Poale-n-brau


Poale-n-brau, sau branzoaice, sunt o combinatie delicioasa intre cozonac si pasca :) Eu asa le vad. Aluat pufos de cozonac umplut cu branza dulce si stafide. Pentru aluat gasiti tot atat de multe retete cate gasiti si de cozonac. Sfatul meu este sa folositi reteta voastra preferata de cozonac, nu are sens sa mai retineti una in plus. 

Denumirea lor vine de la obiceiul femeilor de la tara care atunci cand se apucau de copt isi suflecau manecile si prindeau poalele fustei de sortul de la brau. De aici forma clasica impaturita. Dar despre forma lor vorbim mai tarziu.

INGREDIENTE:

 

500 gr coca de cozonac

500 gr branza de vaci

stafide 

75 gr zahar

2 galbenusuri

esenta de vanilie

coaja de lamaie

2 linguri gris (optional)

MOD DE PREPARARE:

 

Despre coca nu mai reiau povestea aici. Duceti-va la reteta mea de cozonac si aia este reteta pe care sa o folosit. Pentru 500 gr de aluat porniti cu 250 gr de faina si ajustati corespunzator ingredientele din reteta de cozonac.

Evident puteti sa dublati reteta, dar da stiti ca si din 500 gr de coco va ies destul de multe branzoaice.

Pentru umplutura trebuie doar sa amestecati branza de vaci cu zaharul si galbenusurile si sa mixati bine pana cand compozitia nu mai are cocoloase. Apoi adaugati esente de vanilie, coaja de lamaie si eventual 1-2 linguri de gris daca vi se pare ca aveti o compozitie foarte umeda (depinde mult de branza de vaci folosita).

Acum trebuie sa formati si sa umpleti branzoaicele. Le puteti da 2 forme: cea clasica de patrat impaturit si cea mai putin clasica de floare.

Pentru forma clasica, de patrat cu colturile impaturite, intai terbuie sa intindeti bine coca de cozonac cat sa obtineti un patrat (aprocimativ). Dupa ce este bine intinsa, taiati si marginile pentru a avea un patrat cu margini drepte. Apoi , cu un cutit, taiati patratul mare in patrate mai mari sau mai mici in functie de dimensiunea pe care doriti sa o obtineti pentru branzoaice.

In mijlocul fiecarui patrat de aluat puneti o lingurita/lingura de compozitie. Nu foarte multa pentru ca se vor desface la copt. Doua colturi opuse se prind impreuna apoi celelalte 2 colturi. Va arata ca o scrisoare. Daca aveti rabdare (eu nu am) puteti sa lipiti colturile intre ele cu putin ou batut, pentru a avea mai multe sanse sa nu se deschida la copt.

A dpua varianta este mai putin traditionala si se obtin branzoaice in forma de boboc de floare. Eu o prefer pe aceasta pentru ca ma atrage mai mult din punct de vedere estetic si mai ales pentru ca acestea au mai multa branza inauntru. 

Pentru "flori" intai impartiti toata coca in portii mici carora le dati forma de biluta. Si le pastrati acoperite cu folie de plastic pana le folisiti pentru a nu se usca. Fiecare biluta se intinde in forma de cerc, apoi se cresteaza pe colturi. Se pune branza in mijloc si apoi fiecare triunghi de coca se aduce, pe rand, peste compozitie. La fel, daca aveti rabdarem ultinul triunghi ar trebui lipit cu ou de celelalte pentru a nu se desface la copt.

Indiferent de ce forma le dati, trebuie sa le ungeti la final cu ou batut cu putin lapte si sa le dati la cuptorul preincalzit la 180 gr C, timp de aproximativ 20 de minute.