Prajitura Kinder Bueno


Aceasta este una dintre cele mai delicioase prajituri pe care puteti sa le faceti fara un efort deosebit. Nu am nici cea mai vaga idee de ce se numeste Kinder Bueno, nu mi se pare ca are vreo legatura :)). Dar este atat de buna, ca nu are nicio importanta cum se numeste. 

Eu am modificat un pic reteta, are mai multa crema decat reteta originala si cantitatile de aici sunt pentru o tava patrata de 23*23 cm sau ceva similar. Daca vreti sa obtineti o tava mare, dublati cantitatile.

Blat


INGREDIENTE:

4 albusuri

1 praf de sare

100 gr zahar

15 ml ulei

30 gr biscuiti macinati (sau pesmet)

60 gr nuca macinata

MOD DE PREPARARE:

 

Acesta este un blat gen bezea, fara faina. Reteta originala are 30 gr pesment, eu prefer insa sa folosesc aceiasi biscuiti pe care ii pun si intre creme, macinati fin in robotul de bucatarie.

Albusurile se bat spuma cu un praf de care. Se adauga zaharul in 2 etape si se mixeaza pana se obtine o bezea tare. Se adauga uleiul si se mai mixeaza putin. Biscuitii macinati se amesteca cu nuca si se adauga peste bezea, amestecand usor cu o spatula, pentru a nu pierde aerul din albusuri.

Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 gr C timp de 20 de minute.

Eu folosesc o tava cu margine detasabila, o tapetez cu hartie si pe margine si apoi o folosesc pentru a monta prajitura. De fapt, nici nu scot blatul din tava, ci pun celelalte componente deasupra. 

Blatul se lasa sa se raceasca in tava.

Crema


INGREDIENTE:

4 galbenusuri

1 plc de budinca de vanilie

175 gr zahar

375 ml lapte

15 gr amidon

200 gr unt

esenta de vanilie

20 gr cacao

 

MOD DE PREPARARE:

 

Intr-o cratita se amesteca praful de budinca, amidonul, zaharul si galbenusurile. Se amesteca cu un tel pana se obtine un fel de pasta. Se adauga putin lapte pentru a subtia compoztia si se amesteca in continuare pana nu mai are cocoloase. Se adauga laptele putin cate putin, amestecand in continuare, pana se incorporeaza tot. Ordinea ingredientelor aici nu are importante pentru procesul tehnologic, dar daca puneti mai intai laptele in cratita si prafurile peste lapte, va fi mult mai greu sa scapati de cocoloase.

Cratita se pune pe foc mic si se amesteca incontinuu pana se ingroasa crema. Cand spun amestecat "incontinuu" chiar la asta ma refer :)). Se poate lipi imediat. Dureaza spre  minute pana se ingroasa. Initial o sa va para ca nu se va ingrosa niciodata, dar cand incepe sa se ingroase este gata in mai putin de  minut.

Cand este gata, se ia de pe foc si se rastoarna imediat in bolul de la mixer. Se acopera cu folie alimentara la contact. Adica direct pe crema. Altfel va face o crusta. Trebuie lasata sa se raceasca complet.

Cand ajunge la temperatura camerei (dureaza vreo ora) se mixeaza putin, se adauga esenta de vanilie, apoi se adauga untul cate o bucatica pe rand. Este foarte important ca unul sa fie moale, la temeratura camerei. Daca crema si unul au temeraturi diferite nu se vor omogeniza bine. 

Dupa ce tot untul este omogenizat, se scoate jumatate din crema care se va folosi ca atare, iar peste jumtatea ramasa se va adauga cacao si se va mixa pentru incorporare.

Asamblare


INGREDIENTE:

200 gr nutella

150 gr biscuiti 

150 ml smantana pentru frisca

zahar pudra

100 gr ciocolata rasa/cacao

 

MOD DE PREPARARE:

 

Nutella se pune 10 secunde la microunde pentru a deveni un pic lichida. Se toarna peste blatul racit si se intinde pe toata suprafata acestuia cu o spatula. Eu pun tava apoi in congelator pentru 5 minute, pentru a se intari suprafata stratului de nutella si sa nu se ameste cu crema.

Peste nutella se pune crema alba, de vanilie si se intinde si ea cu o spatula.

Deaasupra se aseaza un strat de biscuiti, unul langa altul, pe toata suprafata prajiturii. Daca vreti puteti sa ii inmuiati in putin lapte. Am incercat ambele varainte, dar eu prefer fara lapte. 

Peste biscuiti se intinde crema cu cacao intr-un strat uniform (aici imi lipseste o poza :)).

Smantana pentru frisca se bate cu 2-3 linguri de zahar pudra pana se intareste. Se amesteca ciocolata rasa in frisca si se intinde un strat uniform pe toata prajitura. Alternativ puteti sa puneti un strat de frisca simpla si sa presarati ciocolata rasa deasupra (sau cacao daca preferati).

Prajitura se tine la frigider minim 3 ore, cel mai bine peste noapte.

Dupa ce se raceste poate fi portionata. Daca vreti un aspect frumos, taiati mai intai marginile prajiturii si apoi o serviti.

Desi are destul de multe ingrediente si mai multe etape, nu este o reteta grea. Dureaza ceva pana o faci si este bine sa ai pregatire toate componentele de la inceput, dar nimic nu este foarte complicat. Si efortul merita, pentru ca prajitura este abolsut delicioasa. Mai ales servita rece, din frigider.