Provence


Cand spui Provence te gandesti la campuri nesfarsite de leventica! Asta a fost imaginea cu care am plecat de acasa, dar realitatea a fost cu totul alta. Sigur, am vazut si campuri de levantica, dar nu chiar asa de multe. In schimb am vazut munti, dealuri, paduri nesfarsite, vita de vie pe suprafete imense, sate pitoresti, chei, rauri si multe, multe altle. Zona rurala din Provence este o incantare!

Colorado Provencal


Primul obiectiv vizitat in Provance a fost unul neasteptat si total diferit - Colorado Provencal, in apropoere de Rustrel este un fel de zona desertica, cu roci rosii si galbene, unde in trecut erau exploatari miniere. Sunt tot felul de formatiuni ciudate care dau zonei un aspect lunar. Se intra cu masina pana la intrarea in canion, acolo este o parcare care costa 6 euro/zi, plus toalete, un restuarant si un magazinas. 

Zona este arie naturala protejata, ca urmare nu aveti voi sa iesiti de pe potecile marcate. Este un circuit marcat care se face. La un moment dat poate fi scurtat, poti sa alegi sa faci o bucla mare sau una mai mica. Varianta lunga ne0a luat spre 2 ore de mers lejer, e si de urcat putin, dar nu ceva de speriat. Tineti cont insa ca solul este praf rosu, nu va recomand sandale si nici cei mai buni adidasi pe care ii aveti, pentru ca ii veti face praf. De asemenea aveti grija a luati suficienta apa cu voi. 

Si bucurati-va de ceea ce este in jurul vostru. E un loc foarte interesant.

Fontaine-de-Vaucluse


Acesta este un mic orasel absolut incantator de unde izvoraste si raul Sorgue. Ca toate orasele din zona rurala din Franta, este mic, cu catecva strazi inghesuite, multe zone pietonale, asa ca trebuie sa lasati masina in parcarile de la intrarea in oras, sau in alte zone amenajate de parcare, unde evident se plateste stationarea. Farmecul este dat de raul Sorgue si de strazile de pe malul lui, pline de restuarante si magazine. 

O alta atractie a oraselului este casa-muzeu a lui Francois Petrarque si mai ales curtea din jurul acesteia, pe malul raului.

Din orasel este un drum amenajat pe malul apei pana la izvoarele Sorgului care iese din munte formand un mic lac pana la care poti sa cobori daca este un pic aventuros. 

Apa raului Sorgue este superba, cu niste culori absolut fantastice. De asemenea, tineti cont ca este o zona foarte populare pentru kayak, daca doriti sa va aventurati. In zona este plin de reclame la firme care organizeaza ture de kayak pe raul Sorgue.

Una peste alta, Fonataine-de-Vaucluse este un loc foarte placut de vizitat.

L'isle-sur-la-Sorgue


Urmatoarea oprire, tot pe raul Sorgue, un orasel un pic mai mare, L'isle-sur-la-Sorgue, al carui centru este ca o insula pe rau, pentru ca este inconjurat pe toate partile de bratele raului. La fel, chiar in afara centrului este o mare parcare marcata unde trebuie a va lasati masina.

"Insula" este in mare parte cona pietonala si este un orasel incantator, cu stradute superbe, incnjurat de canale, cu sute de magazine si terase. Unde te uiti este un colt mai frumos decat celalalt. Si neaparat sa stai la o terasa pe malul Sorgue-ului si sa admirati raul,

Gorges du Verdon


A doua zi am petrecut-o intr-un mod spectaculos un natura. Cheile Verdonului sunt unele dintre cele mai lungi chei din Europa, si sunt amsolut spectaculoase. Daca ajungeti in zona este pacat sa nu veniti aici. Partea spectaculoasa a drumului este intre Catellane si Moustiers Ste-Marie.

O sa fiti uimiti de peisaj si de rau in sine are are o culoare fantastica. Zona este perfecta pentru hike-uri, pentru kaiak si rafting etc. Sunt foarte multe campinguri in zona si in general este o locatie destul de aglomerata datorita tursilor.

