Langosi


De care ori ajungem in Covasna sau Harghita trebuie sa mancam un langos. Este casa lui si nicaieri nu  este ma bun ca acolo. Sincer este o criza de bila in devenire, dar un langos fierbinte cu mult usturoi si multa smantana de face super fericit! Cel putin pe moment! 

Si daca vreti sa aduceti Harghita si acasa, puteti sa incercati si voi sa faceti. Este un fel de gogoasa prajita, destul de usor de facut, necesita doar putina atentie cu uleiul fierbinte.

INGREDIENTE:

 

500 gr faina

350 ml lichid (lapte, apa, sau ambele)

10 gr drojdie

sare

1 lingurita zahar

25 ml ulei

MOD DE PREPARARE:

 

Langosul este o gogoasa prajita, facuta cu drojdie. Ca lichid se foloste apa, lapte sau o combinatie intre cele 2. Eu prefer sa folosesc jumate-jumate.

Primul lucru, se pune drojdia impreuna cu zaharul in laptele caldut. Laptele nu trebuie sa fie fierbinte, doar caldut, ca sa activeze drojdia. Se lasa 5 minute sa se activeze, timp in care se amesteca faina cu sarea. 

Amestecul de lapte cu drojdie se toarna peste faina si se amesteca cu ajutorul unei linguri si apoi cu mana. Nu este nevoie de mixer. Se framanta putin cu mana, se face o bila de aluat si se pune intr-un castron uns cu ulei la dospit. Nu trebuie lasat foarte mult, pentru ca nu trebuie sa isi dubleze chiar volumul. Ceea ce face langosul sa creasca nu este in primul rand drojdia ci contactul aluatului cu uleiul foarte fierbinte.

Dupa ce dospeste aluatul se scoate in castron pe masa data cu ulei, se imparte in 6 bucati si se acoepra cu o folie de plastic sa nu se usuce. Intre timp se pune uleiul la incins. Este nevoie ca uleiul sa ajunga undeva la 220-240 gr, clar peste 200. Pentru aceasta este de preferat sa folositi un termomentru. De asemenea este important ca uleiul sa fie mult si sa se foloseasca o tigaie inalta. Este important ca langosul sa pluteasca un ulei, sa nu atinga fundul tigaii.

Cu mainile bine unse cu ulei, se aplatizeaza fiecare bila de aluat. Este usor de facut cu mana, nu este nevoie sa fie intins cu facaletul. Trebuie sa corelati dimensiunea langosului cu cea a cratitei cu ulei.

Se pune langosul in uleiul fierbinte, se lasa 1 minut la prajit, apoi se intoarce pe cealalta parte si se mai prajeste un minut. Se scoate din tigaie si eu prefer sa ii pun la scurs intre servetele de hartie pentru a indeparta excesul de ulei. Se procedeaza la fel cu toti langosii.

Si acum fiecare il serveste cum vrea :). Varianta "clasica" este mujdei de usturoi, branza telemea rasa si smantana. Dar si cascavalul ras este o optiune populara. Fiecare cum doreste. Exista si persoane care prefera langosi cu nutella, dar eu personal nu agreez combinatia.