Sinaia.... domeniu regal


Sinaia a devenit in ultimii ani, una din destinatiile favorite pentru un weekend in apropiere. De la an la an am observat o transformare in bine a orasului, care inca pastreaza aerul "regal" de odinioara.

Sinaia este usor accesibila din Bucuresti si, din punctul meu de vedere, cea mai frumoasa localitate de pe Valea Prahovei. Da, traficul ingrozitor de pe DN1 iti cam taie cheful, dar ne-am obisnuit sa plecam spre munte vineri seara foarte tarziu sau sambata foarte devreme. Sau, cel mai bine, puteti incerca o excursie dus-intors cu trenul, chiar si de dimineata pana seara.

Castelul Peles


Trebuie sa recunoastem ca Pelesul este de o frumusete deosebita. Nu doar castelul, ci domeniul in sine. Daca aveti rabdare sa studiatii detaliile de pe fiecare cladire din curtea complexului, o sa realizati cat sunt de frumoase toate constructiile. Noi ajungem aproape de fiecare data sa ne plimbam prin curtea castelului.

Daca veniti cu masina, cea mai buna varianta de parcare este prin spate, pe la fostul restaurant Furnica. Jos, in spatele restaurantului este o parcare cu plata destul de mare. Si de acolo mai aveti cativa pasi de mers. Sau, in DN, la intrarea pe aleea care urca spre Peles, este o parcare destul de mare de-a lungul drumului, dar de acolo aveti un pic mai mult de mers. Sau in spatele manastirii, dar acolo este o parcare mai mica si tot timpul plina.

 

Cand ajungeti in curte, o sa observati ca, din pacate, nu toate cladirile sunt renovate, unele sunt inchise, de exemplu fostul restaurant Economat, dar mare parte din ele sunt functionale, cu spatii de cazare sau restaurante.

Ce va recoamd eu, este sa faceti o pauza la Cafeneaua Regala. Acolo este o cofetarie dintotdeauna, care face aceleasi prajituri delicioase de zeci de ani si, cel mai important, de pe terasa ei aveti cea mai frumoasa priveliste asupra castelului. Si prajiturile....trebuie sa incercati prajiturile...pe toate daca se poate :))

Castelul in sine, clar trebuie si el vizitat. Recunosc ca eu l-am vizitat ultima data acum foarte multi ani, nici nu mai tin minte cand si nici nu am poze. Mai de curand au fost copiii, cu bunicii. Si mi-am tot propus sa il revad in ultimii ani, dar se pare ca inca nu a fost sa fie. In primul rand pregatiti-va de coada. Mai tot timpul este coada la intrare, mai ales in sezon. Vara asta am renuntat tocmai din cauza aceasta. Apoi pregati-va de pret :)). Nu este tocmai mic. Si pana la urma este normal sa fie asa. In strainatate platim sume mult mai mari si nu comentam :)). Se poate vizita doar parterul, sau parterul impreuna cu etajul. Si informati-va despre program. O zi este inchis si o zi in plus este inchis etajul. Si, unul din lucrurile cele mai importante, nu puteti plati cu cardul. Dap, ati inteles bine; doar cash. Orice comentariu este de prisos :((.

Asa ca deocamdata am poze doar de la exterior. Dar o sa vina si randul lui!

Dar daca este coada la Peles si vreti totusi sa vizitati ceva, duceti-va la Pelisor. Vara aceasta am revizitat Pelisorul, care nu era deloc aglomerat desi la Peles coada era de peste o ora, si am fost placut impresionati. Pelisorul este mult mai cald si mai intim, este foarte bine intretinut si este o adevarata placere sa il vizitezi.

Parcul Central


Parcul Central este inima Sinaii. Cel mai frumos loc din oras in care sa iti petreci macar o ora. Este frumos in orice sezon, dar parca vara, cand este verde si umbros, este cel mai spectaculos. Cand zic o ora, nu va inchipuiti ca are o suprafata imensa. Dar puteti sa va plimbati pe alei, sa admirati Cazinoul, Hotelul Regal, Hotelul Palace, sa stati pe terasa la cofetarile sau la bistro. Sau, daca este iarna, sa va plimbati pe la casutele de la targul de Craciun, sa patinati sau sa va dati cu sania, sau macar cu punga. Parcul este fantastic in orice sezon.

