Chec cu cafea si curmale


Checurile sunt printre prajiturile preferate la noi in familie. Mai ales retetele tipic americane de "coffee cake" sau "...bread". Sunt mai moi si mai dense decat checul nostru clasic. Mie imi plac pentru ca se fac foarte simplu. Majoritatea in 1-2 castroane fara sa ai neaparat nevoie de vreun echipament special. Si toti le apreciaza, inclusiv copiii. O astfel de prajitura nu apuca, in general, a doua zi.

INGREDIENTE:

 

210 gr faina

135 gr zahar brun

 100 gr zahar tos

125 gr unt

1 ou

200 gr curmale

200 ml cafea

20 gr cacao

100 gr nuca 

1/4 plic amoniac 

scortisoara

esenta de vanilie

sare

MOD DE PREPARARE:

 

Este o lista mai lunga de ingrediente, dar tot este usor de preparat.

In primul rand sa vorbim despre curmale. Evident fara samburi :)). De preferat ar fi sa aveti curmale proaspete. Sunt cele mai bune si nu se compara cu cele uscate. Daca nu aveti, puteti sa folositi curmale ambalate, dar cel mai probabil va trebui sa le hidratati. Si cele de foarte buna calitate sunt mai uscate. Ca sa pastrez tema prajiturii, eu le hidratez tot in cafea fierbinte, cam jumatate de ora, apoi le scurg. Dar puteti sa folositi si apa fierbinte.

Intai puneti toate ingredientele uscate intr-un castron: faina, cacao, scortisoara, amoniac si are. Amestecati-le cu un tel.

In bolul de la mixer, puneti untul si cele 2 feluri de zahr. Mixati pana se combina foarte bine. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Cand obtineti un fel de crema, adaugati cele 2 oua, pe rand, mixand dupa fiecare pana se omogenizeaza bine. Incorporati apoi esenta de vanilie.

Cu mixerul la viteaza mica incorporati jumatate din amestecul de faina, mixati, apoi jumatate din cafea, apoi restul de faina si restul de cafea. Mixati doar cat este nevoie sa se omogenizeze compozitia. Lasati la urma lichidul pentru a ajust consistenta. Daca nu e nevoie nu turnati toata cafeaua sau mai adaugati cateva linguri de apa sau lapte.

La final incorporati, cu ajutorul unei spatule, curmalele taiate bucatele si nucile. Daca folosti nuci romanesti, puteti sa le prajiti un pic inainte, intr-o tigaie uscata si apoi sa le tocati grosier. 

Tapetati cu hartie de copt si ungeti cu ulei o forma de chec. Puteti sa faceti un chec mai maricel sau doua mai mici. 

Coaceti prajitura la 180 gr C, timp de aproximativ o ora. Dupa 50 de minute verificati daca este facut si daca mai trebuie lasat sau nu in cuptor.

Lasati checul sa se raceasca cateva minute in tava, apoi il scoateti pe un gratar si il lasati sa se raceasca complet.

Glazura

Checul este bun asa cum este, fara nimic adaugat, dar daca vreti sa il transformati in ceva mai fancy, daca va place dulcele sau vreti sa impresionati musafirii, puteti sa ii adaugati o glazura de cafea.

INGREDIENTE:

 

1 lingurita de ness

2 linguri apa fierbinte

200 gr zahar pudra

50 gr unt topit

esenta de vanilie

30 gr nuci

 

MOD DE PREPARARE:

 

Intr-un castronel foarte mic dizolvati ness-ul in apa fierbinte. Puneti in bolul de la mixer toate ingredientele (mai putin nuca) si mihati bine pana obtineti o crema fina si zaharul se topeste. 5 minute minim ca sa se topeasca zaharul.

Puneti crema peste checul racit, cu un pos sau intinsa cu un cutit si presarati deasupra nuca tocata.