-ar placea sa stau 1-2 nopti data viitoare.

Puerto de las Nieves


In nord-vestul insulei, in zona Agaete, se afla un prot dragut, Puerto de la Nieves. Aici parchezi masina daca vrei sa mergi la piscinele Las Salinas. In afara de asta, poti sa te opresti aici pentru cina sau pranz. Are o promenada micuta, dar plina de resturante pe toate gusturile. Si toate au o vedere superba catre mare. 

In plus, din portul de aici pleaca ferry care Santa Cruz de Tenerife. Aceasta este varianta cu ruta cea mai scurta dintre cele  insule, doar 1 ora si 20 de minute si sunt 8 ferry pe zi. Si din cate am vazut pe net, cam 80 euro/persoana dus-intors.

Faro de Punta Sardina


Farul de la Punta Sardina, in nord-estul insulei este inca un far in functie. Nu mai exista farul original, a fost daramat, acesta de acum fiind construit in anii 80. Farul in sine nu poate fi numit o atractie turistica, dar peisajul de pe stancile de acolo merita drumul.

Finca "La Laja"


Stiati ca in Gran Canaria sunt singurele culturi de cafea din Europa? Ma rog, este impropriu spus Europa, pentru ca aici suntem in dreptul Africii, doar administrativ este Europa. 

In Barrranco de Agaete, care este un barranco foarte verde, cu vegetatie luxurianta si clima propice culturilor de fructe, sunt zone in care exista plantatii de cafea. Sunt mai multe "finca" care se pot vizita.

Dintre toate, la recomandarea gazdei noastre, am ales Finca La Laja, sau Bodega Berrazales si a fost o alegere excelenta pe care o recomand tuturor. Au deschis in fiecare zi si pentru o taxa de vreo 8 euro, parca, ai parte de un tur al fermei, ti se explica cum cultiva si produc cafea, vizitezi pivnita de vinuri si include si o degustare a celor cateva tipuri de vinuri pe care le produc, plus niste gustari si o cafea. Pretul estec chiar mic pentru ce ofera, proprietatea este superba, este plin de pomi cu mango, avocado si papaya, a fost prima data cand am vazut o planta de cafea si un copac cu avocado. Plus ca vinurile sunt bune, le servesti pe rand, in tihna si pleci de acolo cu o senzatie de bine. Si asta va fi un loc in care sa ne intoarcem.

http://www.bodegalosberrazales.com/home_bodega_los_berrazales.htm

Las Palmas de Gran Canaria


Am lasat capitala la urma pentru simplu motiv ca si noi am vizitat-o in ultima zi a concediului. Asa s-a nimerit, nu a fost ceva planificat. Las Palmas este un oras destul de mare. Ar trebui sa ii rezervi macar o zi.

De asemenea, nu este un oras pe care sa il faci pr tot la pas. Distantele intre zonele turistice sunt mari. Ori vii in oras cu masina si o muti dintr-o parte in alta, cum am facut noi, ori ai putea sa incerci autobuzul turistic hop-on hop-off. https://city-sightseeing.com/en/22/las-palmas-de-gran-canaria. De obicei cam asta alegem, mai ales ca este o optiune foarte buna daca esti cu copiii. Acum nu l-am incercat, dar am vazut ca acopera cam tot ce este de vazut.

In principal sunt 2 zone de vizitat: centrul orasului vechi si plajele. Si intre cele 2 este o distanta considerabila.

Centrul este tipic spaniol, cu o catedrala mare si foarte frumoasa, sttrazi pietonale inguste, casa lui Columb, dar si o artera comerciala de batut la pas, Sunt multe de vazut, macar cateva ore ar trebui sa va rezervati pentru zona aceasta. Plus ca stradutele sunt pline de magazine mari si mici, magazine de antichitati, restaurante, baruri si cam orice altceva v-ati putrea dori.

