Cornulete cu gem


Sunt mii de reteta de cornulete, asta este doar una dintre multele care ies foarte bine. Si este o reteta cu untura. Nu exista cornulete mai bune decat cele cu untura. Reteta asta este scrisa prin anii 60. Am gasit-o intr-un caiet de retete vechi, gasit prin pod pe la mamaie, desi nu era scris de ea. Oricum, este o reteta de succes, care desi e veche, nu necesita actualizare.

 

 

 

INGREDIENTE: 

500 gr untura

1 kg faina

500 ml lapte

Drojdie proaspata sau uscata

Gem/nuci macinate

Zahar pudra pentru decor

 

 

MOD DE PREPARARE:

Laptele se incalzeste putin si in el se adauga drojdia si o lingura de faina. Se lasa sa se activele drojdia timp de 5 min.

Intr-un castron se amesteca untura cu faina si laptele cu drojdie. Se framanta cu mana pana se obtine un aluat nelipicios. Cand este cat de cat strans intr-o bila, aluatul se scoate din castron si se pune pe o suprafata pudrata generos cu faina si se continuam framantatul cu mana, adaugand cate putin faina, daca este nevoie. Se va obtine o bila de aluat care nu mai este asa li[icioasa.

 

Se intinde o foaie din aluat, se taie in triunghiuri (pentru cornuletele clasice) sau un dreptunghi lung pentru (pentru cornuletele patrate). In mijlocul fiecarei bucati de aluat patrat se pune putin gem simplu sau gem amestecat cu nuca. Se formeaza cornulete.

 

Cornuletele se coc la 180 gr timp de aproximativ 20 de minute. Imediat ce se scot din cuptor se pudreaza cu zahar. 

Sa detaliem un pic cum se formeaza cornuletele. Varianta clasica presupune sa intindeti o foaie, sa taiati niste fasii late si apoi sa decupati din acestea triunghiuri. In mijlocul fiecarui triunghi se pune putin umplutura si se formeaza cormuletul ruland de la baza triunghiului spre varf. Munca la greu, sincer nu merita efortul. E adevarat ca acesta este aspectul clasic de corulet, dar repet, nu merita efortul.

Varianta usoara este cea a cornuletelor patrate. Intinfeti o fasie lunga si ingusta de aluat si taiati marginile pentru a obtine un dreptunghi lung si ingust. Pe mijlocul acestuia puneti o "fasie" continua de umplutura. Asta merge foaret usor daca folosi un pos. Cu lingurita este chinul de pe lume. Apoi indoiti aluatul o parte peste alta ca sa obtineti un fel de sul de aluat cu umplutura la mijloc. Aplatizati usor cu mana si taiati patratelele. Super simplu si super rapid. Mie si ca aspect imi plac mai mult cele patrate.

In ceea ce priveste umplutura, magiunul de prun este varianta clasica cu care nu puteti da gres. Este varianta mea preferata, atat datorita gustului cat si pentru faptul ca are o consistenta mai groasa si nu curge din cormulete la copt. Evident puteti insa folosi orice gem va place, dar sa nu fie prea apos. Si ca sa fie si mai bune, in magiun puteti sa adaugati nuci sau alune macinate sau puteti chiar sa puneti o bucata intreaga de miez de nuca in fiecare cornulet. Sau puteti sa le faceti cu rahat, desi parca nu sunt la fel de bune. Magiun de prune cu nuca macinata este varianta castigatoare pentru mine. Iar pentru a umple cornuletele eu prefer sa pun compozitia intr-un pos. Ere mult mai usor de manevrat asa.