Paine dulce cu maia si fructe uscate


Aceasta este o paine dulce, cu fructe, perfecta pentru o gustare sau pentru micul dejun. Este excelenta prajita cu unt deasupra :). La fel, este foarte buna cu gem, sau doar asa goala, langa o cana cu ceai sau cafea, dupa preferinte.

INGREDIENTE:

 

550-650 gr faina

300 gr maia

50 gr zahar brun

scortisoara

nucsoara

5 gr sare

100 gr stafide/fructe uscate

250 ml lapte

150 ml apa

60 gr unt moale

2 linguri de lapte pentru uns

MOD DE PREPARARE:

 

Desi lista de ingrediente este luuuuunga, nu este o reteta greu de executat. Nu presupune foarte multe etape , ci doar sa amesteci ingredientele si sa lasi painea sa creasca.

Toate ingredientele din reteta, in afara de unt, se amesteca impreuna intr-un vas. Eu pun intai apa si laptele, apoi maiaua crescuta, le amestec si pun deasupra restul ingredintelor. Le poti amesteca la inceput cu o spatula, apoi cu mana. La final adaugi untul moale in bucatele mici si framanti usor cu mana in castron pana se incorporeaza. Va fi un aluat moale si lipicios si oaresicum scarbos care se lipeste de maini :))))

Mutati aluatul intr-un castron curat si il lasti la crescut, acoperit, timp de 3 ore. La fiecare jumatate de ora impaturiti aluatul din exterior spre interior.

Dupa cele 3 ore se rastoarna aluatul pe masa de lucru si se imparte in 2, pentru 2 paini mai mici. Eu am folosit 2 tavi de chec tapetate cu hatie de copt pentru cele 2 paini.

Fiecare jumatate de aluat se intinde cu mana sub forma unui dreotungi si se impatureste in 3, pe lung, ca un sul care se pun in tava. Aluatul este moale si lipicios si face mare mizeri. Sa ungeti masa si mainile cu ulei inainte sa il intindeti .

Se acopera tava cu folie de plastic si se mai lasa la dospit inca 1-2 ore. La final se unge cu putin lapte si se coace timp de aproximativ 35 de minute in cuptorul preincalzit la 200 grade C.

Se taie dupa ce se raceste complet. Mie imi place sa o tai felii si sa o congelez asa feliata. Si cand vreu scot 2-3 felii si le pun asa congelate direct in prajitor.