Castele transilvanene


Sunt sute de castele in Transilvania, despre care noi stim foarte putin, unele in stare buna, altele in ruina, aflate in proprietate privata sau publica, dar fiecare este o lectie de istorie si fiecare are cate o poveste fascinanta. Asa ca am profitat de un weekend in Mures si am inceput sa le exploram. Acum ca stiu ca sunt acolo si ca se poate ajunge la ele, sigur o sa mai vizitam si altele.

Si daca vreti sa porniti in explorare, exista un site care inventariaza toate castelele din Transilvania   https://www.castelintransilvania.ro/

Castelul Kemeny din Brancovenesti


Acesta a fost primul castel vizitat de noi. Comuna Brancovenesti este putin mai sus de Targu Mures, langa Reghin. Castelul nu este chiar la sosea dar este usor accesibil. Castelul se viziteaza, are taxa de intrare pentru castel si pentru parc si puteti sa contactati proprietarul pe Facebook ca sa verificati ca este deschis. Mie mi-a raspuns imediat, ceea ce chiar am apreciat.

Castelul este imens, ca o cetate fortificata, si turul castelului este facut chiar de urmasul mostenitor al familiei Kemeny care a avut castelul de vreo 300 de ani. 

Mi-a placut ca explicatiile au fost foarte personale, se simtea in fiecare explicatie pasiunea pentru acest loc. A fost si o mica lectie de istorie, plus o poveste fascinanta, de roman parca, a unei familii nobile maghiare. Dintre toate castelele vizitate aici s-a simtit amprenta personala si implicarea povestitorului care ne-a spus istoria bunicului sau, Evident ca opiniile despre apartanenta Transilvaniei, istoria recenta a Ungariei, maghiari si romani sunt diferite ale noastre fata de cele ale etnicilor maghiari de acolo, dar asta nu strica cu nimic povestea. Am stat aproape 3 ore acolo si nu stiu cand au trecut.

Din pacate castelul este renovat partial, mai sunt multe de facut, mai ales ca in perioada comunista a avut ghinionul de a fi transformat in spital de nebuni si tot ce putea fi distrus a fost distrus. Dar clar merita sa va opriti si sa ii ascultati povestea!

Castelul Teleki din Gornesti


La doar vreo 15 km de Targu Mures, in Gornesti, o sa gasiti un alt castel superb, in stare destul de buna. Castelul familiei Teleki. Si acesta a fost retrocedat familiei, dar se poate vizita, cel putin vara, in weekend. Vizitele sunt la ore fixe si trebuie sa va anuntati prezenta cu o zi inainte macar. Noi i-am contactat pe Facebook si ne-au raspuns. Sunt si niste numere de telefon la care pot fi contactati. La fel, exista o taxa de vizitare de 20 RON/adult si vizita dureaza cam o ora.

Castelul este mai modern, intr-o stare mai buna, cu un aer romantic si cu o gradina imensa in stil englezesc absolut superba. De altfel si gazduieste tot felul de evenimente. Plus ca a avut norocul ca in perioada comunista aici au functionat un preventoriu pentru copii si distrugerile au fost mai mici.

Turul se face tot cu ghid care va va plimba prin castel si va va spune povestea acestuia. Este o prezentare competenta si profesionista, dar ii lipseste nota personala de la Castelul Kemeny. Intai vizitati castelul apoi puteti sa va duceti sa va plimbati singuri prin gradina. Unde o sa gasiti si un copac dec ginko biloba vechi de peste 200 de ani!

Castelul Rhedey din Sangeorgiu de Padure


Acesta a fost cea mai mare surpriza. Am gasit un castel super modernizat cu o expozitie comemorativa incredibila. Este un castel mai nou, se vede din exterior acest lucru si intr-o stare mult mai buna. Este proprietatea comunei Sangeorgiu de Padure, si se viziteaza la ore fixe, contra unei taxe. 

Castelul a apartinut contesei Claudia Rhedey care, surpriza, este stra-strabunica actualei Regine a Angliei. Da, da, nu e gluma :).

Si pentru ca oamenii de aici chiar s-au ocupat de castel, anul trecut au folosit fonduri europene si au transformat etajul intr-o expozitie comemorativa a Claudiei Rhedey. Totul a fost renovat ca sa arate ca in vremurile de glorie, peretii imbracati in matase se deschid si ascund tot felul de ecrane si vitrine, tablourile vorbesc si spun povestea castelului si a proprietarilor sai. Incredibil. Un castel "modernizat" care insa te poarta in trecut.

Acum gradinile nu se viziteaza, dar au primit fonduri europene si pentru acestea si se afla in lucru. Probabil anul viitor se vor putea vizita si acelea si eu abia astept sa revin aici. Pana ca si copiii au fost mai putin plictisiti decat de obicei:).

Castelul Kalnoky din Miclosoara


Situat mult mai aproape de Brasov, la vreo 30 de km distanta, Miclosoara este mult mai usor accesibila pentru bucuresteni. Acesta este castelul de vanatoare al familiei Kalnoky, aflat in proprietatea statului dar concesionat Fundatiei Kalnoky. Castelul a fost renovat si inauntru a fost amenajat ca un mic muzeu al epocii respective. Se viziteaza contra cost, cu programare in general pentru ca numarul vizitatoriloe/serie este limitat.

Pe langa castel, si domeniul in sine, care nu este foarte mare, este bine intretinut. Este un loc frumos pentru o mica lectie de istorie transilvaneana si pentru o plimbare placuta in curtea domeniului. 

Domeniul este folosit si pentru evenimente, inclusiv la subsol, in pivnita are amenajat un restaurant folosit pentru evenimente.

Si dupa plimbare merge ceva de manre :). Vis a vis de castel este un mic restaurant (e mult spus restaurant), Stone Pub, de unde de altfel trebuie sa luati si biletele pentru castel. 

Este o cladire rustica, din piatra, cu o curte frumos amenajata. Mancarea e forte limitata ca meniu, dar e ok iar atmosfera este foarte placuta. Si placinta este superba. 

Castelul Daniel din Varghis


Un alt castel care merita o vizita, este castelul Daniel din Varghis. Acesta este mai aproape de Brasov, un pic mai sus de Baraolt. exista si un castel Daniel in Talisoara, aproape de Varghis, dar acela a fost transformat in hotel si resturant, nu se viziteaza ca obiectiv turistic. Dar daca sunteti in zona si gasiti deschis, faceti o oprire la castelul din Varghis. Noi ne-am oprit in drum spre Cheile Varghisului. Se viziteaza si interiorul, cu ghid si curtea castelului.