Crostata cu fructe


Crostata este un fel de combinatie intre tarta si placinta. Un desert absolut delicios, rapid si versatil. Puteti sa folositi o multitudine de combinatii de fructe. Reteta de aici este cu umplutura rubarba si capsuni si la sfarsit o crostata cu gutui si mere. Dar puteti inlocui fructele cu ce va place voua. Cred ca merge cam cu orice.

Blatul


INGREDIENTE:

 

300 gr faina

50 gr zahar

1 praf de sare

220 gr unt

60 ml apa foarte rece

 

Din cantitatile de mai sus puteti face 2 bucati de crostata de marimea unei farfurii aproximativ. Sau puteti face una foarte mare cu blat mai gros :))

Eu fac 2, una o folosesc pe loc si una o pun la congelator pentru alta data. Blatul se congeleaza foarte bine.

MOD DE PREPARARE:

 

Pentru aluat se pun in robotul de bucatarie faina, zaharul si sarea si se pulseaza de cateva ori sa se combine. Se adauga untul cubulete foarte rece si se pulseaza pana se obtine consistenta nisipului. Cu robotul mergand se adauga apa rece ca gheata si se pulseaza doar pana cand aluatul se strange intr-o mingie. Se scoate aluatul din robot, se framanta de cateva ori pe masa, se imparte in doua, se formeaza 2 discuri care se acopera cu folie de plastic si se baga la frigider minim 30 de minute. Puteti sa il pregatiti de seara pentru dimineata.

Umplutura


INGREDIENTE:

 

30 gr amidon

150 gr zahar

500 gr fructe taiate cubuelte 

1 ou pentru uns

 

Eu am 2 umpluturi preferate: primavara capsune + rubarba, in proportie de 300/200 gr si toamna mere + gutui, in aceiasi proportie 300/200 gr. 

Dar puteti sa folositi cam orice fructe. Eu abia astept vara sa incerc o varianta cu visine.

MOD DE PREPARARE:

 

Pentru umplutura, amidonul se amesteca cu 3 linguri de apa pana se dizolva. Intr-o oala cu fundul gros se pun pe foc fructele impreuna cu zaharul. Se fierb cateva minute pana cand zaharul se topeste si compozitia se leaga. Daca fructele au consistente diferite, puteti sa le puneti pe rand. Spre exemplu, rubarba o pun prima la fiert si adaug capsunele dupa cateva minute. La fel, intai gutuile si apoi merele.

Se adauga amidonul, se incorporeaza cu o lingura de lemn si se mai da in cateva clopote. Compozitia se va ingrosa destul de mult. Cand este gata, se lasa sa se raceasca putin inainte de a umple crostata.

Asamblare


Cuptorul se preincalzeste la 200 grade C.

Aluatul se intinde intr-un cerc si se pune pe o tava de cuptor acoperita cu hartie de copt. Fructele se pun in mijloc lasand de jur imprejur o margine care apoi se indoaie peste fructe. Aluatul se unge pe margine cu ou batut si se presara cu zahar. Se coace aproximativ 30 de minute si se serveste dupa ce se raceste.

Update: noiembrie 2020