Mucenici muntenesti


In eternul conflict intre mucenicii muntenesti si moldovenesti, eu sunt de partea acestora. Supa de mucenici e cea mai buna :). Acestea fiind spuse, gustul si aroma vin din "supa" nu din mucenici in sine. Ca urmare va sfatuiesc prieteneste sa cumparati niste mucenici la punga :). Pana la urma este doar o coca simpla din apa si faina. Si taiatul mucenicilor e munca grea.

INGREDIENTE:

 

500 gr faina

250-300 ml apa

sare

MOD DE PREPARARE:

 

Incep prin a va spune ca 500 gr faina inseamna 2 tavi mari de mucenici, este foarte mult si de taiat si de consumat. Daca nu va vin toate neamurile in vizita puteti sa incercati cu jumatate din reteta.

Cantitatea de apa depinde si de calitatea fainii. Incepeti cu 250 ml si mai adaugati daca este nevoie.

Aluatul este simplu de facut. Amestecati faina cu sarea, turnati peste apa si framantati manual sau in robot pana se formeaza o bila de aluat omogena. Adaugati cate putina apa sau faina in functie de consistenta aluatului. Ca sa se taie mai usor, va sfaturiesc sa faceti un aluat mai tare.

Aluatul se intinde pe masa bine data cu faina si se decupeaza cu aparatul special de tait mucenici si el bine dat cu faina. O sa va doara mainile 2 zile dupa chestia asta. Secretul consta in multa faina si pe masa, si pe coca si pe aparat, si poate daca aveti noroc sa gasiti un aparat de taiat din metal, nu din plastic.

Mucenicii taiat se pun pe o tava si se lasa la uscat. Puteti sa ii puneti si cateva ore in cuptorul cu temperatura mica, doar sa se usuce mai repede, nu sa se coaca. Sau ii lasati afara si cateva zile sa se usuce. 

Si sunt gata de fiert

Toate etapele de mai sus pot fi inlocuite cu un drum pana la primul supermarket de unde sa va cumparati o punga de mucenici. Partea interesanta urmeaza insa. "Supa"!

INGREDIENTE:

 

100 gr mucenici

1 L apa

150 gr zahar

sare

coaja de lamaie

coaja de portocala

vanilie

scortisoara batom

+

100 gr nuca

zahar vanilat

scortisoara pudra

 

MOD DE PREPARARE:

 

Canitatile de mai sus sunt pentru 100 gr de mucenici, in functie de ce cantitate doriti sa faceti, va trebuie sa le multiplicati corespunzator.

Intr-o oala se pun zaharul, scortisoara, zaharul vanilat, coaja de portocala si de lamaie si banilia doar daca e pastaie. Daca e esenta de vanilie se pune la sfarsitul fierberii. Se aduga apa si se aduce la fierbere. Cand lichidul clocoteste se adauga mucenicii si se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj sau pana se inamoaie. Ai mei au fiert undeva la 30 de minute. Se acopera apoi oana cu capac si gata. 

Separat se macina nuca si se amesteca cu un plic de zahar vanilat si scortisoara si se presara peste mucenici cand se servesc. Unii ii prefera calzi, altii reci.