Venind dinspre Castellane, nu ratati vederea de la iesirea din culoarul Samson. Aici se face la dreapta un drum micut din drumul principal pe care il urmati pana la capar unde este o parcare. Lasati masina acolo si faceti o excursie pe jos spre Tunnel du Baou, un tunel abandonat construit in munte cu scopul de a devia apa raului.

Dupa aceasta trebuie neaparat sa iesiti din drumul principal si sa faceti bucla Routes de Cretes. Acesta este de fapt drumul care merge pe marginea cheilor, sus la inaltime. Din loc in loc sunt parcari si puncte de belvedere, si sincer va recomand sa va opriti la toate. Peisajul este absolut fantastic si din fiecare punct de oprire este altul. Atentie ca desi pare putin, o sa dureze ceva sa faceti aceasta bucla si trebuie sa aveti cu voi apa si ceva de rontait pentru ca nu exista nimic de cumparat in zona.

Urmatoarea oprire obligatiorie este la Lac de Sainte-Croix, in lac imens pe cursul Verdonului, unde puteti petrece mai mult sau mai putin timp, in functie de cat aveti la dispozitie. Dar macar sa admirati privlistea de pe Pont du Galetas. 

O activitatea preferata de turisti aici este inchirierea de hidrobiciclete sau caiace de pe laja de langa pod pentru a urca pe cursul raului Verdon prin chei. Din pacate, cand am fost noi vatea vantul foarte tare si toate centrele de inchiriere erau inchise. Poate data viitoare. Si daca vreti, puteti sa faceti si o baie in lac, care este insa destul de rece. Apa este insa de un albastru inimaginabil.

Moustiers-Sainte-Marie


Un alt orasel absolut superb, cocotat pe o stanca, cu strazi mici pietonale, cu terase si magazine si multe, multe flori peste tot. Toate oraselele acestea parca sunt din povesti. Este o placere sa ratacesti pe stradute sau sa stai sa vezi ceva la umbra. in cazul meu un cidru pentru ca cidrul frantuzesc este cu totul altceva decat avem noi la supermaket. Dintre toate micile orasele pe care le-am vazut, acesta mi-a placut cel mai mult.

Valensole


Valensole este "capitala" campurilor de levantica. De aici sunt pozele acelea cu levantica cat vezi cu ochii pe care le asociaza toata lumea cu Provance. Noi am fost la inceputul lui iunie, asa ca din pacate nu am gasit acele campuri inflorite. Dupa 25 iunie este perioada de inflorire. Si la noi incepuse sa infloreasca, dar doar putin. Nu se vedea mov cat vezi cu ochii. Dar ceva-ceva am gasit.

Oraselul Valensole in sine nu ne-a spus mare lucru, dar ma gasit aici cel maio grozav magazin cu mezeluri traditionale, un "artisan boucher" - Le Petit Testard. Daca ajungeti in zona, trebuie sa va opriti aici, o sa vreti sa ramaneti in magazin. Il gasiti pe google si este chiar la marginea centrului vechi.

Aix-en-Provence


Acesta a fost singurul oras mai maricel pe care l-am vizitat. Si am observat imediat diferenta fata de micile orase din zilele anterioare. Diferenta in rau. Franta rurala si Franta marilor orase sunt 2 lumi total diferite. Prima este fascinanta si charmanta, a doua nu chiar asa. 

Revenind la Aix-en-Provence, noi am facut o vizita scurta de vreo 2-3 ore. Am parcat masina intr-o parcare subterna aprope de centrul orasului si de acolo am facut o plimbare prin zona veche a orasului si am vizitat catedrala. Orasul clar are mai multe de oferit, dar noi eram grabiti sa ne intoarcem la satele noastre :). Dar am bifat totusi principalele puncte de interes: Vieil Aix (orasul vechi), Cours Mirabeau, cartierul Mazarin, Catedrala Saint-Sauveur etc.

