O zi pe Drumul Vinului....Conacul Bellu, Muzeul Crama 1777,  Manastirile Varbila si Jercalai


Octombrie este luna perfecta pentru o plimbare, mai scurta sau mai lunga, in regiunile viticole. Si pentruu vin, dar si pentru peisajele absolut minunate si micile surpricze "turistice" pe care poti sa le gasesti. "Drumu vinului" este un segment mai vechi dintr-un drum al vinului folosit de romani, care strabatea Europa. Se refera cumva la toata regiunea viticola din Prahova si Buzau si ca turist, iti oferta o multime de locuri minunate de vizitat.

Bineinteles crame pentru cine doreste, dar si alte obiective.

Poti sa faci o iesire de o zi din Bucuresti sau poti sa stai un weekend sau mai mult in zona. Toata zona este absolut superba si este destul de aproape de Bucuresti.

Cramele in sine inca nu le-am vizitat, dar am vazut alte locuri frumoase.

Conacul si Foisorul Bellu


Conacul si foisorul sunt pe acelasi domeniu, construite de Alexandru Bellu, dar administrativ sunt 2 muzee separate, asa ca trebuie sa le vizitezi separat, cu bilete separate etc. Ambele apartin de muzeele din Prahova, la ambele intrarea este 8 lei si nu ai voie sa faci poze in interior.

 

Domeniul este in Urlati, usor de gasit, are chiar si o parcare in interior.

Primul la care ajungi este Foisorul, care era poarta de intrare in domeniu. Nu a fost efectiv locuit, dar acum este renovat si gazduieste la fiecare etaj exponate de mobilier, fotografii facute de Alexandru Bellu, cateva costume populare traditionale etc. Si peisajul de la ultimul etaj este incredibil. 

Aici am vazut un aparat foto Kodok de la 1900. Da, Kodak e de pe vremea aia :)

Nu dureaza mult vizita, dar nici nu iti pare rau ca ai intrat.

Dupa Foisor, urcati pe aleea printre copaci pana la conac. Conacul este de fapt o casa secundara a domeniului. Conacul principal al lui Alexandru Bellu a fost distrus in totalitate. Dar canstructia ramasa este absolut superba, cu o veranda plina de flori, incedibil de frumoasa. Este foarte bine ingrijit si are o colectie de mobilier si obiecte de arta impresionanta.

Conacul a avut noroc, pentru ca a fost muzeu inclusiv in perioada comunista, asa ca nu a fost distrus. Inauntru o sa vedeti tot felul de obiecte de mobilier vechi dar si obiecte din Turcia sau chiar China si Japonia. Alexandru Bellu era un colectionar si, din fericire, multe din obiectele sale s-au pastrat si azi.

Muzeul Crama 1777


Aprope de Conacul Bellu, pe langa Valea Calugareasca, este si un mic muzeu al vinului, Muzeul Crama 1777. Tine tot de muzeele prahovene, este acelasi tarif de 8 luni si nu aveti voi sa faceti poze inauntru.

Este o casa taraneasca recosntruita, care aduce aminte de cramele din zona. Nu este mare dar este frumos de vizitat. Plus ca doamna muzeograf ne-a povestit o gramada de lucruri despre obiectele din muzeu si despre vin. 

Sunt expuse butoaie si utilaje originale pentru vin, dar si costume populare din zona si alte obiecte de arta. Merita o oprire aici daca sunteti in zona.

Manastirea Varbila


Cea mai placuta surpriza a zilei a fost Manastirea Varbila. La vreo 30 de km de Ploiesti se afla Manastirea Varbila, unde se spune ca    s-a rugat Mihai Viteazul la 1600 inainte de batalia de la Ploiesti.

Gasisem ceva pe Google, dar nu ma asteptam la mare lucru. Am fost insa surprinsi de ce am gasit. 

Nu mai este manastire, este doar biserica, dar are si un mic muzeu si un domn muzeograf (cred) care iti povesteste o multime de lucruri. Cred ca in jumatate de ora am invatat mai multa religie decat tot ce stiam pana acum. Si intr-un mod foarte placut!

Biserica inca pastreaza picturi originale de la 1500, este aboslut incredibil. Si pe langa biserica mai au si un mic muzeu cu obiecte foarte vechi.

Chiar a fost o surpriza placuta si recomand oricui o vizita aici. Este dechisa pana pe la 5, cu o pauza de masa la pranz, dar pe poarta este nr de tel al persoanei care se ocupa de vizitatori.

Manastirea Jercalai


La vreo 15 minute de Varbila, este Manastirea Jercalai. Biserica noua de aici este cunoscuta se pare pentru o icoana facatoare de minuni sau ceva de genul asta, de care oricum nu auzisem. Noi am venit pentru vin si pentru bisericuta de lemn din curte.

In curtea bisericii este o biserica mica din lemn, de la 1700. A fost construita in Mures, dar apoi a fost donata Reginei Maria si o vreme a stat pe domeniul de la Bran. A fost lasata insa in paragina si in anii 50 a fost mutata aici.

Si ca bonus, la Jercalai calugarii fac vin bisericesc foarte bun. De fapt au mai multe feluri de vin, dar vinul dulce bisericesc este nemaipomenit de bun

Manastirea Zamfira


Ce oaza de liniste! Ce loc frumos, atat de frumos! Pacat ca biserica este inchisa publicului fiind intr-o vesnica renovare care nu s-a mai terminat, dar curtea manastirii este un loc de pe alta lume. Este superba, mai ales cum am vazut-o noi primavara plina de flori! Si daca va uitati la fiecare casuta, nu va puteti opri din admirat.