Tort Kranz


Dupa parerea mea, Kranz este una dintre cele mai delicioase prajituri pe care le-am incercat vreodata. Combinatia dintre blaturile cu nuca, crema fina si nucile caramelizate este absolut fantastica. Aici este sub forma de tort, dar poate fi facuta la fel de bine sub forma de prajitura.

INGREDIENTE:

 

BLAT:

5 albusuri

150 gr zahar

100 gr nuca

25 gr faina

sare

 

CREMA:

5 galbenusuri

150 gr zahar

30 gr amidon

500 ml lapte

esenta vanile

200 gr unt

 

                                                                                                                                                     NUCI CARAMELIZATE:

                                                                                                                                                     100 gr nuca

                                                                                                                                                     150 gr zahar

MOD DE PREPARARE:

 

Prima data ne ocupam de nucile caramelizarte, ca sa aibe timp sa se raceasca. Zaharul se pun intr-o tigaie cu fund gros, la foc mediu spre mic. Teoria zice sa nu amesteci deloc in zahar, eu nu reusesc asta. In las sa se topeasca partial apoi il amestec putin. Cand se topeste si are culoarea caramelului adaug nucile, le amestec bine ca sa fie acoperite pe toate parile in zahar topit si sting focul.

Nucile caramelizate se rastoarna pe o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa acolo pana sa racesc complet. Cand sunt reci se pot sfarama in robotul de bucautarie. Bucatile de nuci caramelizate pot fi mai mari sau mai mici, dupa cumv va place sau duca cat de buni va sunt dintii. Caramelul se mai inmoaie in crema, dar totusi nu va recomand sa lasati bucati prea mari.

Urmatorul este blatul, care si el trebuie sa se raceasca.

Pentru blat albusurile se bat spuna cu un praf de sare. Se adauga zaharul treptat si se bat pana se obtine o bezea foarte tare. Faina se cerne peste bezea si se incorporeaza cu o spatula, apoi se adauga nucile tocate marunt si se incorporeaza si ele usor cu spatula. Mie imi place sa prajesc nucile putin intr-o tigaie uscata inainte de a le toca. Capata un gust mai puternic.

Pentru a coace blatul, desenez diametrul formei de tot pe hartie de copt, o intoc cu partea desenata in jos si pun crema in mijlocul fiecarui cerc si o intind cu o spatula. Nu este nevoie sa coaceti blatul in forma.

Si pentru a obtine blaturi uniforme, cantariti cantitatea de compozitie si impartiti-o in mod egal. Eu aici am facut 5 blaturi de aprox 18 cm, din care am folosit doar 4. Deci puteti sa faceti 4 un pic mai mari. Daca faceti prajitura in loc de tort, trei blaturi sunt suficient ca inaltime.

Fiecare blat se coace la 170 gr C timp de aprox 12 minute. Trebuie sa se rumeneasca frumos.

Cat sunt inca calde eu le "decupez" cu inelul de tort, pentru ca au margini neregulate si nu imi place un tort care nu este uniform. Dar trebuie sa faceti asta cat blatul este cald, pentru ca apoi se intareste si devine casant.

Dupa ce le decupati, indepartati si hartia de copt si lasati-le la racit.

Crema pentru Kranz este o crema mousseline la care se adauga nucile caramelizate. Crema mousseline este o crema de patiserie la care se adauga unt. Oricum i-ai spune, este delicioasa in orice prajitura.

Intr-o craticioara se pune laptele la incalzit. Trebuie doar sa fie caldut, nu fierbinte. Separat se amesteca cu un tel galbenusurile cu zaharul si cu amidonul. Se freaca pana se obtine o crema. Se poate folosi si faina in loc de amidon, intr-o cantitate mai mare, aproape dubla, dar mi se pare ca amidonul face crema mai fina, plus ca necesita un timp de fierbere mai mic. Crema cu faina trebuie fiarta mai mult, ceea ce poate duce mai usor la arderea ei.

Laptele caldult se toarna cate putin peste crema de galbenus si de incorporeaza bine dupa fiecare adaugare. Apoi se toarna tot amestecul inapoi in oala si se fierbe la foc mic pana se ingroasa, amestecand incontinuu. Chiar nu trebuie sa va opriti din amestecat. Se lipeste foarte repede. Dureaza cateva minute bune. La inceput pare ca nu se va ingrosa niciodata, dar cand incepe sa se ingroase o face foarte repede.

Crema se ia de pe foc si se acopera cu folie alimentara la contact si se lasa sa se raceasca. Folia alimentara trebuie pusa direct pe crema, pentru ca altfel face pojghita. Ca sa se raceasca mai repede eu tapetez o tava cu folie alimentara, intind toata crema in strat subtire pe tava, o acopar cu alta folie si o dau la frigider sa se raceasca. Merge mult mai repede asa. Plus ca puteti sa o lasati in frigider pana a doua zi.

Pasul urmator este sa incorporam untul. Este extrem de important ca ambele (crema si unul) sa fie la temperatura camerei. Asta inseamna unt care a stat 3-4 ore afara si crema racita pana la temperatura camerei sau, daca a stat mai mult in frigider, scoasa din timp afara. Crema se pune in bolul de la mixer, se spumeaza cu telul si se adauga untul bucatica cu bucatica pana se incorporeaza tot.

La final de adauga si esenta de vanilie si apoi nucile caramelizate care se incorporeaza cu o spatula (pastrati o parte si pentru decor). Si gata crema.

Tortul eu il montez in rama, nu este obligatoriu dar asa mi se pare ca arata mai frumos. Aici am folosit 4 blaturi si 4 straturi de crema (inclusiv peste ultimul blat) si am lasat marginile neacoperite. Daca vreti puteti sa imbracati si marginile in crema si apoi sa "lipit" pe ele nuci caramelizate. Eu am pus doar deasupra un strat de nuci. Neaprat sa il lasti cateva ore la frigider inainte de a-l consuma ca sa patrunda crema in blaturi si sa le inmoaie. Si mai bine daca puteti sa il lasati le frigider peste noapte.

Cantitatile acestea au produs un tort de aprox 20 cm in diamtru foarte inalt si plin de crema. Puteti sa faceti din ele si un tort un pic mai maricel dar nu va mai acea atat crema inter blaturi. Iar mie imi plac torturile cu muuuuulta crema :)