Parga & Sivota


Zona aceasta a fost o mare surpriza pentru noi. Ne-a depasit cu mult asteptarile. Vroiam sa mai stam undeva 2-3 nopti in drum spre casa si tot vazusem ca povestea lumea pe FB despre Parga. Asa ca am zis sa incercam. Si a fost o alegere excelenta. Zona este fabuloasa, ai impresia ca esti in insule, desi esti pe continet si este usor accesibila. Nu am stat decat 2 nopti, in care nu am apucat nici pe departe sa vedem tot ce are Parga de oferit. Acum ca stim despre ce e vorba, abia asteptam sa ne intoarcem.

Raul Acheron


In drumul dinspre Lefkada spre Parga am facut o oprire scurta la gura de varsare a raului Acheron. Zona Acheronului are foarte multe de oferit. Noi am oprit in Ammoudia, de unde pornesc excursiile cu barca. Noi am optat pentru o plimbare in amonte, prin delta raului. Mai era si posibilitatea sa combini plimbarea cu barcuta pe mare pentru a vedea Blue Caves, dar noi ne grabeam. Plimbarea e draguta, daca ati vazut Delta Dunarii o sa fiti dezamagiti de delta in sine, dar ca si plimbare e ok. Este interesanta povestea pe care o spune barcagiul pentru ca ajungeti la gura de varsare a raului Styx in Acheron. Stiti din mitologia greaca, raul Styx peste care Charon trecea sufetele mortilor in Hades. Si va povesteste ca daca puneti manca in apa raului Sryx o sa fiti nemuritori sau ceva de genul asta. Oricum e fun.

Plimbarea la Blue Caves nu o regret neaparat, dar imi pare rau ca nu am avut timp as mergem si in amonte, la izvoarele raului Acheron unde se poate merge prin apa prin defileu. Atentie insa ca apa este extrem de rece chiar si in timpul verii.

Parga


Parga este o bijuterie de localitate. Este un sat micut pe malul marii, transformat in atractie turistica. Centrul consta in cateva strazi pietonale pline de resturante si magazine care urca spre cetatea venetiana si promenada de la malul marii, la fel plina de restaurante. Are si doua plaje, de o parte si de alta a muntelui pe care este cetatea si un port micut unde vin toate ambarcatiunile tursitice. Ziua era lume, dar nu in exces, insa seara nu am vazut nicaieri aglomeratie ca aici. Erau oamenii ca furnicile si cu greu reuseai sa gasesti un loc la o terasa. Cu toate astea oraselul este superb, este o placere sa te plimbi prin Parga.

Castelul Venetian nu aveti cum sa il ratati. Se vede impunator deasupra orasului si toate drumurile pietonale o iau in sus spre castel. Se viziteaza pe exterior, dar te poti plimba prin curte si pe metereze. Si cel mai grozav este peisajul de sus de la castel asupra golfului. Este una din imaginile cele mai frumoase pe care le-ma vazut vreodata si care fac Parga faimoasa. O alegere excelenta este sa va asezati la barul de sus din cetate, care are si bautura si ceva de mancare si sa asteptati acolo lasarea intunericului. Este spectaculos.

Plaja Kryoneri este plaja propriu zisa a Pargai. Este fix langa faleza, o plaja micuta, destul de inghesuita si cu pietricele. Atractia aici este peisajul cu mica insulita Panagia din fata plajei, la care daca vreti puteti sa ajungeti cu hidrobicicleta, caiac dau chiar inot daca sunteti mai sportivi.

De cealalta parte a castelului venetian este plaja Valtos. Aceasta este o plaja mare, lunga si lata, cu nisip si cu o mare oferta de sporturi acvatice. Sunt mai multe puncte din care puteti inchiria caiace, barci, puteti face paraseiling etc. Daca stati in Parga trebuie sa urcati pana la castel prin zona pietonala si apoi sa coborati pe partea cealalta a versantului, si la intoarcere invers (asta daca va duceti pe jos). Noi asa am facut si intoarcerea la pranz nu a fost chiar placuta! :) Mai este si varianta barcutei care face transfer Parga-Valtos,  5 euro/ persoana/sens in 2021.

Exista si un trenulet turistic, care teoretic are 3 trasee: unul prin Parga, pe care l-am incercat si noi si ne-a placut pentru ca ne-a dat foarte multe informatii despre Parga si istoria ei, si inca 2 trasee mai lungi de care din pacate nu am avut timpul. Unul pana la cetatea otomana care este pe un munte in afara Pargai si unul pana la niste mori de apa prin padure. Dupa descriere pareau interesante. De asemenea seara in port erau prezente toate barcutele care ofera tot felul de excursii, de la shutle spre plajele invecinate pana la Paxos si Antipaxos sau Corfu. Daca aveti timp, oferta era variata. Plus taxiuri din oras pana la atractiile din apropiere, cu pret fix.

Daca va luati cazare chiar in Parga cautati sa aiba parcare asigurata. Sunt stradute mici si inguste pe care este imposibil sa parchezi. Pe unele nici nu poti sa intrii daca ai masina un pic mai mare. Avantajul este ca te poti duce peste tot pe jos. Noi asa am fost cazati dar avea gazda un loc unde sa parcam, altfel nu aveam unde sa o lasam in apropiere. Si nu am miscat masina cat am stat acolo.

Daca stati mai departe si trebuie sa veniti cu masina in Parga, atunci lasati-o in parcarea cu plata de la intrarea in oras.

Sivota


Pentru Sivota din pacate am avut si mai putin timp, o jumatate de zi in drumul spre granita. Dar a fost bine si atat. Sivota este cu totul altceva fata de Parga. Oraselul nu are nimic deosebit, cateva restaurante si magazine pe o faleza, dar zona este fantastica. Este un arhipelag cu multe insulite mici, impadurite, impreastiate prin mare. Este un loc perfect sa inchiriezi o barca. Noi am parcat masina in parcarea de la intrarea in oras (2 euro/zi) si de acolo am luat-o pe jos.

O alegere excelenta a fost sa luam vaporasul cu fund de sticla, care face un fel de circuit al arhipelagului, cu mai multe opriri si pentru 10 euro te poti plimba tota ziua. Este in regim de hop on - hop off. 

Noi am coborat doar la Blue Lagoon, care este intr-adevar superba, cu apa perfecta de inotat si la plaja se poate ajunge doar cu barca de pe mare. Vaporasul vine cam la jumatate de ora, deci cobori, stai cat vrei si iei alt vaporas. Cel mai misto a fost barul plutitor, o barca ancorata in golf, domnul venea cu barca cu vasle, lua comenzi de pe plaja, vaslea inapoi la barca, luam bauturile si le aducea pe plaja. Si tot asa.

Ultima oprire a fost plaja Bella Vraka. Din port de unde ne-a lasat vaporasul mergi cam  minute prin oras si ajungi in fata plajei care este pe insulita de vis a vis. Si se ajunge la ea prin apa, care pe o fasie este maxim pana la mijloc. Asa ca ridici bagajele sus si treci prin apa. Acolo am inchiriat si o hirobicicleta cu tobogan pentru ca apa era perfecta pentru sarit.

Mi-ar placea ca data viitoare sa stam cateva zile aici.