Cheesecake la rece


Un cheesecake delicios, cu un aspect spectaculos si pe deasupra usor de facut, fara sa aveti nevoie de cuptor sau aragaz. Este cheesecake-ul facut faimos de Jamila. Dar reteta o gasiti in sute de variante. Asta este varianta adaptata de mine. 

Retea de mai jos este pentru o prajitura mica, facuta intr-o tava de tort cu margine detasabila de 18 cm. Pentru o tava mare, de 24 cm, dublati cantitatile.

INGREDIENTE:

BLAT

200 gr biscuiti digestivi

100 gr unt topit

CREMA

400 gr crema de branza

400 ml smantana pt frisca

100 gr zahar pudra

esenta de vanilie

1 plic gelatina

DECOR

500 gr capsuni

50 gr zahar

1/2 plic de gelatina

MOD DE PREPARARE:

 

Maruntiti biscuitii in robotul de bucatarie. Mai fin sau mai grosier, dupa cum preferati. Turnati untul topit peste biscuitii sfaramati si amestecati cu o lingura sa se omogenizeze compozitia.

Tapetati cu hartie de copt o forma de tort cu pereti detasabili. Eu pun intotdeauna si folie de acetat de jur-imprejor in interiorul formei la orice tort gen mousse, pentru a nu se lipi de inel si a obitine o margine frumoasa.

Turnati biscuitii in forma si distribuiti uniform in tava. Apasati bine cu fundul unui phar pentru a presa bine blatul. Pastrati tava la frigider pana pregatiti restul componentelor.

 

Pentru crema puneti gelatina la hidrata conform instructiunilor de pe pachet. Puteti folosi un pachet de gelatina granule sau 1 pachet de gelatina foi.

Amestecati crema de branza cu zaharul pudra, apoi adaugati treptat smantana pt frisca si mixati la viteaza mare, pana se intareste crema si isi dubleaza volumul. La sfarsit adaugati esenta de vanilie si mai mixati putin. Crema de branza trebuie sa fie la temperatura camerei.

In loc de crema de branza puteti folosi aceiasi cantitate de mascarpone. Sau o combinatie jumate-jumate mascarpone si crema de branza.

Gelatina hidratata se pune 10 secunde la microunde pentru a se topi. Nu mai mult. Trebuie sa se topeasca, dar nu sa fiarba. In castronul cu gelatina se adauga intai o lingura de crema si se amesteca pentru a-i reduce traptat temperatura. Apoi se mai incorporeaza inca o lingura de crema. Cand ajunge la temeperatura camerei se incorporeaza toata gelatina in crema de branza amestecand bine cu o spatula pentru omogenizare.

Daca este diferenta de temperatura intre gelatina si crema, gelatine se va coagula si va forma niste "fire" total dizgratioase.

Spalati si curatatei de frunze capsunele. Alegeti cateva de aceiasi inaltime, taiati-le pe din doua si asezati-le in tava, pe blat, de jur-imprejur, cu sectiunea taiata spre exterior. Turnati apoi crema in interiorul  capsunelor si impingeti usor cu spatula spre margini pentru a umple bine spatiile dintre capsuni.

Nu alegeti capsuni foarte mari pentru ca este bine ca stratul de crema sa depaseasca putin varful capsunilor.

Puneti tortul la frigider sa se intareasca crema. Dupa minim o ora puteti pune deasupra jeleul de capsuni.

 

Restul capsunilor se paseaza in robot, se adauga zaharul si se pun la fiert pe foc mic. Intre timp jumatate de plic de gelatina se pune la hidratat in apa conform instructiunilor de pe pachet.

Fierbeti cateva minute jeleul, lasati-l sa se racoreasca putin si apoi incorporati gelatina. Se va topi de la caldura jeleului. Amestecati  bine sa se omogenizeze compozitia.

 

 

Cand jeleul incepe sa se traceasca puteti sa il turnati peste crema de branza si lasati din nou prajitura la frigider minim 4 ore.

Cheesecake cu afine


Este aceiasi reteta ca mai sus, doar ca in loc de zmeura am folosit afine. Evident nu mai este decorat cu fructe pe margine :). Afinele le-am facut "dulceata", adica le-am fiert cu zahar si putin amidon. Am obtinut un jeleu nu foarte tare, care curgea putin in momentul in care am taiat prajitura. O culoare fantastica si un gust abosolut delicios.