Clatite japoneze Dorayaki


Aceasta este reteta preferata de clatite a Alexiei. Este prima reteta de orice pe care a invatat sa o faca singura si pe care o face in continuare in diminetile de weekend in care suntem acasa. A pornit de la cartea "Retete pentru micile gospodine", care este o alegere excelenta pentru un copil care vrea sa invete sa faca ceva simplu su gustos singur. Retea originala avea un pic mai mult zahar, dar noua ne plac mai putin dulci. De asemenea, ne place sa inclocuim mirea cu sirop de artar sau sirop de curmale.

INGREDIENTE:

200 gr faina

4 oua

1/3 praf de copt

50 gr zahar

50 ml lapte

1 lingura miere/sirop de artar

sare

esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE:

 

Cam ca toate clatiele, avem faina, oua, lapte si ceva dulce :)). Sunt genul de clatite americane, mai mici si groase, la care nu trebuie sa te chinui sa le faci subtiri, sa nu se rupa etc. Noi avem si o tigaie foarte mare si reusim sa facem cate 3-4 deodata, ca sa mearga treaba repede :)).

Intr-un castron punem ouale, zaharul si esenta de vanilie. Le mixam bine pana cand compozitia creste, devine spumoasa si se albeste. Punem apoi deaupra faina amestecata in prealabil cu praful de copt si sarea si amestecam cu o spatula. Amestecam doar cat sa se incorporeze faina, fara sa exageram, ca sa avem clatite pufoase.

La final incorporam mierea (sau ce indulcitor folosim) si adaugam putin lapte ca sa diluam un pic aluatul. Cam 50-100 ml, nu mai mult. Trebuie sa obtinem consistenta unei smantani mai groase.

Cam ca la toate clatitele, lasam aluatul in firgider 30 de minute, acoperit cu folie de plastic.

Dupa 30 de minute, incingem o tigaie, fara ulei, si turnam cu polonicul gramajoare de aluat. Le prajim la foc mic timp de aprox 2 minute pe fiecare parte. Si da, o tigaie antiaderenta este obligatorie :))

Daca vreti sa obtineti clatite egale si cat mai aspectuase, puteti sa folositi o tigaie speciala care are cateva "ochiuri" rotunde in care se fac clatite individuale