Creme anglaise (sos de vanilie)


Creme anglaise este un sos de vanilie asemanator cu o crema de patiserie subtire. Este un sos de vanilie absolut delicios care merge turnat peste un strudel, sau peste o negresa sau chiar peste niste fructe de padure. Este la fel de bun si cald su rece. Mie imi place in mod deosebit caldut, peste un apfelstrudel, caldut si el.

INGREDIENTE:

 

1 galbenus

17 gr zahar

85 ml lapte (sau jumatate lapte-jumatate frisca lichida)

vanilie

 

Ingredientele de mai sus sunt pt 1 galbenus, puteti sa le multipplicati de cate ori vreti in functie de cat de mult sos doriti sa obtineri. Retea clasica este de 3 galbenusuri + 50 gr zahar + 260 ml lapte + vanilie

Eu aici am folosit portia * 4 ca atatea oua aveam in frigider :)

MOD DE PREPARARE:

 

Crema de vanilie este absolut deliciosa si usor de preparat, plus ca are doar 4 ingrediente.

Ideal ar fi sa aveti o pastaie adevarata de vanilie, dar merge si cu esenta. De asemenea puteti sa folosit lapte sau sa inlocuiti jumatate din cantitatea de lapte cu aceiasi cantitate de frisca lichisa pentru o crema si mai delicioasa.

Laptele se pune la foc. Doar se incalzeste, nu se fierbe. Daca aveti o pastaie de vanilie o puneti in lapte si o lasati la infuzat in laptele cald macar 15 minute. Daca folositi esenta puneti impreuna cu restul ingredientelor.

Galbenusurile cu zaharul si vanilia (esenta) se freaca cu un tel pana se deschid la culoare. Se toarna laptele caldut peste si se incorporeaza. Se toarna toata compozitia inapoi in cratita si se fierbe la foc mic amestecand incontinuu pana se ingroasa putin crema. Nu trebuie sa depaseasca 80-85 gr C . Crema se toarna intr-un recipient si se serveste calda sau rece. Se poate pastra cateva zile la frigider.