Covrigi cu maia


Noi suntem mari amatori de covrigi! Nimic nu se compara cu un covrig cald, crocant la exterios, gumos la interior si presarat cu multa sare :))

Pe cat de banali par covrigii, nu e chiar cea mai usoara treaba sa ii faci acasa si nici nu obtii textura si gustul covrigului de 1 leu de la orice colt de strada. Nu stiu de ce, dar mie nu imi ies niciodata exact ca aia :)). Si muncesc o gramada si ma costa mai mult de 1 leu bucata.

Acestea fiind spuse, reteta de mai jos produce niste cobrigi aproape perfecti. Crocanti, moi in interioa si incredibil de gustosi. Asta pentru ca au ceva mai multe ingrediente decat apa si faina si pentru ca se fac cu maia. De cand am descoperit maiaua am tot cautat sa fac si altceva decat paine. Pentru ca maiaua ofera o aroma deosebita oricarui aluat. Si pentru ca am o gramda de maia :))).

Ingrediente


 Aluat     30 gr unt moale

                 25 gr zahar

                 240 gr lapte caldut

                 330 gr maia hranita

                 600 gr faina

Baia        3 l apa

                1 lingura bicarbonat de sodiu

Extra     1 ou batut pentru uns

                sare de mare/seminte/susan/mac

Mod de preparare


Pe scurt, modul de preparare este acelasi cam ca la toate retetele de covrigi: se face aluatul, se lasa sa creasca, se modeleaza covrigii, se fierb in apa cu bicarbonat si se coc. Sunt insa cateva detalii de catre trebuie sa tineti cont.

 

Pentru aluat este important sa folosim maia hranita, la punctul maxim de crestere, la fel ca la retele de paine. Nu maiaua ramasa de la hranire. Laptele trebuie sa fie caldut si untul moale, dar nu topit.

In vasul de la mixer se pun laptele, untul, zaharul si maiaua. Se omogenizeaza, se adauga faina si se framanta in robot cu carligul de framantat aluat 2-3 minute pana cand aluatul se strange intr-o bila. Se pune pe masa cu faina si se mai framanta de cateva ori cu mana.

Bila de aluat se pune intr-un vas uns cu ulei. se acopera cu folie de plastic si se lasa la crescut 2-3 ore, pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce aluatul a crescut se rastoarna pe masa cu faina, se dezumfla si se framanta usor de cateva ori. Apoi se imparte in 12 parti egale din care se vor forma 12 covrigi. 

Bucatile de alaut se pastreaza acoperite cu o folie de plastic pentru a nu se usca.

Fiecare bucata de aluat se ruleaza sub forma unui sul si se modeleaza covrigii. Modelul este destul de simplu, dar daca aveti nevoie gasiti o gramada de tutoriale pe YouTube.

Covrigii modelati se pun pe tavi acoperite cu hartie de copt si, un lucru foarte important, se pun 20 de minute la congelator. Acesta este un truc minunat care functioneaza perfect. Scopul este ca acestia sa se intareasca sufiecient pentru a-si pastra forma cand sunt pusi la fiert. Daca nu sunt congelati este greu de lucrat cu ei, aluatul se intinde, se lipeste etc. Trucul asta face diferenta.

Nu puteti obtine covrigi buni fara baia cu bicarbonat de sodiu. Este ceea ce ii face crocanti la exterior si moi la interior. 

Puneti la fiert 3 litrii de apa si cand incepe sa fiarba adaugati 1 lingura de bicarbonat de sodiu. Se iau covrigii si se pun in apa care fierbe, nu mai mult de 3 odata. Initial se scufunda, dar dupa aprox 30 de secunde se ridica singuri la suprafata si puteti sa ii scoateti cu o spumiera si sa ii puneti inapoi pe tava cu hartie de copt. Practic doar se oparesc, nu se fierb.

Dupa ce sunt toti gata se ung cu aou batut si se preasara cu sare de mare. Sau puteti sa le puneti mac, susan sau seminte. Sarea mare este varianta clasica.

Cuptorul se preincalzeste din timp la 220 grade. Da, cuptorul poate mai multe de 180 grade :)). Covrigii se coc 12-15 minute, pana se rumenesc frumos, fara sa se arda.

O sa obtineti niste covrigi foarte gustosi, crocanti dar moi la interior. Calzi sunt deliciosi. 

Nu pot sa spun cum sunt a doua zi, pentru ca niciodata nu au rezistat atat :)) Dar clar, cel mai bine este sa ii consumati cand ii faceti.