 

In afara de centru, mai exista zona de plaje. In capatul orasului se afla o mica fosta insula, La Isleta, care acum nu se poate vizita pentru ca este o baza militara, care in timp a devenit peninsula, pentru ca aluviunile au format o punte intre aceasta si uscat. 

Pe latura estica sunt si plaje, dar si porturile de yahturi, Muzeul Naval, centrul comercial El Muelle, Acvariul Poema del Mar etc. Zona noi am parcurs-o doar cu masina. Am inteles ca acvariul este destul de impresionant, dar pentru ca de data asta am fost fara copii, l-am sarit :)).

 

Si ajungem la poate cel mai cunoscut loc din Las Palmas - plaja Las Canteras. Plaja are aproape 3 km lungime si este o plaja larga, cu nisip fin si perfecta pentru inotat. Plus ca pe langa 3 km de plaja sunt si 3 km de faleza de-a lungul plajei cu tot ce iti poti dori: restaurante, baruri, hoteluri, apartamente, magazine etc. 

Nu poti sa ajungi in Gran Canaria si sa nu faci o plimbare pe Las Canteras!

 

 

Cam asta a fost despre locurile prin care am umblat in cele 7 zile pline cat am stat in Gran Canaria. 

Acum sa vorbim si despre niste lucruri practice, gen cazare, transport si planificare :))

 

O vila cu cea mai tare gradina pe care am vazut-o vreodata!.....


Daca trebuie sa aleg un singur loc din Granc Canaria in care sa ma intorc vreodata, acela este casa in care am stat :))

Ca locatie in sine, majoritatea turistilor ajung in statiunile din sud, gen Playa del Ingles si nu mai pleaca de acolo, din pacate. Sau eventual in Las Palmas. De fapt, cam astea sunt singurele oferte daca rezervi concediul printr-o agentie de turism.

Daca iti rezervi pe cont propriu, posibilitatile sunt nelimitate. Noi am stat intr-o vila inchiriata pe Airbnb si s-a dovedit a fi alegerea perfecta. Locatia in sine, Galdar, este o alegre buna. Nu sunt atat de multi turisti, este o localitate autentica si ai acces facil la o gramada de locatii.

Pentru cine este interesat, vila are la parter 3 dormitoare si 2 bai, plus bucatarie complet utilata si terasa. Dar ceea ce face toti banii este curtea. O curte imensa plina de banani, palmieri, lamai, mandaruni, maracuja, strelitia imense si inca o multitudine de copaci si flori. Nu mi-am imaginat ca putem gasi asa ceva. Plus o piscina cu vedere la planatatia de banani si la mare, piscina in care apa ajunega la 30 de grade. Casa aceea este raiul pe Pamant!

Serios, daca luati in considerare Gran Canaria, incercati locatia aceasta!

https://www.airbnb.com/rooms/15084222?source_impression_id=p3_1564925723_cgepq%2BzYhExe0%2FyI

.....si un Cabrio!


Gran Canaria este cu certitudine unul din locurile din lume in care merita sa inchiriezi o masina decapotabila! Diferenta in experienta este imensa. De cate ori acopeream masina, ni se parea groaznic. Tinand cont ca toata insula este un munte, peisajele pe veriticala sunt peste tot si sa te bucuri ce ele face toata diferenta.

Si sigur nu suntem singurii care gandim asa pentru ca insula este plina de masini decapotabile inchiriate, sau nu. Atentie insa ce masina inchiritati. Daca sunteti doar 2 adulti, sau 2 adulti cu 2 copii, merge cam orice. Dar pentru 4 adulti trebuie sa luati in considerare ca spatiul locurilor din spate este in general foarte mic la cabrio. Plus ca mai este si problema bagajelor de la si pana la aeroport. Mai mult de o valiza mare nu puteti pune in portbagaj! Noi am avut un Opel Cascada si a fost ok, pentru ca este foarte mare inclusiv in spate. 

