Salam de biscuiti


Nu pot spune prea multe despre salamul de biscuiti, decat.....DELICIOS. 

 

La noi, din cand in cand revine in topul preferintelor copiilor. Inclusiv sa il faca. Ultima varianta a fost facuta aproape in totalitate de Alexia.

 

INGREDIENTE: 

500 gr biscuiti populari

200 ml lapte

150 gr unt

100 gr zahar

100 gr stafide (optional – rahat, nuci, alune etc)

2 linguri cacao

Esenta de rom

 

Cocos ras, cacao sau nuca pentru ornare

 

MOD DE PREPARARE

 

Biscuitii se rup bucati mici cu mana. Se pot da si pin robot, dar bucatile vor fi mai mici si textura salamului diferita.

Intr-o craticioara se pune la incalzit laptele. Cand este cald se adauga untul si se amesteca pe foc pana cand acesta din urma se topeste. Se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva. Se adauga cacaua si se omogenizeaza bine pentru a nu avea cocoloase. Cu cat laptele este mai cald, cu atat se va omogeniza mai repede cacaua. Cand amestecul incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga stafidele si esenta de rom. Optional se poate adauga rahat, alune, nuci, merisoare, in principiu cam orice fel de fructe uscate sau nuci.

Se lasa compozita cateva minute sa se racoreasca. Cat este inca calda se toarna peste biscuiti si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se lasa 10-15 min sa se odihneasca si sa absoarba biscuitii toata zeama.

Se intinde pe masa o folie de plastic si se presara cu nuca de cocos rasa (sau cacao sau nuca, sau nimic :)). Se pune deasupra compozitia de biscuiti si  se da forma de rulou.  Se presara si deasupra nuca de cocos si se releaza in plastic, strans, pana se obtine forma de salam.

Din cantitatea aceasta ar trebui sa formati doua rulouri mai mari sau multe mono-portii. De lene, am incercat si unul singur mare, dar parca totusi a fost prea mare :)).

 

Salamul se da la frigider minim 3 ore, de preferat peste noapte, apoi se scoate din plastic si se taie felii. 

 

 

Pentru doritori, se poate face varianta de post, caz in care se foloseste margarina in loc de unt (sau unt de cocos) si lapte de cocos, sau alt lapte vegetal, in loc de lapte de vaca. Si este chiar bun, am incercat.

 

Si evident, cine munceste are dreptul sa linga si castronul :)))