Prajitura Szerbo - Greta Garbo


O reteta clasica, foarte cunoscuta la noi ca prajitura Greta Garbo. De fapt, reteta originala este ungureasca si se numeste prajitura Szerbo. Este diferita pentru ca foile sunt facute cu drojdie. Cu toate astea este o prajitura destul de usor de facut, pentru ca in afara de voi mai are doar nuca, gem si niste glazura de ciocolata. Si este frageda si foarte buna la gust.

INGREDIENTE:

 

FOI:

300 gr faina

7 gr drojdie (1 plic)

150 gr unt

100 gr zahar pudra

1 ou mare

115 gr smantana

coaja de lamaie

sare

 

UMPLUTURA:

300 gr gem caise 

                                                                                                                         250 gr nuca macinata

                                                                                                                         100 gr zahar

 

                                                                                                                         GLAZURA:

                                                                                                                         150 gr ciocolata 

                                                                                                                         2 lg lapte

                                                                                                                         2 lg ulei

MOD DE PREPARARE:

 

Evident mai intai trebuie sa faceti foile :)

Ca orice aluat cu faina si grasime, eu il fac in robotul de bucatarie. Este cea mai simpla metoda. Puneti in robot faina, drojdia, zaharul, sarea si coaja de lamaie. Pulsati de cateva ori sa se amestece. Apoi adaugatu untul rece taiat cubulete si pulsati pana obtineti o textura ca nisipul ud. Adaugati oul si smantana si mixati din nou. Aluatul va incepe sa se stranga. Formati o bila din aluat si puneti-l intr-un castron la dospit, acoperit cu o folie de plastic. Lasati-l la dospit cam o ora. Nu va creste foarte mult in volum, doar un pic.

 

Intre timp, puteti sa pregatiti umplutura. Puneti nucile impreuna cu zaharul in chopper sau robot de bucatarie si mixati pana otineti o textura mai fina sau mai grosiera, dupa cum preferati, Mie imi place sa le toc mai fin. Amestecati cu gemul si gata.

 

Urmeaza sa intindeti foile. Sincer nu prea inteleg cum faceau asta inainte sa existe hartie de copt :). Metoda mea, care mi se pare destul de usoara, este cam asa:

Impartiti aluatul in 4 parti egale. Pregatiti o tava cu margine detasabila in are veti monta prajitura. Si pregatiti 4 coli de hartie de copt de dimensiunea tavii. Intindeti prima bucata de aluat direct pe o hartie de copt pana la dimensiunea tavii. Cu marginea detasabila a tavii decupati fix pe dimensiune. Faceti acelasi lucru cu cele 4 bucati de aluat. O sa aveti 4 foi perfect taiate pe dimensiune.

Prima foaie puteti sa o puneti cu hartia direct in tava si sa puneti marginea tavii la loc. Intindeti pe foaie o treime din compozitia de gem si nuca. Luati a doua foaie, o puneti pe prajitura cu hartia de copt in sus, o pozitionati bine in tava si dezlipiti usor hartia de copt de pe aluat. Puneti inca o treime din gem, apoi inca o foaie, ultima parte de gem si deasupra ultima foaie.

Apasati bine cu mana si coaceti prajitura la 180 gr C timp de 25 de minute. 

 

Dupa ce s-a racit complet prajitura, eventual a doua zi, faceti o glajura de ciocolata din ingredientele de mai sus pe care o intindeti peste prajitura, o lasati sa se intareasca si apoi puteti sa taiati prajitura. Se pastreaza la temperatura camerei.