Prajitura cu aluat razuit (crumble cake)


Asta este o reteta super simpla pentru o prajitura absolut delicioasa! Putine ingrediente, usor de facut, gata imediat. Si poti folosi tot felul de fructe, in functie de sezon, sau iarna poti chiar sa inlocuiesti fructele cu un borcan cu gem.

Nu este chiar o tarta, o faci in tava si o tai in cuburi, dar mi se pare ca se aseamana cu o tarta.

 

In pozele de mai jos sunt 2 prajituri: una cu mure si una cu prune. Merge cam cu orice fructe de padure, cu prune, cu visine, cu caise etc. Sa fie putin zemoase

 

INGREDIENTE:

ALUAT: 400 gr faina

              200 gr unt

              200 gr zahar

              1/2 plic praf de copt

              1 praf sare

              1 ou / 2 oua

UMPLUTURA: 500 gr fructe

                           1 lingura amidon

                           2 linguri zahar

 

                           zeama de la o lamaie

MOD DE PREPARARE:

 

Asta este unul din motivele pentru care imi place prajitura asta. Este super simplu de facut.

In robotul de bucatarie se pun faina, zaharul, sarea, praful de copt si untul rece taiat cubulete. Se pulseaza pana se obtine textura unui nisip fin. Apoi se pune oul si se mai pulseaza de cateva ori pana se omogenizeaza compozitia si incepe sa se adune sub forma de bulgari. Daca folositi 1 ou se formeaza bulgarasi mai mici si aluatul are o granulatie mai fina (varianta cu mure de aici). Daca folositi 2 oua se strange aluatul mai mult in froma de bila, este mai compact (varianta cu prune).

O tava, de preferat cu margine detasabila, se tapeteaza cu hartie de copt. Se poate unge si doar cu ulei, dar mie imi place hartia de copt. Iti face viata mult mai usoara. Cam 2 treimi din aluat de pun in tava si se intind si se niveleaza cu mana, ca sa acopere tot fundul tavii in mod egal,

Fructele (intregi, daca sunt mai mici, sau taiate cubulete/feliute, daca sunt mai mari) se amesteca cu amidonul, zaharul si zeama de lamaie. In poza de mai sus lamaia nu era prezenta :)). 

Fructele se rastoarna peste baza prajiturii si deasupra se presara sau se rade aluatul ramas (de unde si numele prajiturii). In varianta cu 1 ou, se presara, in varianta cu 2 oua se sfaramiteaza bucati de aluat deasupra fructelor sau aluatul de invelete in folie alimentara, se lasa 30 de minute la congelator si apoi se rade peste fructe, pe razatoarea mare.

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 30 de minute.

Se taie cand se raceste. Daca rezistati pana atunci!

 

Varianta cu prune are deasupra aluatului si niste nuca zdrobita si scortisoara.