Cassis


Un alt orasel micut, de data asta pe coasta. Un orasel-port pitoresc, cu un centru cu cateva stradute pietonale aranjate in jurul portului plin de barci. Peste tot magazinase si restaurante si....barci si mare. Dupa o zi de munte, mergea si o zi la mare. Cea mai amre bucurie a fost ca pe strada principala am gasit o gelaterie Amorino. Cea mai buna inghetata din lume, care pe deasupra este servita si sub foarma de trandafir. Restarantele de langa port sunt un loc perfect pentru a lua masa in timp ce admiri peisajul.

Si daca vreti, pe langa port, la malul marii este si o plaja destul de mare, daca vizitati Cassis vara.

Atractia principala o reprezinta insa o plimbare cu barca pe mare pentru a vizita Les Calanques. Excursiile pornesc din micul port, la ore fixe si puteti alege diferite variante care dureaza de la 45 de minute, la 2 ore. Noi am ales varianta de 1.5 ore care viziteaza 8 "calanques".

Les Calanques este un parc natural unde stancile spectaculose ajung pana in pare si sunt formate golfuri sapate in stanca, mai mari sau mai mici. Peisajul aduce foarte mult cu fiordurile Norvegiei. Este o zona absolut spectaculoasa despre care nu aveam nici cea mai mica idee ca exista inainte de a ajunge aici. Nu ma gandeam ca o sa gasesc in Provence stanci, fiorduri, plaje salbatice si ape de o coloare incredibila.

La plecarea din Cassis nu am luat-o inapoi pe drumul principal, ci am facut un detur pe Route des Cretes (da, aceiasi denumire la la Verdon), un drum micut coctat pe coasta intre Cassis si La Ciotat. 

Peisajele de sus de pe drum sunt absolut fabuloase!

Aceasta a fost scurta noastra plimbare prin Provence. Am zburat la Nisa si am stat 3 zile. Ca sa acoperi cu adevarat zona iti trebuie mult mai mult de atat. Sunt sute de locuri care merita vazute, zona este absolut superba, este Franta frumoasa care nu are legatura cu nebunia, mizeria si problemele marilor orase. 

Noi am avut o casa inchiriata intr-un satuc micut, nici nu imi mai aduc aminte cum se numea. Cateva strazi inguste, o mica piata si o strada principala pe care gaseai boulangerie, pariserrie, le boucher etc. In fiecare dimineata ne trezeam si cat se facea cafeaua cineva se ducea la boulanger sa cumpere paine proaspata si croisante, apoi la boucher sa cumpere branza si pate si niste mezeluri. Absolut superb. Relaxarea maxima. Apoi ne intorceam acasa si luam micul dejun cu totul proaspat pe terasa. Alta lume cu totul. Plus cele mai bune rosii pe care le-am mancat vreodata.

Tot la capitolul logisitica, clar aveti nevoie sa inchiriati masina. Probabil exista si ceva transport in comun, dar nu va ajuta cu nimic. Sunt multe locuri de vizitat si nu aveti cum sa va deplasati intre ele eficient fara masina. Si tineti cont ca desi distantele par mici, dureaza mult sa ajungi dintr-un loc in altul. In 3 zile nu am atins vreo autostrada. Toate drumurile sunt mici, ingiste, intortocheate, urca si coboara, traverseaza campii si paduri. Reteteau de drumuri este ca o panza de paianjen. Ai impresia ca ai mai trecut pe acolo, dar  probabil doar seamana cu alta sectiube de drum.

Si apropos de drumuri toate intersectiile de drumuri sunt cu giratorii, giratorii care sunt care de care mai drumos amenajate cumva sa reprezinte localitatea de care apartin. Din pacate nu prea am avut cum sa fac poze din mers, dar va grantez ca giratoriile sunt un obiectiv turistic in sine. Plus am fost socati de cat de multa vita de vie si cat de multe livezi de maslini am vazut.