Paine cu malai


Painea cu malai este o paine densa, cu atat mai densa cu cat proportia de malai fata de faina este mai mare, care se intareste destul de repede, dar care este delicioasa atunci cand este proaspata. De asemenea este o paine care nu creste foarte tare. Daca doriti o paine cu malai pufoasa trebuie sa aiba o cantitate mult mai mica de malai raportata la faina alba.

INGREDIENTE:

 

250 gr faina

320 gr malai

10 gr drojdie (proaspata sau uscata)

30 ml ulei

300 ml apa calduta

1 lingura de zahar

sare

 

MOD DE PREPARARE:

 

Fiind o paine cu drojdie, primul pas este sa se hidrateze aceasta. Se pune  bolul de la mixer apa calduta, drojdia sfaramata si o lingura de zahar si se lasa 15 minute sa se activeze drojdia. Separat se amesteca faina cu malaiul. 

Dupa ce drojdia se activeaza, se adauga faina peste si se mixeaza cu carligul de paine. Se adauga si sare si uleiul si se mixeaza pana se formeaza o bila de aluat. Aluatul va fi destul de tare si nu va fi elastic, ca la o paine normala.

Se lasa bila de aluat in vasul acoperit cu o folie de plastic, timp de o ora, intr-un loc caldut. Eventual in cuptorul un pic incalzit. Dupa o ora va creste, dar nu foarte mult, din cauza cantitatii mari de malai.

Dupa o ora se rastoarna din vas, se framanta putin, i se da forma de paine si se pune intr-un baneton la crescut inca o jumatate de ora. 

Se coace in cuptorul preincalzit la 220 gr C timp de 40 de minute.