Tiramisu


Italia in farfurie! Daca spui Italia, spui tiramisu. Este un desert divin, daca stii sa il faci. La noi majoritatea retelor, chiar si in cofetarii, se fac cu frisca. Acela nu este tiramisu adevarat, din punctul meu de vedere. Tiramisu adevarat se face cu bezea, nu cu frisca. Este ceva mai laborios ca mod de preparare, dar diferenta este imensa. Daca il faceti in tava, si vreti sa il puteti taia si sa isi pastreze forma, obligatoriu trebuie sa puneti gelatina. Daca serviti in cupe, nu este necesara.

INGREDIENTE: 

 

1 ¼ pachete piscouturi

500 gr mascarpone

Bezea evetiana facuta 6 albusuri  si 250 gr zahar

6 galbenusuri

125 gr zahar

Cafea tare

Amaretto (sau alt lichior, sau Lacrima lui Ovidiu)

Esenta de migdale

optional  10 gr gelatina

 

 

 

MOD DE PREPARARE:

 

Intai se prepara bezeaua, eu prefer sa folosesc metoda elevetiana. Pentru bezeaua elevetiana se pun albusurile cu zaharul la bain-marie si se amesteca pana cand compozitia se incalzeste usor si zaharul se topeste. Pentru a va asigura ca nu aveti probleme cu oua crude, folositi un termometru digital si incalziti albusurile pana ajung la temperatura de 70 gr C. Se transfera in bolul de la mixer si se mixeaza pana se obtine o bezea tare.

Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se pun la bain marie pana cand compozitia se ingroasa. La fel, pentru siguranta, lasati pe foc pana ajunge compoitia la 70 gr C. Se ia de pe foc si se incorporeaza amaretto sau alt lichior si esenta de migdale. Mascarpone se mixeaza pana se uniformizeaza, apoi se adauga crema de galbenus racita si se mixeaza in continuare. 

In cazul in care folositi gelatina, aceasta se hidrateaza in apa foarte rece timp de 10 min, apoi se stoarce (daca este gelatina foaie) si se incalzeste la microunde (se incaldeste doar, nu se fierbe). Se adauga putina crema pentru a se omogeniza si apoi se amesteca in restul de crema.

Bezeaua elevetiana se incorporeaza si ea cu o lingura in crema de mascarpone..

Intr-o tava adanca, sau un vas mai adang, se aseaza un rand de piscoturi inmuiate in cafea, apoi jumatate din crema, inca un rand de piscoturi inmuiate in cafea si cealalta jumatate de crema

 

Se da la frigider minim 4 ore si se pudreaza cu cacao inainte de a se servi.

 

Se poate face si varianta pentru copii, fara alcool si cu lapte cu cacao in loc de cafea, sau varianta cu fructe de padure, cu sirop de fructe in loc de cafea, plus fructe adaugate peste crema. Sunt ok, dar nu sunt tiramisu in adevaratul sens al cuvantului