Placinta cu mere (Apple Pie)


Cand spui placinta cu mere la noi, nu te gandesti chiar la varianta asta :)). Asta este clasica placinta americana cu mere, "apple pie". Este mai inalta, coapta intr-un vas rotund, acoperita cu aluat si in interior cu mere taiate cubulete mai mari.

INGREDIENTE:

 

BLAT:     250 gr faina

                250 gr unt

                125 ml lapte

                1 praf sare

 

UMPLUTURA:    1.5 kg mere

                               Zeama de la 1 lamaie

                               100 gr zahar

                  Stafide

                  Scortisoara

                               Sare

 

PENTRU UNS:      1 galbenus

                                 1 lingura lapte

                                 1 lingura zahar brun

MOD DE PREPARARE:

 

Punem in robotul de bucatarie faina si sarea si le mixam impreuna. Adaugam untul foarte rece taiat cubulete si mixam pe pulse pana obtinem un aluat sfaramicios. Adaugam laptele si mixam pe pulse pana se obtine o bila de aluat. Aluatul se inveleste in folie alimentara si se tine la frigider minim 30 min.

Daca aluatul este prea moale, se mai adauga putina faina, daca este prea tare, se adauga putin lapte.  Un aluat moale va fi o placinta mai frageda, dar este mai greu de lucrat cu el si de aranjat in tava. Cu un aluat mai tare se lucreaza mai usor, dar va fi mai crocant dupa coacere.

 

Pentru umplutura, merele se curate si se taie bucati, si se amesteca cu zeama de lamaie, zahar, sare,  stafide si scortisoara. Stafidele sunt optionale, daca va plac. Tipic, cubuletele trebuie sa fie putin mai mari, mai ales daca sunt mere sfaramicioase. Daca se taie marunt, se vor coce mai tare si vor arata ca o pasta. Merele crocante si mai tari, taiate cubulete mai mari, pastreaza acelasi aspect si dupa coacere.

 

Aluatul se imparte in 2 parti. Punem aprox 2/3 de aluat pe planseta data cu faina si se intinde o foaie rotunda putin mai mare decat tava. Se tapeteaza tava cu aluat, inclusiv pana sus pe partile laterale, se pune umplutura, se intinde a doua foaie de aluat si se acopera cu ea placinta. Surplusul de pe margine se taie cu foarfeca si se fac patru crestaturi cu cutitul in mijlocul placintei pentru a nu exploda la copt.

Din aceasta cantiate se poate face o placinta mai mare si inalta, sau doua mai mici.

Cel mai usor de folosit sunt formele de tort cu margine detasabila, dar se poate face si intr-un vas de jena sau intr-o tava rotunda cu margine inalta.

 

Se coace in cuptorul incins la 180 grade timp de 30-35 min, apoi se scoate, se unge cu galbenus amestecat cu lapte, se presara zaharul brun si se mai coace 10-15 min pana se rumeneste. Cateva minute mai putin daca faceti 2 placinte mai mici.

 

Se lasa sa se raceasca complet inainte de a o taia. Este excelenta cu inghetata! 

Este o tarta foarte aspectoasa, la care "dezastrul" cel mai intalnit este sa nu se lege foarte bine compozitia si atunci cand o taiati feliile sa nu isi mentina forma si sa se imprastie compozitia in farfurie. Asta deinde foarte mult de soiul de mar folosit. Daca sunt mere mai zemoase, deastrul este garantat :). Granny Smith este soiul cel mai potrivit pentru placinta. Si eventual puteti sa amestecati cubuletele cu o lingurita de amidon, ca sa ingroase putin sucul lasat.

Update: martie 2022