Si daca vreti sa faceti un popos, in parc exista o cofetarie draguta si, de vreun an incoace, si un bistro.

Si daca aveti posibilitatea, incercati sa vizitati si cazinoul. Ocazional este deschis pentru diverse expozitii sau targuri, dar se poate face si un tur cu ghid. Noi l-am vizitat si este o experienta interesanta, cu o poveste interesanta.

Si mai este ceva de vizitat in parc. Micul muzeu al Rezervatiei Bucegi. Este o camera ascunsa printre copaci, care gazduieste expozitii temporare, si are si un subsol cu doua sali mici cu animale impaiate care reproduc rezervatia Bucegi. Clar este mic, minuscul chiar, nu se compara cu Antipa nici pe departe, dar de ce sa nu il vizitati macar o data? Intrati cu copiii, alor mei le-a placut desi au vazut toate muzeele de stiinte naturale de prin Europa :))

Trenuletul turistic


Daca tot ajungeti in parc, la intrare o sa vedeti un trenulet turistic, din acela mic si colorat, pentru copii, care face turul orasului. Desi majoritatea o as ziceti ca nu este pentru voi :)), va recomand tuturor o plimbare cu trenuletul. Traseul urca spre Furnica si Peles, apoi spre telescaun si coboara inapoi in oras. Dar pe traseu o sa puteti sa admirati zeci de vile care mai de care mai impunatoare, care aduc aminte de perioada de glorie a orasului Sinaia. Multe renovate, unele abandomate, altele nou-noute, este o placere sa le admiri. 

Manastirea Sinaia


Si nu poti sa ajungi in Sinaia si sa nu vizitezi macar o data Manastirea. Indiferent de opiniile religioase. Sa o vizitezi ca un punct de atractie turistica. Biserica in sine este foarte frumoasa, plus complexul unde este si mormantul lui Tache Ionescu si vechea bisericuta.

Muzeul orasului Sinaia


Stiam ca exista acest muzeu de ceva vreme, dar nu stiam exact unde este si l-am tot ocolit. Pana a venit si randul lui :). Muzeul este intr-o cladire istorica, castelul Stirbey, vis a vis de telecabina din Sinaia (cea veche) sau in spate la hotel Montana. Surprinzator, este un muzeu modern, cu POS (mare lucru) si multe exponate despre istoria orasului Sinaia si tot felul de alte informatrii. Chiar ne-a surprins in mod placut. 

Casa memoriala George Enescu


Tot in Sinaia, dar pe cealalta parte ca caii ferate, pe Cumpatu, este si casa memoriala George Enescu. Este casa de vacanta a compozitorului, transformata in muzeu. O casa superba si o experienta foarte placuta. Mi-a placut foarte mult vizit aici, parca te intorci in timp si parca auzi inca pianul in salon. Fotografiatul nu este permis in interior, asa ca daca vreti sa vedeti despre ce este vorba, trebuie sa ii faceti o vizita :)

Muzeul trenuletelor


Asta este de departe atractia favorita a familiei! Va dati seama a carei parte din familie :)) Daca nu au fost copiii de 100 de ori,,nu au fost deloc :)). In gara, in partea stanga cum iesiti pe peron, este o cafenea cu un muzeul al trenuletelor. Adica cateva diorame de dimensiuni considerabile cu multe sine pe care alearga trenulete in miniatura. Sincer si mie imi plac :)). E adevarat ca dupa a 20-a vizita nu le-am mai suportat. Dar noi stam sus in cafenea, bem o cafea buna si ei isi fac de cap. Adultii care consuma in cafenea, nici nu mai platesc taxa de intrare la muzeu. Sincer, are diorame mai bune decat cele de la Muzeul CFR din Bucuresti! Asa ca data viitoare cand aveti drum prin gara Sinaia, vizitati si trenuletele.

