Tarta cu fructe


Tarta clasica cu fructe are o crusta putin crocanta, crema fina de patiserie si o fructe. In orice combinatie. Si de aici pornind, combinatiile sunt infinite. Poti sa schimbi putin crusta sau crema, la fel si fructele. Sunt un desert perfect pentru vara, usor si racoros si o oportunitate de a obtine deserturi absolut spectaculoase vizual. Nu cred ca exista limita la modul in care poti decora o tarta cu fructe!

Reteta de mai jos este putin "upgradata" fata de reteta clasica, in sensul ca blatul are in compozitie si putina faina de migdale, iar crema are in compozitie si unt putin alcool :).

"Coaja" pentru tarta


INGREDIENTE:

 

160 gr faina

25 gr faina de migdale

120 ge unt rece

55 gr zahar

1 ou

sare

MOD DE PREPARARE:

 

Ca majoritatea bazelor pentru tarte sau quiche si aceasta reteta se face foarte usor, cu ajutorul robotului de bucautarie. Puneti in robot faina, faina e migdale, zaharul si sarea. Pulsati de cateva ori sa se amestece. Adaugati unul foarte rece taiat cubulete si continuati sa pulsati pana obtineti un fel de "nisip" mai grosier. Adaugati apoi oul si mai pulsati de cateva ori. O sa vedeti ca aluatul se va strange singur intr-o bila.

Scoateti bila de aluat din robot, dati-i forma de disc si inveliti-o in folie de palstic. Trebuie sa stea le frigider minim 2-3 ore. Poate sa stea si peste noapte. Daca va grabiti tare, puteti sa o puneti intai 10-15 minute la congelator si apoi in frigider macar 30 de minute. Dar varianta cu 2-3 ore in frigider este recomandata.

Cand sunteti gata sa o folositi, o scoateti din frigider si o intindeti cu un sucitor pe blatul dat cu faina. Trebuie sa obtineti aproximativ forma tavii: rotunda, patrata, dreptunghiulara etc.

Ca sa puneti aluatul in tava varianta clasica este sa il rulati pe sucitor si sa il derulati peste tava. Mie in 75% din cazuri nu imi iese. Ori se lipeste, ori se rupe, ori amandoua :). O varianta mai simpla este sa luati fundul detasabil al tavii de tarta, sa il strecurati usor sub foaie si sa strangeti marginile in interiorul plansei. Apoi o puneti in rama si derulati la loc foaia. Mult mai simplu. Se mai tine la frigider inca 20-30 de minute, inainte de coacere.

Coaja de tarta se coace "in orb". Adica goala. Pentru ca umplutura nu necesita coacere.

Se incalzeste cuptorul la 180 gr C. Tarta se acopera cu o hartie de copt si se umple cu ceva mai greu, cladic ar fi boabe de fasole sau orez. Acum gasiti si niste bile speciale de ceramica, "baking beens", dar puteti trai linistiti si fara. Eu am niste fasole pe care o refolesc de vreo 10 ani :). E fasolea pentru tarte. Important este sa puneti hartie de copt peste coaja de tarta, sa nu puneti direct boabele ca nu le mai scoateti dupa aia (zic din experienta).

Coaceti timp de 15 minute, apoi indepartati boabele si hartie si mai coaceti inca 8-10 minute.

Lasati coaja sa se raceasca complet inainte de a o folosi.

Crema de patiserie


INGREDIENTE:

 

100 gr zahar

4 galbenusuri

40 gr amidon de porumb

500 ml lapte

esenta de vanilie

40 gr unt

2 linguri alcool (optional)

MOD DE PREPARARE:

 

Crema de patiserie este baza multor preparate dulci. La inceput pare un pic intimidanta, dar nu este. Varianta de aici este un pic imbogatita, cu unt si alcool. Crema de patiserie clasica nu are unt in compozitie. De asemenea, sunt persoane care prefera sa o faca cu faina in loc de amidon. Mie personal nu imi place cu faina, mi se pare ca nu mai este atat de fina si are gust de paine. Dar se poate face. La capitolul vanilie, cel mai bine ar fi sa folositi o pastaie proaspata. Daca nu pasta de vanilie sau o esenta de buna calitate. Textura fina a cremei este data de combinatia de lapte, oua si unt, dar gustul poate fi uneori "banal". Asa ca esenta de vanilie, mai exact calitatea ei, chiar face diferenta. La fel si 2 linguri de alcool :) Ce preferati: triplu sec, cointreu, gran marnier, cognac etc

Pentru a face crema puneti intr-un castron amidonul, galbenusurile si zaharul si amestecati-le. Eu adaug si putin lapte pentru a face compozitia mai lichida. Frecati-le bine sa nu aiba cocoloase. Separat puneti laptele la incalzit intr-o oala. Cand devine fierbinte (nu trebuie sa fiarba) se ia oala de pe foc si se adauga laptele putin cate putin peste galbenusuri si se omogenizeaza. Daca turnati tot laptele deodata sau turnati compozitia de galbenusuri in lapte, veti obtine ompleta! Se rastorna apoi tot amestecul inapoi in oala si se pune din nou pe foc mic. Foarte mic.

Si de aici incolo amestecati incontinuu in oala pana se ingroasa crema. Si incontinuu, inseamna chiar incontinuu, se lipeste extrem de usor. Tot procesul dureaza vreo 10 minute. La inceput pare ca nu se va intari niciodata si deodata incepe sa se intareasca. Cand ajunge la consistenta unei budinci, e gata si trebuie luata de pe foc. Daca folositi alcool, sa il puneti de la inceput, cand puneti compozitia pe foc. Astfel alcoolul se va evapora si va ramane doar savoarea.

Dupa ce o luati de pe foc adaugati si vanilia (daca e esenta) si untul. Untul este o "adaugire" fata de crema de patiserie, este o cantitate mica, nu ajunge sa o transforme chiar in creme mouselline (2 parti crema patiserie + 1 parte unt), dar ii da o textura mai fina si un gust deosebit. Untul se adauga in crema fierbinte si se amesteca pana se topeste si se incorporeaza in totalitate.

Se acopera crema cu folie de plastic direct pe suprafata acesteia. Lipita de suprafata, ca sa nu faca pojghita. Se lasa sa se raceasca putin si apoi se pune la frigider sa se raceasca complet. 

Daca va grabiti, puteti sa turnati crema calda pe o tava, sa o intindeti intr-un strat mai subtire si sa o acoperiti cu folie. Se va raci mai repede decat in cratita sau castron. 

Asamblare


Pentru a asambla tarta aveti nevoie de coaja de tarta, crema de patiserie, ambele racite, fructele preferate si putin gelatina.

La fructe si design va bazati pe gusturi si imaginatie. Cam orice merge. In principiu sa nu fie niste fructe foarte tari care nu se taie. Tarta trebuie sa se felieze usor. 

Puneti crema in coaja de tarta, nivelati si asezati deasupra fructele, in functie de design-ul dorit.

Tarta se acopera cu un strat subtire de gelatina, atat pentru un aspect lucios dar si pentru a fixa si proteja fructele. In felul acesta nu se vor usca sau deteriora. Mie imi place sa pun gelatina cu pensula pe fructe, nu sa o torn, pentru a obtine o pelicula subtire, nu o tarta cu un deget de gelatina deasupra. 

Cea ma bune este gelatina spciala pentru tarte, ceva gen tort gelee, dar daca nu aveti folositi gelatina obisnuita, dar diluata putin.

Si asta este rezultatul final. Spectaculos si delicios!

Update: iunie 2020