Palatul Brancovenesc de la Potlogi - o bucatica de istorie la 50 de km de Bucuresti


Daca vreti o destinatie pentru o plimbare scurta de weekend in afara Bucurestiului, luati in considerare si Potlogi. La aproximativ 50 de km de Bucuresti, pe drumul spre Pitesti, intre autostrada si drumul vechi, gasiti in satul Potlogi (de care nu auzisem niciodata pana acum) unul din palatele ridicate de Constantin Brancoveanu.

Daca Mogosoaia (resedinta de iarna) si Targoviste (resedinta de vara) sunt mai cunoscute, acest palat al familiei Brancoveanu, construit de acesta pentru fiul sau cel mare, este mult mai putin cunoscut.

Palatul a fost construit la jumatatea drumului intre Targoviste si Bucuresti, pentru ca pe vremea lui Brancoveanu acest drum de 100 de km dura 12 ore in caleasca si trebuia parcurs din doua bucati. Iar acest popas era la mijloc.

Drumul pana la palat este foarte bun iar acesta a fost renovat in urma cu cativa ani cu fonduri europene.

In interior palatul arata superb, nu mai exista piese originale dar este foarte frumos renovat si decorat. Se face tur cu ghid si palatul, plus explicatiile ghidului te poarta inapoi in timp. Este mai mic si mai modest decat Mogosoaia, dar are ceva deosebit. 

Detaliile de decor ale peretilor din interior sunt absolut fantastice. Iar terasa acoperita care da spre gradina, asa cum are si palatul din Mogosoaia sau palatul Cantacuzino din Busteni, este absolut superba.

Turul ghidat cuprinde si "cuhnia", adica bucataria palatului, o cladire impresionanta, un mic muzeu cu trasuri si alte obiecte de epoca, precum si pivnita palatului. 

Dupa ce terminati turul puteti sa ramaneti pe domeniu sa va plimbati, gradinile sunt destul de mari, exista si un mic rau in spatele domeniului. De asemenea sunt amenajate si niste foisoare pe domeniu unde puteti sa mai petreceti putin timp admirand castelul.

Si nu plecati fata sa vizitati biserica ridicata de Brancoveanu, care se afla langa domeniu.

Mai multe informatii despre palat gasiti aici http://www.muzee-dambovitene.ro/index.php/ansamblul-brancovenesc-de-la-potlogi