Sinaia Forever


Daca va place vanzoleala si aglomeratia, incercati Sinaia Forever! Este festivalul orasului, care are loc prin septembrie si care are farmecul lui, trecand peste zonele de mici si bere. Intotdeauna centrul orasului devine zona pietonala, este plin de comercianti cu oferte care mai de care, plus tot felul de ateliere pentru copii, expozitii, concerte etc. Si de cele mai multe ori si multe masini de epoca, care sunt punctul culminant al acestr zile.

Concursul de eleganta Sinaia


Nu este parada de moda, este parada de masini :) In general are loc in fiecare an la inceput verii si este o parada a masinilor de epoca, o traditie care dateaza din 1934. Este un eveniment spectaculos si merita din plin sa mergeti macar o data. Masinile sunt absolut superbe!


Cotele 1400 si 2000


Daca vreti sa va idepartati de centru, cea mai buna alternativa este sa urcati. Evident daca vorbim de Cota 2000 vorbim in primul rand de ski, dar cum nu am mai practicat sportul asta de vrei 12 ani....nu prea am ce sa vazic eu.

Dar puteti sa urcati oricum, pentru ca peisajul din varful muntelui este absolut fantastic! Exista in continuare vechea telecabina din centrul orasului, dar si telegondola noua care urca pana la 1400 si apoi pana la 2000. Atentie insa, daca vreti sa urcati iarna, este aproape imposibil sa gasiti un loc in parcarea de la telegondola. Am incarcat asta iarna si pana la urma am parcat la Peles si de acolo am luat taxiul :))).

Dar daca va hotarati sa faceti aceasta investiei, pentru ca este o "investitie" o tura dus-intors cu gondola pana la Cota 2000 :))), peisajul de sus este fantastic!

Poiana Regala


O plimbare perfecta in Sinaia este Poteca Regala care duce sper Poiana Regala si Stancile Frantz Joseph. Este drumul pe care se plimba Regina, pornind din curtea Castelului Peles, Drumul este usor de urmat, fiind in cea mai mare parte o poteca pietruita. Nu este un traseul dificil, dar este totusi un drum in padure, ca urmare trebuie sa veniti pregatiti si sa urmati marcajele. Peisajele sunt absolut fabuloase si este un traseu perfect pentru o excursie de dimineata pana seara din Bucuresti (de preferat cu trenul ca sa nu stai cu orele blocat pe sosea)

Transport in oras


In Sinaia nu este chiar o placere de te plimbi de colo-colo cu masina, in primul rand datorita lipsei locurilor de parcare. In general, daca esti norocos sa gasesti un loc aproape de centru, acolo lasi masina. 

Apropos de asta, in centru sunt mai multe posibilitati de parcare, toate cu plata: la gara, pe strada care urca pe langa parc spre manastire, lana hotel Rina, vis a vis de hotel Rina, la magazinul central, in spate, este o parcare pe mai multe nivele, pe strada spre telecabina sau parcarea hotelului International. 

Si daca ai lasat masina, Sinaia stii ca e la deal :)). O plimbare din centru pana la Furnica nu e chiar floare la ureche :))).

De vreun an orasul a venit in ajutorul turistilor care vor sa se plimbe de colo-colo si a introdus 4 linii de autobuze cu trasee turistice, T1-T4 care merg din centru spre Furnica, Peles, Telegondolo etc. Platiti biletul la sofer si aveti afisate in statii traseele si orarul de functionare. Mai jos este un exemplu din statia de pe strada principala.

Una peste alta, cred ca Sinaia are cate ceva de oferit pentru fiecare. Pe langa tot ce am spus eu aici, sigur gasiti cazare si restaurante pentru toate gusturile si buzunarele, plus o gramada de magazine, inclusiv un mic mall cu un mini cinema, laser arena etc.

Chiar este o optiune de weekend daca reusiti sa fentati traficul de pe Valea Prahovei :))