Tort Medovik (tort rusesc cu miere)


Acesta este un tort clasic rusesc, facut din foi cu miere si crema de smantana. Ca si consistenta asi putea spune ca seamana cu prajitura alba ca zapada de la noi, dar aceasta din urma este mai buna. Dupa descriere intotdeauna mi-a sunat ca un tort super delicios. Il am pe lista de to do de mult timp, desi nu este genul meu preferat de tort, nici macar nu are ciocolata :)). 

Asa ca atunci cand am prins momentul potrivit, l-am incercat. Nu este greu de facut, desi are multe blaturi coapte individual, dar nici nu pot spune ca m-a impresionat. "Minusul" din punctul meu de vedere este ca are o proportie prea mare de blat vs crema. Am citit o gramada de retete "originale" ale tortului si am facut un fel de combinatie. In nici una insa nu era o cantitate mai mare de crema, deci probabil asa este si originalul. 

Daca o sa-l mai repet, o sa fac macar jumatate din cantitatea de crema in plus, si o sa-l montez in rama ca sa tin crema inauntru pana se intareste.

Blat


INGREDIENTE:

 

130 gr unt

100 gr zahar

100 gr miere

3 oua

esenta de vanilie

1 plic amoniac

540 gr faina

MOD DE PREPARARE:

Zaharul, miere si untul se pun intr-o cratita pe foc mic. Se lasa sa se topeasca complet untul si sa se omogenizeze. Nu trebuie sa fiarba. Separat se bat oualele si cand untul este topit se toarna compozitia de unt peste oua. Trebuie sa turnati cate putin, amestecand incontinuu pentru a nu se gati ouale. Nu vreti sa obtineti omleta :))

Se adauga apoi amoniacul si se amesteca bine cu o lingura. Compozitia va deveni mai albicioasa si spumoasa.

Se cerne apoi deasupta faina, in 2-3 etape. Intai se amesteca cu lingura, cat se poate, apoi se rastoarna pe blat si se framanta putin, pana se formeaza o bila de aluat.

Aluatul se imparte in 8 parti egale, se formeaza 8 bilute si se tin acoperite cu o folie de plastic pana se folosesc, ca sa nu se usuce. Fiecare biluta va deveni un blat de tort.

Se ia o biluta se pune in mijlocul unei foi de copt si se intinde cu sucitorul, sub forma de cerc. Se decupeaza cu rama de tort exact cercul blatului. Marginile care raman se pastreaza pe o alta tava. Se decupeaza blatul cat este necopt pentru ca este mai usor. Daca coacem toata foia si decupam cu rama la sfarsit, blatul va fi casant si se va rupe. Apoi se inteapa cearcul ramas cu o furculita din loc in loc. Apoi punem foaia de copt direct pe tava si se coace la 200 grade C timp de 5-6 minute. Si se repeta de 8 ori :)). Blaturile se pun unul peste altul si se lasa sa se raceasca.

La sfarsit, se coc si marginile ramase de la fiecare blat.

Crema


INGREDIENTE:

 

350 gr smantana

50 gr zahar pudra

15 gr miere

200 ml frisca lichida

MOD DE PREPARARE:

 

Intr-un castron se amesteca cu un tel smantana cu zaharul si mierea. Separat se bate frisca. Nu se bate complet, sa fie foarte tare, doar cam pe 3 sferturi. Cu ajutorul unei spatule si incorporeaza frisca in compozitia de smantana. Crema rezultata va fi destul de lichida

Montaj


Montatul este destul de simplu: blat,crema, blat, crema etc.

Crema este destul de lichida, blaturile sunt si ele un pic curbate deci o sa iasa o chestie murdara :))

Inainte sa va apucati sfaramti in robotul de bucatarie marginile de blat coapte. Pana le faceti praf. Sunt un fel de biscuite macinat cu care veti imbraca tortul.

Puneti pe platou primul blat, apoi 2 linguri de crema, le intaindeti pana la margine (o sa mai curga si pe langa), apoi inca un blat, cream si tot asa. Deasupra puneti tot un strat subtire de crema si intindeti si crema scursa pe margini de jur imprejur. Peste crema lipiti blatul macinat.

Tortul e destul de miscator in faza asta, dar sta drept. Il bagati la frigider si peste noapte blaturile absorb crema si se intareste.

Ca decor am pus niste cioburi de ciocolata alba intinsa pe folie de ambalat cu bule, ca sa imite un fagure de miere.

Blatul se inmoaie de la crema si este delicios, dar eu asi vrea mai multa crema :))

O sa il mai incerc o data candva in viitor :))