Pasteis de Nata


Cea mai buna prajitura a Portugaliei! Pasteis de Belem la origine, doar ca denumirea aceasta nu poate fi folosita decat in Belem, asa ca in restul Portugaliei este Pasteis de Nata. Reteta originala care provine de la manastirea din Belem este secreta si in ziua de azi, dar principiul de baza este resprodus peste tot. Nimic nu se compara cu a sta pe o terasa in Porto, sa mananci o Pasteis de Nata calda si sa bei un pahar de vin de Porto!

De cand m-am intors din Portugalia mi-am propus sa fac si eu aceasta reteta si pana la urma i-a venit si ei randul. Sunt doua componente de baza ale prajiturii, aluatul de patiserie si crema. Scurtatura este sa folositi aluat de patiserie din comert, dar eu am avut ambitia sa fac reteta de la zero. Sincer mie nu mi-a iesit niciodata aluatul de patiserie la fel ca cel din comert, dar este mult mai satisfacator sa il faceti voi :).

Aluat de patiserie


INGREDIENTE:

 

300 gr faina

sare

210 ml apa

240 gr unt

MOD DE PREPARARE:

 

Pentru inceput se face un aluat foarte simplu din faina, sare si apa. Se pun toate in robotul de bucatarie si se mixeaza pana pana cand aluatul incepe sa se desprinda de marginile bolului. Daca este nevoie puteti sa mai adaugati foarte putuina faina sau un strop de apa. Cand aluatul este gata trebuie sa fie destul de moale si de lipicios. 

Se presara muuuulta faina pe blatul de lucru, se rastoarna aluatul peste faina, se pune faina si deasupra, i se da o forma de patrat, se acopera cu folie de plastic si se lasa pe masa jumatate de ora sa se odihneasca.

Dupa jumatate de ora incepe treaba murdara :). Trebuie sa aveti o suprafata mare de lucru pe care sa intindeti aluatul, presarata din belsug cu faina. 

Pentru inceput se ia patratul de aluat si se intinde foarte subtire. Se indinde destul de usor daca suprafata de lucru si facaletul sunt bine pudrate cu faina. Patratul nu trebuie sa fie perfect. Dupa ce intindeti aluatul, folositi o pensula pufoasa ca sa indepartati excesul de faina de pe el. Atentie, ca se poate rupe foarte usor! O treime din untul foarte moale (repet, foarte moale) se pune pe 2/3 din aluat si se intinde cu o spatula. Apoi treimea de aluat fara unt se pune peste jumatate din restul aluatului si ultima treime peste cea anterioara. Se impatureste in 3 ca o scrisoare.

Dreptunghiul obtinut se rasuceste in sens invers, se intinde din nou pana ajunge un patrat si se reia partea cu intins  o treime de unt si impaturit ca o scrisoare.

Iar se intoarce dreptunghiul si se intinde ca un patrat. De data asta se taie marginele ca sa obtii un patrat cu margini drepte si ultima parte de unt se intinde pe toata suprafata aluatului de data aceasta.

Apoi se ruleaza strans incepand de la o margine si se indeparteaza excesul de faina cu o pensula. La ruloul obtinut se taie capetele, apoi se taie in doua, se inveleste in folie de plastic si se lasa la frigiser, de preferat peste noapte. Puteti sa il lasati si mai multe zile la frigider sau sa il congelati pentru alta data.

Crema


INGREDIENTE:

 

200 ml frisca lichida

250 ml lapte

coaja de lamaie

scortisoara

6 galbenusuri

100 gr zahar

15 gr amidon

20 gr unt

MOD DE PREPARARE

 

Crema este o variatiune a cremei de patiserie. O sa gasiti retete care se fac numai cu lapte, altele cu late si frisca in diverse proportii, cu mai mult sau mai putin unt, eventual cu mai mult zahar, cu faina in loc de amidon etc. Eu prefer 200 ml frisca pentru ca atat are o cutie mica :) si lapte pana la 450 ml in totoal de lichid. Si in crema de patiserie prefer amidonul, nu faina.

Intai puneti laptele la incalzit impreuna cu coaja de lamaie si batoanele de scortisoara. Trebuie sa incalziti laptele, nu sa il fierbeti si dupa ce opriti focul mai lasati un pic la infuzat pentru a capata aroma.

Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si amidonul pentru a obtine o crema fara cocoloase. Se toarna laptele putin cate putin si se omogenizeaza bine (evident fara coaja de lamaie si scortisoara). Se pune din nou compozitia pe foc mic se se amesteca incontinu sa nu se lipeasca, pana incepe sa se ingroase  Cand este gata se ia se pe foc si se incorporeaza untul. Se acopera cu folie de plastic la contact si se lasa sa se raceasca.

Asamblare


Exista niste forme speciale in care se coc pasteis de nata, dar daca nu aveti se pot coace la fel de bine si intr-o tava de briose. In orice caz, trebuie sa ungeti formele cu foarte putin ulei. Chiar putin pentru ca aluatul are mult unt.

Se scoate aluatul din frigider si fiecare baton se taie in 12 bucati egale, 24 in total. Se lasa putin sa ajunga la temperatura camerei. Cu degetele umede se preseaza aluatul in forma. Gasiti multe tutoriale pe youtube despre cum se face asta. Daca aveti forme individuale e mai usor ca puteti sa le tineti mai bine in mana.

Dupa ce formati toate prajiturile, turnati crema cu un pos in forme (puteti sa o treceti si printr-o sita inainte daca vreti), cam 3 sferturi din volum si coaceti la 220 gr C timp de 20 de minute! Se pot servi si caldute si reci, pudrate cu scortisoara si zahar pudra.

Update: decembrie 2023