Tort Diplomat


Tortul Diplomat este un tort clasic cu care am crescut cu totii. E adevarat ca prin cofetarii nu gasesti intotdeauna cea mai buna varianta, dar un tort diplomat facut corect este absolut delocios. Usor si racoritor si versatil pentru ca puteti sa il decorati cum doriti si sa folositi ce combinatie de fructe vreti. In plus este si foarte usot de facut pentru ca nu necesita coacere

INGREDIENTE:

 

Piscoturi

600 gr crema patiserie

300 gr frisca

10 gr gelatina

fructe din compot

Primul sfat este sa folositi piscoturi din comert. Sunt toate de aceiasi dimensiune si veti obtine un tort mai estetic. Si sunt foarte bune si la gust. Daca totusi va bate gandul sa faceti piscoturile voi, aici este o reteta pe care o puteti folosi: https://cms.e.jimdo.com/app/s44748abe88043b0f/pa035d446236f33da?cmsEdit=1

 

In ceea ce priveste crema, crema diplomat este o combinatie intre crema de patiserie si frisca batuta. Este o varianta mai "usoara" a cremei de patiserie. Crema diplomat poate fi chiar 1:1 crema patiserie vs frisca, eu insa prefer o proprtie de 2:1 crema patiserie vs frisca. In plus, daca vreti sa aiba forma de tort trebuie sa folositi si gelatina. Altfel o sa fie supa :). Daca montati crema in cupe sau pahare puteti sa folositi gelatina doar pe jumatate.

Pentru crema de patiserie puteti sa folositi reteta de aici: https://cms.e.jimdo.com/app/s44748abe88043b0f/p555dfbdafd84ca88?cmsEdit=1. Normal fara alcool, dar poate sa fie si cu :)

 

Gelatina se pune la inmuiat in apa rece. Frisca se bate nu foarte tare. Crema de patiserie, daca este din frigider, se aduce la temperatura camerei si se spumeaza putin. Se inglobeaza frisca in crema de patiserie, se omogenizeaza si apoi se incorporeaza si gelatina. 

Asta este partea cea mai "complicata" ca sa nu obtineti granule de gelatina. Gelatina stoarsa se pune la microunde 10 secunde ca sa se topeasca. Apoi se incorporeaza in gelatina putina crema ca sa se omogenizeze, inca putin crema si apoi se incorporeaza gelatina in restul de crema. Contrar pozelor de aici, este mai bine sa incorporati intai gelatina in crema de patiserie si apoi sa incorporati frisca.

 

Daca vreti sa adaugati si fructe taiate marunt in crema, acum este momentul. La fel si daca vreti sa adaugati ceva alcool :) Si gata crema.

 

Mai ramane sa pregatiti forma. Aici sunt mai multe variante. Eu in general folosesc o forma de tort inalta in care pun piscoturi de jur-imprejur si pe fundul formei. 

Turnati crema in forma, aranjati fructe deasupra si punetisi niste glazura de gelatina desupra pentru a avea o suprafata lucioasa.. Trebuie sa stea la frigider peste noapte, sau minim 6 ore

 

Puteti sa folositi si alta metoda de montare si anume un vas tapetat cu folie alimentara la care sa faceti modelul de fructe pe fund, sa turnati crema si sa rasturnati tortul cand se intareste. In cazul acesta puneti piscoturile peste crema si cand rasturnati tortul vor fi dedesubt, formand blatul tortului.

Sunt 2 aspecte de tinut minte. Cand tapetati vasul cu folie alimentara aceasta sa fie cat ma bine intinsa pe peretii vasului, fara sa aiba cute ca sa nu strice aspectul cremei. Si sa faceti un model frumos cu fructe pe fundul vasului, petnru ca aceata va fi "fata" tortului. Eu aici am facut o varza :). Si evident mai puneti pe margine niste frisca ceva sa para mai frumos.

 

Si puteti incerca inclusiv varianta in forma de chec (tot cu margine detasabila) si o sa obtineti o forma ca de rulata, usor de taiat felii.