Cheesecake copt (clasic)


Desi prefer varianta la rece a acestei prajituri, nici de la un cheesecake copt nu pot spune ca ma dau inapoi :). Cheesecake-ul este o prajitura delicoasa in orice varianta si foarte versatila. Nu este o reteta greu de preparat, doar ca este putin migaloasa, mai mult organizatoric cu coptul pe baie de aburi.

Spuneam ca este o prajitura versatila. Aici este varainta clasica, golasa. Dar puteti sa ii puneti topping de ciocolata, de caramel, orice fel de gem de fructe, etc. 

INGREDIENTE:

 

BLAT: 180 gr biscuiti digestivi

             80 gr unt

             40 gr zahar

 

CREMA: 400 gr crema branza

                  100 gr samantana

                  100 gr smantana pt frisca

                  100 gr zahar

                   2 oua*

                   esenta de vanilie

 

* am omis ouale din poza :)

MOD DE PREPARARE:

 

Pentru blat se pun in robotul de bucatarie biscuitii si zaharul si de macina. Untul se topeste si se toarna peste praful de biscuiti. Se omogenizeaza bine cu o lingura.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu margine detasabila (pentru cantitatile de aici am folosit o tava mica, de aprox 20 cm diametru). Se toarna tot amestecul de biscuiti in tava si se niveleaza si se preseaza foarte bine. Eu folosesc un pahar cu fund mai gros, dar puteti folosi si o lingura. Blatul se coace in cuptorul preincalzit la 160 gr C timp de 10 minute.

Cat se coace blatul facem crema. Adica punem toate ingredientele in bolul de la mixer si le omogenizem bine cu paleta. Nu e mare filozofie :). Teoretic intai se mixeaza branza si smantana impreuna cu zaharul, apoi se incorporeaza ouale, unul cate unul, apoi se adauga esenta de vanilie. Practic daca te grabesti le pui pe toate in acelasi timp. Tot cam acolo ajungi. Important este ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei pentru a se omogeniza bine.

Scoateti tava cu blat din cuptor si lasati-o sa se raceasca un pic pentru ca trebuie sa ii imbracati fundul in folie de aluminiu. Ma rog, puteti sa faceti asta inainte sa puneti blatul in tava :). Cheesecake-ul se coace mai frumos si ramane mai aspectuos daca il coacem intr-o tava umpluta cu apa. Pentru asta imbracam bine fundul tavii de tort in mai multe straturi de folie de aluminiu, ca sa ne asiguram ca nu intra apa in tava. Apoi, cand suntem gata de copt si cuptorul este la 160 gr C, punem apa fierbine in tava mai adanca a cuptorului si in apa tava de tort. Apa sa ii ajunga cam pana la jumatate.

Deci, turnam compozitia de branza peste blat, scuturam tava sa se niveleze compozitia si punem tava in apa fierbinte, in cuptorul preincalzit la 160 gr C timp de aproximativ o ora. Dupa o ora oprim cuptorul si lasam cheesecake-ul acolo, cu usa cuptorului intredeschisa sa se raceasca incet, timp de inca vreo ora. Asa o sa obtineti un cheesecake frumos, fara crapaturi deasupra.

Apoi se lasa sa se raceasca in frigider minim 4 ore, de preferat peste noapte.

Varianta cu ciocolata

La fel de delicios este un cheesecake cu ciocolata. Reteta este similara, cu cateva mici diferente.

La blat inlocuim biscuitii digestivi cu aceiasi cantitate de biscuiti Oreo. Dar pentru ca acestia au si crema, punem doar 40 de gr de unt si nu mai adaugam zahar.

In crema de branza adaugam si 100-150 gr de ciocolata topita la final si omogenizam bine.

Ca sa fie super ciocolatos, a doua zi i-am pus acestuia deasupra si o glazura de ciocolata