Semifreddo cu cafea


Semifreddo este o combinatie inter mousse si inghetata. Este un fel de mousse inghetat :). Mult mai usor si delicat decat o inghetata obisnuita. Perfect pentru zilele de vara!

INGREDIENTE:

 

500 ml smantana pentru frisca

250 gr mascarpone

100 gr zahar

2 lingurite ness

1 cana cafea

lichior (optional)

piscoturi

ciocolata pentru decor

nucj caramelizate 

dropsuri de ciocolata

 

 

MOD DE PREPARARE:

 

Pentru inceput frisca se bate cu zaharul pana se intareste. Nu trebuie sa fie foarte tare. Se adauga mascarpone si se mixeaza pana se incorporeaza. Ness-ul se dizolva in cana de cafea, se adauga si alcoolul (puteti folosi wisky, rom, cognac etc sau puteti sa omiteti acest ingredient) si esenta de vanilie. Cateva linguri din cafeaua aromatizata se adauga in frisca cu mascarpone pentru a o aromatiza. Nu foarte mult, ca sa nu se taie crema. Si aveti grija cafeaua sa fie rece cand o incorporati in frisca. Si asta este crema pentru semifreddo.

Ca forma, cea mai buna este o forma de silicon care se va scoate foarte usor Dar puteti folosi si o tava de chec sau alt recipient tapetat cu hartie de copt sau folie alimentara de plastic.

Se pune jumatate din crema in forma, apoi se presara dropsurile de ciocolata si nucile caramelizate macinate. Ambele sunt optionale. Puteti sa le omiteti sau sa folisiti orice altceva va place. Apoi se toarna si restul de crema. Eu am facut chiar 3 straturi aici de crema.

Pentru a inchide semifreddo, folositi restul de cafea ca sa inmuiati piscoturile si puneti-le deasupra cremei. Acoperiti strans cu folie alimentara si dati la congelator cateva ore, pana se intareste.

Cand sunteti gata sa serviti scoateti semifreddo din congelator, scoateti din forma si ornati cu ciocolata topita si nuci, sa frisca, sau ce doriti. Lasati afara cateva minute inainte de a servi.

 

Daca vreti sa faceti nuci caramelizate (eu le zic kranz, ca e mai scurt :) este foarte usor.

Puneti zaharul pe foc mediu intr-o cratita si fiti cu ochii pe el pana se topeste si se caramelizeaza. Opriti focul, adaugati nucile, amestecati-le bine ca se se acopere uniform de caramel si rasturnati torul pe hartie de copt.

Dupa ce se raceste zdrobiti-le in robotul de bucatarie si gata!