Si o recomandare pentru distractie pe drum: incercati "9 Radio". Are numai muzica spaniola si lationo-americana si este veselie toata ziua :))

Planificarea traseului


In functie de cat timp aveti la dispozitie, de ce va doriti sa vedeti neaparat si de cat de mult vreti sa trageti de voi, puteti sa va faceti o gramada de trasee, Sfatul meu este sa le planificati din timp, ca sa va asigurati ca vedeti macar ceea ce va doriti cel mai mult, si sa tineti cont si de orare si zilele saptamanii. 

Ca sa va faceti o idee, noi asa ne-am organizat. Depinde insa si de locul unde veti fi cazati, Noi am facut totul din Galdar, care este in nordul insulei.

 

Ziua 1 - Oraselele din centrul insulei: Galdar - Santa Brigita - Vega de San Mateo - Teror - Arucas - Firgas - Moya - Galdar. 

A fost o zi lunga, cu multe opriri si distante nu foarte mari intre obiective. Plus ca nu am stat foarte mult in fiecare loc. Dar era prima zi si eram entuziasmati. Plus ca ne-am bucurat de masina!

 

Ziua 2 - Galdar - GC 200 - Mirador El Balcon - Barranco de la Aldea - Artenara - Cruz de la Tejeda - Roque Nublo - Pico de las Nieves - Galdar. 

Asta a fost in mod cert cea mai lunga si mai grea zi. Zeci de km de serpentine pe marginea prapastiei, mult ca distanta, mult de stat in masina, plus hike pana la Roque Nublo. Clar a meritat, dar trebuie sa stiti la ce sa va asteptati de la un astfel de traseu. Si sa luati in considerare ca in unele locuri 20 de km se fac intr-o ora cu masina.

 

Ziua 3 - Galdar - Caldera de Bandana - Ingenio - Barranco de Guayadeque - Maspalomas - Playa del Ingels - Meloneras - Galdar.

Nici asta nu e o ruta chiar scurta. Am plecat devreme si am ajuns noaptea, dar am mers mai mult pe autostrada.

 

Ziua 4 - Galdar - Jardin Canario - Arucas cu fabrica de rom si Jardin de la Marquesa - Cenobio de Valleron - Banaderos - Galdar.

Asta este o ruta mai usoara, mai putini km, mai putina lergatura si inclusiv timp pentru baie la Banaderos

 

Ziua 5 - Galdar - croaziera pentru delfini - Puerto Rico - Playa de Amadores - Puerto Mogan - Galdar

Desi am dat o tura completa de insula, nu ni s-a parut chiar asa de obositoare ziua.

 

Ziua 6 - Galdar - Agujero - Faro de Punta Sardina - Finca La Laja - Puerto de las Nieves - Las Salinas - Galdar

Asta a fost una din zilele relaxante. Am stat pe partea noastra de nord si am facut totul in liniste

 

Ziua 7 - Galdar - Las Palmas  - Boca Barranco - Galdar

Asta a fost cea mai usoara zi, eram deja obositi. Am fost in Las Plasma si seara la o piscina naturala si gata, ne-am dus sa facem bagajele!

 

De o singura zi in plus am fi mai avut nevoie  ca sa bifam singura zona pe care nu am parcurs-o. Daca mai aveam o zi mergeam in zona de este, la Aguimes , Barranco de la Vaca, Tufia si ce mai este de vazut in partea aceea.

Si inca o zi ca sa traversam pana in Tenerife!

 

Si ca incheiere: Top 10 Gran Canaria, strict din punctul meu de vedere si nu neaparat in aceasta ordine!

 

GC - 200

Galdar

Barranco de la Aldea

Roque Nublo

Maspalomas

Arucas 

Puerto Mogan

Piscinele naturale (mai ales Las Salinas)

Finca La Laja

Las Palmas de Gran Canaria

 

si s-au facut deja 10!