Cozonac cu maia


Nu sunt fan cozonac, dar daca tot trebuie sa fac cozonaci de 2 ori pe an, macar sa fie o reteta cu maia :)). Este un cozonac foarte bun la gust, pe care puteti sa il "personalizati" dupa dorinta. Iese un cozonac foarte bine crescut si pufos, cu gustul caracteristic de maia. 

Aluatul de cozonac


INGREDIENTE:

 

200 gr maia

3 galbenusuri

300 ml lapte

esenta de vanilie

75 gr unt moale

sare

150 gr zahar

coaja portocala

500 gr faina

 

 

MOD DE PREPARARE:

 

Cozonacul cu maia urmeaza aceiasi pasi ca si painea cu maia. Nu este greu de facut, dar este de durata. Te apuci dimineata si miroase a cozonac in casa abia seara :))

Primul pas este autoliza. Se pun in bol laptele caldut, galbenusurile, zaharul si se amesteca, Se adauga maiaua (bine hranita, trebuie sa pluteasca) si se amesteca. Se adauga toata faina si se amesteca doar cat sa se umezeasca faina si se lasa 20-30 de minute sa stea acoperita cu un prosop. 

Dupa 30 de minute se adauga sarea si aromele (coaja de portocale sau lamaie, esente etc). Se framanta timp de 5 minute cu mixerul. In timpul mixarii se adauga untul moale, bucatica cu bucatica pana se incorporeaza tot. Alutul trebuie framantat pana se desprinde de peretii vasului.

Se pune aluatul intr-un vas uns cu ulei si se lasa la crescut. O data la 40 de minute de intoarce aluatul. Se fac 3 intoarceri si se lasa la dospit cam 3 ore. Nu isi va dubla volumulm dar va creste.

Dupa 3 ore se rastoarna aluatul pe masa de lucru unsa bine cu ulei. Se imparte aluatul in doua. Fiecare jumatate se intinde cu mana sub forma de dreptunghi, se unge cu umplutura si se ruleaza sub forma de sul. Cele 2 suluri se rasucesc impreuna si se pune cozonacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Se lasa din nou la dospit, timp de 4-5 ore minim, pana isi dubleaza volumul. La final, se unge cozonacul cu ou batut.

Se coace apoi in cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de aproximativ 45 de minute. Dupa 40 de minute se unge din nou cu ou si se presara cu zahar.

Cand este gata se scoate din tava si se lasa la racit asezat pe o parte. Ca sa nu se turteasca. Se taie numai dupa ce se raceste. 

Umplutura


INGREDIENTE:

 

50 gr zahar

3 albusuri

esenta de vanilie

30 gr cacao                                                                                            50 gr stafide                                                                                          100 gr nuca                                                                                            coaja de lamaie confiata (optional)

MOD DE PREPARARE:

 

Pentru mine este clasica umplutura cu cacao si nuca. Nu imi place cozonacul cu rahat, nici simplu, nici in combinatie cu altceva. Tot cacao, nuci si stafide este de baza. 

Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul pana se obtine o bezea tare. Se adauga cacao si esenta de vanilie si se incorporeaza cu mixerul la viteza mica. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca cu o spatula. Se unge compozitia pe aluat si apoi se adauga stafidele si eventual coaja de lamaie confiata.