Granola (sau musli)


Cu dedicatie pentru iubitorii de cereale la micul dejun :)). 

De ce sa faci granola? Este pe toate drumurile, in sute de variante gata facute! Marita sa faci granola pentru ca stii ce pui in ea, mai ales in ceea ce priveste zaharul/indulcitorul. Granola din comert contine foarte mult zahar. Reteta de mai jos este o alternativa mai sanatoasa.

In plus, reteta este foarte versatila. Pornind de la principiul de baza, puteti sa faceti o gramada de combinatii si sa obtineti o multitudine de arome. Doar sa respectati proportiile ingredientelor.

 

INGREDIENTE:

4 masuri fulgi de ovaz (simplii, neidulciti sau preparati etc)

1 masura nuci (nuci, alune, fistic, migdale, seiminte etc)

1/2 masura fructe uscate (stafide, merisoare, caise, prune etc) - taiate marunt

1 masura nuca de cocos (razuita mai mare) - poate fi inlocuita cu nuci sau ovaz

1 lingura condimente (scortisoara, ghimbir, turta dulce etc)

1 praf de sare

1 lingurita aroma (vanilie, migdale etc)

1/4 masura grasime (unt topit, ulei, ulei de cocos, unt de cocos topit)

1/4 masura indulcitor (miere, sirop artar, sirop curmale, agave, zahar brun)

 

1 masura inseamna in general "1 cup" pentru cine foloseste sistemul de masurare american, daca nu, puteti folosi o cana. Important este sa pastrati proportia intre categoriile de ingrediente

Si sa adaugati in reteta ceea ce doriti sa obtineti ca si gust: cu ciocolata, mere cu scortisoara, fructe de padure etc. Puteti obtine desertul favorit sub forma de mic dejun.

 

Mai jos este o varianta foarte simpla care cotine fulgi de ovaz, cocos, nuci, stafide si scortisoata. Plus vanilie, ulei de cocos si sirop de curmale ca si indulcitor.

MOD DE PREPARARE:

 

Este super simplu de preparat. Se amesteca toate ingredientele uscate, in afara de fructe (adica ovaz + cocos + nuci + condimente) intr-un castron. Peste ele se pun ingredientele umede (adica grasime + indulcitor + esente) si se amesteca totul bine cu o spatula. Se intinde compozitia pe o tava tapetata cu hartie de copt sau cu un covoras de silicon si se coace la 150 gr C pentru aproximativ 30-40 de min.

In timpul coacerii, de vreo 2 ori, se amesteca pe tava ingredintele pentru a se coace uniform.

Se lasa apoi sa se raceasca, se adauga fructele sau ciocolata si se amesteca. Se pastreaza intr-un borcan inchis ermetic.

Daca doriti, puteti sa amestecati si fructele uscate de la inceput si sa le coaceti, dar tind sa iasa foarte uscate si tari, chiar arse. Eu prefer sa le adaug la sfarsit.

Daca va place granola sub forma de bulgari, nu asa granulata, exista o solutie si pentru asta. Si solutia este sa adaugati albus de ou batut in compoztie inainte de coacere. Cam 2-3 albusuri la cantitatea data.

In plus, metoda de preparare difera putin. Se adauga si fructele de la inceput in amestec, impreuna cu albusul batut, pentru ca apoi nu se mai pot adauga fara sa se sparga bulgarii de granola. Din cauza aceasta se coace la temeratura mai joasa, aprox 135-140 gr C, si cu 10-15 minute mai mult, fara sa se amestece in tava.

Pentru a se coace uniform, nu se intinde compozitia pe toata tava, ci se formeaza mai multe randuri pe tava. La sfarsit se lasa sa se raceasca complet si apoi se depoziteaza.

Si asta este tot! Este delicoasa cu lapte sau iaurt. Sau puteti incerca ceva mai deosebit: un bol de iaurt cu granola, plus o piersica taiata feliute si copta pe gratar si deasupra miere.

Batoane cu musli


Adica un fel de "Fitness" home-made :))

 

Daca va plac astfel de batoane, reteta de mai jos este pentru voi. Sunt usor de facut si foarte gustoase.

 

INGREDIENTE:

230 gr fulgi de ovaz

100 gr nuci tocate (nuci, migdale, alune, seminte etc)

100 gr miere

60 gr unt

60 gr zahar brun

esenta de vanile

praf

60 gr fructe uscate (stafide, merisoare, fructe uscate)

100 gr cipsuri de ciocolata

 

Puteti varia felul nucilor si al fructelor uscate, puteti inlocui esenta sau adauga condimente in functie de aroma pe care doriti sa o obtineti. Dar mierea, untul si zaharul trebuie sa ramana, altfel nu se vor inchega si veti obtine musli in loc de batoane.

 

MOD DE PREPARARE:

 

Incalziti cuptorul la 180 grade. Amstecati fulgii de ovaz cu nucile si puneti-le pe o tava tapetata cu hartie de copt sau un covoras de silicon. Coaceti fulgii timp de 5-6 minute, apoi amestecati si mai coaceti inca 5-6 minute. 

Intre timp puneti intr-o oala mierea, zaharul, untul si sarea, si tineti pe foc amestecand continuu pana cand untul si zaharul se topesc.

Rasturnati fulgii intr-un castron si peste ei amestecul fierbinte de miere si unt si omogenizati cu o spatula. Adaugati fructele uscate si 2/3 din fulgii de ciocolata. Acestia se vor topi si ei si vor ajuta compozitia sa se lege.

 

Transferati apoi compoztia in forme de silicon pentru batoane, daca aveti, sau intr-o tava dreptunghiulara unsa cu ulei, sau intr-o caserola. Important este sa presati bine compozitia pentru a se forma batoane. Deasupra puneti restul de cipsuri de ciocolata si mai presati inca o data.

 

Dati compozitia cateva ore la frigider si taiati batoanele dupa ce se intareste.

 

Puteti sa le pastrati intr-un borcan inchis ermetic, sau, daca aveti rabdare, sa inveliti fiecare baton in folie de plastic.