Ciocolata de casa


Sigur ati incercat macar o data ciocolata de casa din lapte praf. Este una din amintirile copilariei noasre. Eu folosesc lapte praf Raraul si reteta de pe cutia lor, pe care de obicei o fac la jumatate, adica din 250 gr de lapte praf, nu din 500 gr. Dar la cat de repede dispare, puteti sa folositi si o punga intreaga de lapte praf la o tura de ciocolata

INGREDIENTE:

 

250 gr lapte praf

100 gr unt

esenta de rom

250 gr zahar

2 linguri cacao

100 ml lapte (sau apa)

nuci/alune/stafide etc (optional)

MOD DE PREPARARE:

 

Intr-o craticioara se pun laptele, zaharul si untul. Se pun pe foc mic sa nu se arda si se lasa sa fiarba. Untul si zaharul trebuie sa fie topite. Intr-un castron se amesteca laptele praf cu cacaoa, si deasupra se toarna laptele fiebinte. 

Se amesteca repede compozitia si apoi se mixeaza cu un mixer de mana. Daca vreti sa adaugati nuci/alune etc, acum este momentul. Miscati-va repede pentru ca ciocolata incepe sa se intareasca rapid.

Ungeti cu unt sau ulei o tava de sticla si turnati ciocolata. Lasati la frigider pana a doua zi si apoi taiati cubulete sau batoane.

Ca sa va faceti viata mai usoara tapetati tava cu folie alimentara, Va fi mult mai usor sa scoateti ciocolata din forma. De fapt revin, e obliogatoriu sa folositi folie alimentara, scriu asta dupa ce mi-am petrecut 15 minute incercand sa  o scot din tava unsa :)

Dupa care puteti sa o taiati in ce forma doriti. Se poapte pastra la temperatura camerei (daca nu e vara), dar eu prefer sa o tin la frigider.

Daca vreti sa evitai un pic partea "murdara" a ciocolatei de casa (in care se topeste si se lipeste de maini cand o mancati) puteti sa turnati compozitia pentru ciocolata intre 2 foi de napolitana. In felul asta rezultatul final va fi mai :curat"