Tort raw vegan


Desi nu suntem vegani, o schimbare din cand in cand in ceea ce consumam este binevenita. De mult timp ma bate gandul sa incerc o reteta de tort raw vegan. Intai am mancat de la cofetarie si mi-a placut si apoi am zis ca trebuie sa incerc si eu. Am tot amanat momentul datorita listei de ingrediente pe care nu pot spune ca le am tot timpul la indemana si datorita unei neincrederi, total nefondate, ca nu imi va iesi nimic. 

Pana la urma a venit si timpul lui si dupa ce am studiat si combinat mai multe retete am obtinut cu mare usurinta un tort spectaculos. Si aratos si foarte bun la gust si foarte usor de facut. In plus, este o reteta foarte versatila. Poti sa folosesti alte nuci si alte fructe decat am folosit eu, pentru a obtine arome cu totul diferite. Sunt niste ingrediente si niste instructiuni de baza, dar restul sunt in functie de gustul fiecaruia.

INGREDIENTE:

 

Pentru blat: 100 gr migdale crude

                        100 gr caju crud

                        200 gr curmale

                        75 ml ulei de cocos

                        praf de sare

                        esenta de vanilie

 

Pentru crema: 200 gr caju crud

                             290 gr lapte de cocos

                             50 gr miere

                             praf de sare

                             2 linguri zeama de lamaie

                             2-3 linguri ulei de cosos

                            esenta de vanilie

                            1 cana zmeura proaspata sau congelata

 

MOD DE PREPARARE:

 

Ingredientele de mai sus au fost suficiente pentru o forma de tort de 18 cm diametru si 6 cm inaltime. Nu pare mult, dar este un tort foarte consistent, care se consuma in felii mici. Daca vreti sa il faceti intr-o forma mai mare, scalati ingredientele.

 

Pentru blat eu am folosit migdale si caju. Puteti sa folositi si alte nuci, dar sa pastrati cantitatile. De asemenea, am folosit curmale care trebuie sa fie de buna calitate. Cele mai bune sunt cele proaspete, de la supermarket, dar puteti folosi la din cele la punga, dar de calitate superioara. Este important sa fie moi si carnoase, nu uscate. Si evident, fara samburi. Sau puteti sa le inlocuiti total sau partial cu alte fructe uscate, gen caise. Eu nu asi recomanda eliminarea lor in totalitate pentru ca ele sunt cele care leaga compozitia.

 

Metoda de preparare estte simpla. Puneti toate ingredientele intr-un chopper sau robot de bucatarie si mixati pana obtineti un fel de pasta. Nucile pot ramane mai mari sau mai mici, in functie de textura pe care o preferati.

 

Apoi tapetati tava de tort detasabila cu hartie de copt, ungeti marginile cu ulei de cocos si puneti compozitia pe fundul tavii apasand bine cu mana ca sa nu ramana goluri de aer. Tineti tava la frigider pana este gata crema.

 

Crema are cam acelasi grad de complexitate :)). Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa inmuiati alunele caju. Unele retete recomanda sa le lasati la inmuiat peste noapte. Eu le-am inmuiat doar 30 de minute in apa clocotita. Am turnat apa fiarta peste ele, le-am lasat jumatate de ora, le-am scurs si le-am folosit. Aici nu recomand sa inlocuiti caju cu alt fel de nuci sau alune, nu stiu daca merge.

Referitor la laptele de cocos, eu am folosit o conserva care are aprox 330 gr. Este important sa fie rece, pentru ca daca este rece se separa crema de cocos de apa de cocos. Ca sa obtineti 290 gr luati cu lingura partea groasa de crema de cocos de deasupra conserveti si mai adaugati doar cat lichid este nevoie. Va ramane apa de cocos in conserva. Daca anestecati conserva inainte de a o folosi prajitura va avea o textura prea lichida.

 

Modul de preparare este acelasi. Puneti toate ingredientele intr-un blender si mixati la viteza mare pana se omogenizeaza perfect. O sa aveti ceva semi-lichid. Si nu e obligatoriu sa aveti un blander extra performant. Merge cu unul obisnuit. 

Pentru reteta aceasta am pastrat un sfert din crema pe care am pasat-o inca o data cu zmeura. Am turnat crema simpla in tava de tort, apoi pe cea cu zmeura si le-am amestecat usor cu furculita ca sa obtin un spect marmorat. 

Puteti sa faceti si straturi, Turnati intai crema alba, o dati o ora la congelator, apoi o turnati pe cea colorata si bagati din nou la congelator.

 

Tortul se tine la congelator minim 4-5 ore, de preferat peste noapte.

 

Puteti sa folositi orice fel de fructe sau arome, sau puteti sa inlocuiti miere cu sirop de artar sau altceva ducle, dupa preferinta. Puteti sa facati si varianta cu ciocolata, adaugand o lingura de cacao amestecata in prealabil cu putin apa fierbinte pentru a se dizolva.

 

Puteti sa il tineti pana la o saptamana in congelator, dar sa il acoperiti bine cu folie de plastic dupa ce se intareste.

Inainte de a-l consuma trebuie sa il lasati in frigider minim o ora, pentru a se inmia putin.

Ca sa il scoateti usor din forma, udati o carpa cu apa fierbinte si treceti pe marginea formei. Se va desprinde imediat.

 

Grija mea cea mai mare era ca, odata decongelat, sa se transforme in supa :)). Nu a fost asa, l-am tinut in frigider vreo 2 zile pana l-am terminat si si-a pastrat forma foarte bine.

Clar o sa il mai repet. Ma tenteaza o varianta cu cocos si mango pentru data viitoare :)))

La final, sa va zic putin despre ingredinte si costuri. Acesta nu este un tort ieftin, asta in mod cert. Nu ajungeti insa la preturile din oras. In medie, torturile raw-vegane bune costa cam 130 ron/kg. 

Tortul meu avea cam 1 kg, chiar un pic mai mult, pentru ca este greu desi este mic, dar cu totul m-a costat aproximativ 55-60 ron, folosind ingrediente de calitate.

Apropos de ingrediente, eu le comand pe toate online, pe https://driedfruits.ro/. Au produse de calitate la preturi rezonabile si le livreaza acasa :))).