Bezele


Ce faci cand ramani cu albusuri? Daca vrei sa te chinui, incerci sa faci macarons :)). Daca nu vrei sa te chinui, faci bezele :)).

Nu sunt fan bezele, dar copii sunt, iar mie imi plac ca sunt colorate si dragute :)). Aceasta este o reteta prin care se obtin bezele clasice de pe vremuri, uscate la interior si oarecum prafoase cand le mananci. Nu mi se par gustoase, doar dulci, poate daca le adaugi putina esenta de ceva, dar arata grozav pe o masa cu deserturi sau ca decor pentru torturi.

INGREDIENTE:

6 albusuri

250 gr zahar

2 linguri rase amidon

esenta vanilie

Bezelele in principiu sunt albus + zahar. Amidonul este optional, dar eu il adaug pentru ca ajuta la obtinerea unei bezele mai stabile care se coace mai bine. Esenta este si ea optionala, dar mie bezelele mi se par total lipsite de gust, asa ca esenta le da o oaresicare aroma. Reteta aceasta nu are zahar in exces, asa ca veti optine niste bezele care nu sunt foarte, foarte dulci.

 

Pentru bezea eu folosesc metoda elvetiana. Mi se pare ca este cea mai usoara pentru a obtine rezultate foarte bine. Asta inseamna ca albusul si zaharul se pun la bain marie si se amesteca pana cand compozitia ajunge la 55-60 grade C si zaharul este topit in totalitate. Se pune amestecul in vasul robotului si se bate la viteza mare pana se obtine o bezea tare. Cand bezeaua este gata, se adauga amidonul si esenta, daca folositi si se mai mixeaza pentru omogenizare.

Se poate adauga si colorant gel pentru a obtine o bezea colorata. Tineti cont ca la cuptor culorile se estomeaza, chiar si la temperatura mica, asa ca este bine sa incepeti cu o nuanta mai puternica decat cea pe care doriti sa o obtineti.

 

Bezelele se formeaza cu spritul pe o tava tapetata cu hartie de copt. In imagini aveti mai multe forme obtinute cu diverse duiuri. Se coc in cuptorul incalzit la 100 gr C, timp de aproximativ 2 ore. Apoi se inchide cuptorul si se lasa bezele acolo peste noapte, cu usa inchisa, pentru a se usca complet.

O varianta simpla de "upgrade" al bezelor si un mod excelent de a folosi ganache in plus, este sa le lipiti 2 cate 2, cu putin ganache de ciocolata. Ideea este sa faceti acest lucru inainte de a le servi, pentru ca bezelele vor absorbi destul de repede umezeala din ganache si se vor inmuia.

Si daca vreti sa aveti niste bezele curcubeu care sigur vor impresiona pe toata lumea, puteti sa procedati ca mai jos. Am vazut un video pe FB cu metoda asta si am zis sa incerc. Impartiti bezeaua in atatea parti egale cate culori vreti. In cauzul meu 4. Colorati bezeaua cu colorant gel si puneti fiecare culoare de beaza intr-un pos separat fara dui. Apoi formati batoane de bezea pe o folie de plastic, rulati-le in folie si apoi puneti "salamul" de bezea intr-un pos cu dui. Sau puneti toate posurile cu culori intr-un alt pos prevazut cu duiul dorit si veti obtine bezel bicolore, tricolore sau multicolore.