Colaci/chifle


Acesta este un aluat clasic de paine gen briosa, adica painea accea un pic dulce si foarte gustoasa care contine mult lapte si mult unt. Eu l-am adoptat initial ca sa fac chifle, dar poti sa faci orice forma de paine din el de fapt. Si in ultima vreme am ajuns sa il folosesc cel mai des ca sa fac colaci pentru parastase. Nu e un eveniment foarte dragut, dar e parte din viata asa ca reteta asta a tot fost dusa la biserica :). Asta pentru ca ies niste colaci foarte aratosi :)

INGREDIENTE:

 

500 gr faina

1 plic drojdie activa (sau ½ cub drojdie proaspata)

75 gr zahar

1 lingurita sare

240 ml lapte caldut

75 gr unt

3 galbenusuri

 

3 linguri unt topit

MOD DE PREPARARE:

 

Intr-o craticioara se pun untul si laptele pe foc si se tin doar pana cand lichidul se incalzeste si untul se topeste (nu trebuie sa fiarba), aproximativ 120 grade.

In bolul de la mixer prevazut cu carligul de aluat, se pun amestecul de lapte si unt topit, se presara drojdia peste si se lasa sa se activeze 5 min.

Peste amestecul cu drojdie se adauga faina, zaharul, galbenusurile si sare si se mixeaza la viteza redusa pana cand se omogenizeaza. Se creste viteza la mediu si se framanta aluatul in mixer timp de 5-7 min pana devine lucios si nu se mai lipeste de vas.

Se unge un castron cu ulei vegetal, se strange aluatul intr-o bila, se pune in vas, se unge cu ulei si se lasa acoperit intr-un loc cald sa cresca aproximativ 1 ora sau pana cand aproape isi dubleaza volumul.

Se rastorna aluatul pe o suprafata data cu faina si se desumfla.

Pentru chifle se taie in 12 parti egale. Fiecare bucata se modeleaza in forma de bila se se pun intr-o tava unsa cu ulei. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se mai lasa la crescut aproximativ 1 ora intr-un loc cald.

 

Se coc in cuptorul incins la 180 grade timp de 20-25 min sau pana devin aurii. Imediat ce se scot din cuptor se ung cu unt topit

 

In cazul in care facem colaci, se imparte aluatul in  numarul corespunzator de bucati, se ruleaza fiecare bucata ca un sul si se impletesc conform modelului dorit.